IMG_4853Ve středu jsem na Facebook zveřejnil fotku dezertu, který jsem teprve testoval a netušil jsem, jak moc se povede. Obrázek vás natolik zaujal, že jste si vyžádali recept. Mě zase zaujal dezert samotný a tak jsem na něm ještě trochu zapracoval a vytvořil tak další díl seriálu Dezert na víkend.

 

 

Příprava tiramisu je poměrně náročná a sám ani nevím, jak by vlastně to pravé mělo vypadat. Narazil jsem na desítky verzí a každá se lehce lišila. Já jsem svůj původní recept lehce přepracoval a obohatil ještě o banán, který dodal celému zákusku trochu jiný rozměr.

Suroviny uvedené níže byly použity na formu o přůměru 26 centimetrů.

 

Korpus:

Mandlová mouka – 80 gramů

Vejce – 3 kusy

Holandské kakao – 20 gramů

Med – 3 polévkové lžíce

Jedlá soda – 1 špetka

 

Krém:

Žloutky – 3 kusy

Med – 2 polévkové lžíce

Mascarpone – 500 mililitrů

Holandské kakao – 1 polévková lžíce

Banán – 1 kus

 

V první fázi se budeme zabývat přípravou korpusu. Nejprve si do dvou větších mís rozklepneme vejce – žloutky do jedné a bílky do druhé. Žloutky rozmícháme s medem a poté přidáme výše uvedené ingredience tzn. holandské kakao, mandlovou mouku (velmi najemno nasekané mandle) a špetku jedlé sody.

IMG_4631

Vznikne nám lepkavá hmota, do které pomalu vmícháváme sníh z bílků, který byl vytvořen v druhé míse. Sníh zapracujeme postupně a pomalu, abychom měli těsto pěkně nadýchané.

IMG_4633

Poté si rozehřejeme troubu na 160°C, připravíme si formu na pečení. Já jsem zvolil o průměru 26cm. Vyložíme ji pečícím papírem a těsto do ní opatrně a rovnoměrně nalijeme. Pečení by mělo trvat zhruba 20 minut.

IMG_4637

Mezi tím, co se nám korpus peče v troubě, si připravíme krém, jehož příprava je velice rychlá a jednoduchá. V míse smícháme žloutky, med a důkladně vmícháme mascarpone. Poté necháme odležet a vychladit v lednici.

Korpus je hotový poté, co se nám těsto nelepí na špejli. Vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout mimo troubu. To bude trvat alespoň půl hodiny. Nyní si uvaříme kávu, já jsem ve french pressu připravil La Boheme Cafe – to po vychladnutí nalijeme na vrch korpusu, do kterého můžeme špejlí vytvořit menší ďolíčky. Káva se lépe vstřebá a tím dosáhneme toho, že bude korpus vláčný.

IMG_4844

Na hotový piškot namažeme malou vrstvu krému, nakrájíme na plátky oloupaný banán a poklademe rovnoměrně po celé ploše. Nyní přikryjeme je zbytkem krému a jemně posypeme kakaem.

IMG_4847

Z vlastní zkušenosti bych doporučil nechat ještě pár hodin odležet, ideálně přes noc. Pokud však nemůžete vydržet, tak si udělejte kávu a pusťte se do tiramisu a odležet necháte to další 🙂

IMG_4851

 

 

Zaujal vás článek? Tak to se vám bude líbit i moje kniha.

Superčlověk - Najdi nejlepší verzi sebe sama
  • Václav Truksa

    Výborné, dělal jsem podle receptu. Hned se po tom zaprášilo. 🙂

  • Jsem moc rád, že chutnalo, Václave 🙂

  • Dana Škorpilová

    Michale, je to moc dobré, jen jsem měla těsto před přidáním bílků tak tuhé, že jsem ho musela trošku naředit…

  • Hezký den Dano,
    jsem moc rád, že chutnalo a já jsem se s tímto nesetkal, ale v závíslosti na použitých surovinách či hrubosti mouky se i takové věci mohou dít 🙂

    Ale jse super, že jste si poradila!

    Pěkný den, Michal Turna / grasa.cz

  • Sára Oddfish

    Zdravím. Ráda bych si ten dezert udělala, ale Mascarpone pro hubnoucího asi dobré nebude. Nahradila bych ho Lučinou s tvarohem půl na půl. Co vy na to?

  • Hezký den Sáro, proč myslíte, že je Lučina s tvarohem lepší než Mascarpone? Já bych rozhodně zůstal u Mascarpone, protože chuťově i konzistencí se mu vaše kombinace nevyrovná.

  • Dana Škorpilová

    Sáruš, ježišmarjá NEEEE!!! Důvody viz Michal a navíc ty už přece víš, že tuk není nepřítel!!!

  • Sára Oddfish

    Díky za rady, Mascarpone nakoupeno, zítra zkusím, přijede rodina, což je výhoda, jinak bych to zbouchala sama 😀 Podám hlášení 🙂

  • Sára Oddfish

    Tak už budu tento víken dělat druhý, přijedou zase děti :). První měl obrovský úspěch, brali si všichni recept 🙂

  • Tak to je skvělé. Dobrou chuť a pozdravujte rodinu 🙂

    Michal Turna

  • Lenka Novotná

    Neskutečná dobrota, už jsem vytvořila 3 :-D, můj oblíbenec a můj trenér si na něm taky ujíždí 😀 …díky

  • Lenko, super zpráva 😉 ať chutná i nadále!

  • Kristýna Štaflová

    Peču už podruhé, korpus peču s ovocem navrchu a když mám chuť dám si na něj jen domácí jogurt, mňam 🙂

  • Martina Prouzová

    Není problém udělat dva dny dopředu? Trošku se bojím, jestli banán nezhnědne?!

  • Ahoj,
    tuto zkušenost nemám a možná může opravdu banán zhnědnout. Chce to vyzkoušet, ale obecně dorty či koláče nebývaj příliš dobré po pár dnech. Pokud samozřejmě mluvíme o těch z opradových surovin.

    Urřitě dej vědět, s pozdravem
    Michal Turna

  • Martina Prouzová

    Dekuju, nakonec jsem se pro jistotu rozhodla to predat holt o den driv :-). Jen je moje trouba asi silena a do 10 minut se nelepilo na spejli nic :-D. Snad jsem to propekla ;-). Diky jeste jednou!

  • Michaela Chmelová

    Tak jsem se konečně dokopala a taky jsem tuhle baštu vyzkoušela. Za mě naprostá pecka 🙂 ukuchtila jsem ho včera a dneska už je půlka pryč 😀 děkuji za recept!!

  • Ahoj Míšo,

    díky moc za komentář a zpětnou vazbu. Jsem moc rád, že chutnalo!

    Ale trochu jsem na to spoléhal, chutná totiž úplně všem 😉

    S pozdravem,
    Michal Turna / grasa.cz

  • Evka Repová Slavkovská

    Ahojte čo urobiť keď mám total riedky krém 🙁

  • Pokud je opravdu řidký, tak bych určitě přidal kakao a klidně i banán. Kakao ale zahustí určitě lépe 🙂

  • Evka Repová Slavkovská

    Tak nakoniec som to prevratila so zlatým klasom ,ale určite to chutilo inak než pôvodný krém. Ale aj tak mal úspech ten koláčik. Ďakujem za reply

  • Tak skvělé, že jste našla řešení 🙂 Příště můžete zkusit více kakaa/menší vejce a určitě se povede.

    Pěkný den