IMG_2714

Tatranské kuře není příliš známým pokrmem. Myslím si však, že je to obrovská škoda, protože se jedná o jedno z mých nejoblíbenějších jídel a dnes vám představím lehce poupravený recept.

 

 

 

 

Na přípravě není v podstatě nic složitého a výhodou je, že se miska zapéká až před konzumací, takže můžete připravit více porcí, které si odložíte až na později. Jídlo je poměrně syté a musel jsem udělat měnší změnu, aby bylo Tatranské kuře přijatelné jako Paleo.

V tradiční verzi se na dno misky skládají klasické bramboráčky, ale to nebude žádný problém, jelikož jsem nedávno představil Batátové bramboráky, které měli úspěch i u vás.

Uvedené množství surovin vám vystačí na 2 porce.

 

Na bramboráčky:

Batát – 1 ks (430g)

Vejce – 1 ks

Česnek – 4 stroužky

Sůl – 5 špetek

Pepř – 3 špetky

Majoránka – 3 špetky

 

Na směs:

Kuřecí prsa – 2 ks

Žampiony – 6 ks (střední velikost)

Pórek

Slanina – 8 plátků

Sýr – 200 g

Sůl – 3 špetky

Pepř – 3 špetky

 

Veškeré suroviny budeme skládat do zapékacích misek. Já mám zkušenost s nádobami o průměru 15 a 19 centimetrů, do kterých se porce vejde bez problémů.

Dle receptu připravíme Batátové bramboráčky, které jsou chuťově velmi podobné těm z klasických brambor. Nyní položíme na dno a tím máme první vrstvu hotovou.

Batátové bramboráky 3

Dále na pánvičce orestujeme okořeněná kuřecí prsa nakrájená na malé nudličky, k nim přidáme žampiony a také pórek nakrájený na kolečka.

U žampionů raději volím krájení například na čtvrtiny nebo osminy, podle velikosti hub. Vyhnul bych se však krájení na plátky, jelikož se snáze vytratí specifická chuť žampionů.

Restujeme dozlatova.

Hotovou směs klademe na bramboráky a už můžeme začít předehřívat troubu zhruba na 220°C.

IMG_2707

Nyní přikryjeme již přidané ingredience plátky slaniny. Ty by měli pokrývat celou plochu, jelikož se z nich vypeče tuk, který krásně dochutí suroviny ze spodu misky. Čeká nás však poslední ingredience před vložením do trouby.

IMG_2709

Zde se blížíme k vrcholu celé přípravy a je jen na vás, zda zakončíte své dílo slaninou a nebo ještě přidáte na vrch tvrdý sýr. Pokud se držíte striktní Paleo diety, tak sýr vynechte. Pokud si někdy nějaké mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku dopřejete, tak se nebojte na vrch nastrouhat sýr. Ten je totiž v kombinaci se slaninou opravdovou lahůdkou.

IMG_2710

Nyní je již trouba předehřátá a vkládáme nádoby dovnitř. Zapékáme zhruba 10 až 15 minut. Vše je hotovo ve chvíli, kdy bude vrchní vrstva, tedy slanina či sýr, krásně zlatavá.

IMG_2716

Nyní máme hotovo a nezbývá než se do pokrmu pustit.

Dobrou chuť.