Photo 02.10.14 12 00 22I ti zkušenější se neustále shánějí po různých tipech a vylepšeních pro jejich stravovací režim. Dnes tu máme recept, který nezabere víc než 5 minut. Již z nadpisu je jasné, že se bude jednat o kávu, ale ne tak ledajakou. Tento nápoj totiž, díky svému bohatému složení, dokáže nahradit snídani, svačinku a v podstatě jakékoliv jídlo.

 

 

Hned v úvodu prozradím, že neprůstřelná káva je překlad originálního názvu značky Bulletproof Coffee. Takže pokud bychom říkali naší kávě Bulletproof, tak bychom v podstatě mluvili o konkrétním výrobku a dopadlo by to třeba jako s botaskami či keckami.

Příprava neprůstřelné kávy je naprosto jednoduchá a rychlá. Vystačíme si jen s minimem ingrediencí a kuchynského nádobí.

(TIP: mrkněte sem – občas mají skladem super set, kde dostanete skvělou kávu s kokosový olej rovnou smíchaní s ghíčkem!)

Jako první necháme uvařit dostatečné množství vody a mezitím nameleme kávu. Já používám kvalitní kávy nejen z českých, ale i zahraničních pražíren. Mezi mé oblíbené patří například NutricDoubleshot, Mamacoffee, La Boheme Cafe, JB Kaffee či Square Mile Coffee. Kávám velkých značek se raději vyhýbám – nejsou totiž tak kvalitní a příliš mi nechutnají.

Kávu kupuji výhradně zrnkovou a sám si ji melu, abych dostal z každého zrnka maximum. Osobně používám Hario Mini Mill Slim – je skladný a skvěle se ovládá.

Na litr kávy budeme potřebovat cca 70 gramů kávy, já používám 17 gramů kávy a 250 ml vody.

Po namletí kávu vysypeme do frenchpressu a zalijeme vodou. Názory se různí, ale já nejčastěji používám vodu o teplotě kolem 95 °C.

Photo 02.10.14 11 54 34

Zlehka promícháme a necháme cca 4 minuty kávu louhovat.

Photo 02.10.14 11 53 28

V tu chvíli můžeme kávu nalít do mixéru nebo jiné nádoby, kde budeme schopni kávu našlehat.

Jistě jste si na fotografii všimli, že můj frenchpress je zaplněný jen do poloviny. Schválně používám ten s větším objemem než by bylo třeba, ale má to jeden prostý důvodu – následně v něm neprůstřelnou kávu našlehám (samozřejmě po zcedění nemletých zrn).

Poté přidáme lžíci kokosového oleje a másla/ghee (po zhruba 30 gramech). Doporučím máslo/ghee z krav krmených trávou (Kerrygold,  BIO máslo Milko, Nutric Ghee). Máslo/ghee z krav krmených trávou je nutričně bohatší, ale lze použít i nějaké „klasické“ máslo, to postačí a dosáhnete podobného výsledku.

Důkladně promixujte, vznikne krásná pěna a nadýchaný nápoj, jenž se díky máslu/ghee, kokosovému oleji a přelití lehce ochladí, takže bude připravený k okamžitému vypití.

Photo 02.10.14 12 00 27

Tato káva vás dokáže zasytit díky bohatému obsahu tuků, jelikož jich v součtu přidáte do šálku přes 50 gramů.

Jedná se o velmi zajímavý nápoj ze zdravotního hlediska, protože nasycené tuky s sebou nesou mnoho benefitů.

Existují  alternativy s přidanou skořicí či kakaem, ale tím ještě více zamaskujete lahodnou chuť kávy a to mně osobně příliš nevyhovuje. Na neprůstřelné kávě je kromě obsahu živin velmi důležitá chuť a ta by měla být přesně taková, abyste se každé ráno těšili na další šálek.

Zkoušeli jste už někdy neprůstřelnou kávu a jaké s ní máte zkušenosti?

 

Zaujal vás článek? Tak to se vám bude líbit i moje kniha.

Superčlověk - Najdi nejlepší verzi sebe sama
  • Olga Bohuslavova

    Ahoj Michale, no vypada to krasne v ty sklenici 🙂 hned jsem to vyzkousela, i se skorici, chut vynikajici, ale ta pena se mi vubec nezadarila. Tusis, kde muze byt chyba?

  • Ahoj,
    měla jsi dostatečně silný mixér/šlehač? V tom bývá potíž nejčastěji.

    Michal

  • Jano, super zpráva! Dobrou chuť.. 🙂

  • David Novotný

    úžasná dobrota…další supertip z knížky Superčlověk 🙂 Díky

  • Davide, jsem rád, že chutná a že se tip zdá býti užitečným 🙂

    Díky!

  • sputnikus

    „Existují alternativy s přidanou skořicí či kakaem, ale tím ještě více zamaskujete lahodnou chuť kávy a to mě osobně příliš nevyhovuje.“ no nevím, ten kokosák podle mě pohne chutí mnohem víc (proto jsem ho do bulletproofu přestal používat).

    PS.: mě -> mně

  • Díky za komentář. Samozřejmě je toto posouzení velmi subjektivní a pokud to někdo vidí takto, tak samozřejmě nemám nic proti. Hlavní je, že si nakonec každý najde to, co mu vyhovuje nejvíce 🙂

    Chyba opravena, díky.

  • Z pohledu paleo / W30 to máslo asi není ok, že? Když už tak ghí? A nezkoušel to někdo s meltou? Protože zabít tím fakt čerstvou kávu (ano, jsem závislák) mi přijde úchylný 🙂

  • Hezký den,
    z pohledu Paleo je máslo ok, z pohledu Whole 30 ok není.

    S ghee určitě vyzkoušejte, je to moc dobré.

    Možná někomu může přijít zabití kávy opravdu úchylné, ale stále je to káva, která imho chutná dobře a je plná mnoha prospěšných látek, kdežto Melta není whodná ani na Paleo, ani na Whole 30 – složením nevyhovuje.

    Sám jsem fanoušek dobré a kvalitní kávy. Často si rád vychutnám kávu samotnou, někdy ji takto obohatím.

    S pozdravem,
    Michal Turna / grasa.cz

  • Díky za info. A prosím trochu offtopic – proč je melta paleo blbě? (složení žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen). Teoreticky se to jen suší a praží a mele. (nemluvím samozřejme o instantní variantě).

  • Díky obsaženým obilovinám – např. žito a ječmen.

    V Paleo jsou veškeré obiloviny zakázané.

  • To bych chápal, kdybych je jedl. Ale to je přece jen odvar?

  • Odvar z obilovin, jejichž látky se uvolňují do výsledného nápoje. Opravdu to s Meltou neuhrajete 🙂

    Buď zkusit opravdovou kávu a nebu zkusit najít nějakou alternativu.

  • Richard

    Z pohledu paleo je to samozřejmě v pořádku.
    Grass fed butter se tam dává proto, protože je narozdil od grain fed bohaté na vitamín K2, CLA, Omega-3. Ne proto že by snad v USA bylo máslo méně kvalitní.
    Kokosový olej není až tak vhodný. Je chuťově opravdu výrazný a kazí celkovou chuť. Proto se tam nedává kokosový olej, ale pouze výtažky z něj a to XCT/MCT oil nebo brain octane oil. Narozdíl od kokosového oleje je daleko „silnější“ a hlavně nemá žádnou chuť.

    Pokud se nedaří kávů „napěnit“ je to většinou z důvodu silně nekvalitního másla.

  • Hezký den,
    ano, grass fed butter je určitě nutričně bohatší, o tom žádná. Proto jej mohu jen doporučit. Často se však poukazuje pouze na grass fed a jednou jsem se pídil po tom, proč je toto doporučení tak na sílu prokazováno a viděl jsem nějaký článek, kde bylo, že v USA se objevují v máslech až příliš často přidané látky (např. jiné tuky apod.). Kvalita běžně dostupných grain fed másel bude u nás opravdu o něco vyšší.

    Kokosový olej se dá v dnešní době sehnat v desítkách variant (český trh) a chuťově mohou být velmi odlišné. Některé jsou chuťově i vůní až příliš výrazné a jiné nikoliv. To už musí každý posoudit sám. Mně některé kokosáky s kávou chutnají a nepřijde mi, že by chuť kazili.

    MCT a podobné vychytávky už jsou jiný level. Snažil jsem se ukázat čtenářům jednoduchý recept, jak dosáhnout pdoobného výsledku za použití snadno sehnatelných surovin. A ani nechci přesně kopírovat recept originálu – Bulletproof coffe.

    A co se týká napěnění, tak kvalita tuku může mít určitě vliv. Mnohem častěji však bývá problém v tom, že lidé nemají na šlehání vhodný nástroj a kávu jen míchají.

    S pozdravem,
    Michal Turna / grasa.cz

  • rednow

    Odporúčam, výborný drink 🙂 U mňa nahradila táto káva raňajky. Mám ale otázku. Ja si do toho dávam aj smotanu. Kvalitnú, 36%-nú… Je to OK?

  • Hezký den,
    díky za komentář.

    Smetana je Ok, nicméně je zde větší riziko. Pokud máte jistotu, že vám mléčné výrobky nedělají zle, tak je to v pořádku. Vzhledem k tomu, že s nimi mají mnozí problém, tak obecně doporučuju máslo či kokosový olej.

    Pokud se jedná o kvalitní a takto tučnou smetanu a jste s ní v pohodě, tak nevidím problém 🙂 Jen ta dávka tuku zkrátka není taková.

    Michal Turna / grasa.cz

  • Peter Farkaš

    Tiez si robim taku podobnu podla tohto navodu, len cierna kava + kravske maslo:
    http://www.lenivakucharka.sk/nepriestrelna-kava-a-prerusovany-post/

  • Pingback: Nejčtenější články o Paleo & velké díky! – grasa.cz()

  • Pingback: Maria Smith()