Ghee / Ghí je jednou z potravin, respektive tuků, se kterými se mnozí z nás setkali až po seznámení s Low Carb / Paleo stravováním. Můžeme ho tedy považovat za nějakou novinku, ale opak je pravdou.

Ghee je tradiční surovina, jejíž historie sahá pár tisíc let zpět . Pojďme si proklepnout tento super-tuk od A do Z.

Prvotní využití bylo v Indii a Pakistánu, kde ghee sloužilo jako odolnější verze, jež dokáže lépe čelit nepříznivým teplotním podmínkám a vydrží tak i vyšší teploty.

Co je ghee / ghí?
V posledních letech jeho popularita značně stoupla a mluví o něm téměř všichni, ne všichni však vědí, co to „zázračné ghíčko“ vlastně je. Jedná se v podstatě o máslo zbavené mléčné bílkoviny a je to tedy jakási „čistá“ forma másla, přinášející další zdravotní benefity.

Srovnání s klasickým poctivým máslem se tedy nevyhne a složením si jsou opravdu velmi podobné.

Ghee obsahuje více tuku, tedy i více energie, než máslo, jelikož je zbaveno mléčné složky a vody, jež jsou v másle obsaženy. Díky tomu jej můžete dlouhodobě uchovávat i v pokojové teplotě, aniž byste se museli bát o jeho stav.

Ale zpět k nutričním hodnotám a benefitům: jak bylo řečeno výše, tak ghee obsahuje o něco více zdraví prospěšných tuků, ale rozdíly nejsou nikterak závratné a oba tuky (ghee i máslo) jsou rozhodně z těch dobrých v kontextu ostatních běžně dostupných tuků. Navíc však ghee jednoznačně doporučuji těm, kteří se chtějí vyhnout laktóze – ať už kvůli alergii, citlivosti na tuto složku a nebo jakékoliv podezření, že vám mléčné složky například brzdí hubnutí nebo dělá jakoukoliv jinou neplechu v těle – akné, bolesti břicha, průjmy atp.

Proč jej používat?
Ghee má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které snáší i vyšší teploty při zahřívání. Nedochází tak k jakémukoliv poškození a tím pádem se nemusíme ani bát zdravotních rizik.

„Kouřový“ bod je u ghee 250 stupňů, zatímco máslo dosahuje tohoto bodu při cca 175 stupních Celsia. Takže například na smažení či jinou formu zahřívání při vysokých teplotách je ghee jednoznačně vhodnější.

Jak jej používat?
Způsobů použití je mnoho, já ho velmi často používám do teplé kuchyně a hlavně také do neprůstřelné kávy. Tam je fakt top!

Jak ghíčko vyrobit?
Výroba je velmi jednoduchá a recept jako takový zní mnohem složitěji, než je proces ve skutečnosti.

V podstatě jde o to, abyste máslo zahřívali tak dlouho a při vhodné teplotě, až dojde k oddělení mléčné bílkoviny a tuku samotného.

Jak to dělám já?
Níže popíši přesný postup, jak si ghee vyrábím já a může úplně každý. V receptu používám potřeby, jež má doma úplně každý. Ze 750 gramů másla vyrobíme něco přes 600 gramů ghíčka, takže nám to padne pěkně do lahve medu či okurek.

• sporák
• hrnec (průměr alespoň 15 cm)
• máslo – 3 kostky
• cedník / plátýnko
• lahev (např. od medu či okurek)

Vložíme 3 kostky ghee do hrnce a necháme pomalu rozpouštět na stupeň 4 (z 9). Dle původní teploty másla trvá rozpouštění cca 10-15 minut.

Až je máslo rozpuštěno, tak stáhneme na stupěň 3 a můžeme nechat hodinu až hodinu a čtvrt pracovat.

Občas na stav mrkněte, ale neměli byste mít potřebu ani nijak zasahovat. Po 60-75 minutách by mohlo být hotovo – poznáte to tak, že se celým bytem line krásná vůně a v hrnci se vám vytvořila vrchní „pěnová“ vrstva a dole naopak krásně čirá vrstva připomínající rozpuštěný med.

Obsah hrnce jen vylijte skrz plátýnko či kovový cedník do lahve, nezavírejte ji a nechte vystydnout. Po chvíli už máte super-tuk připravený a můžete čerpat všech jeho benefitů 😉

Kde a jaké ghee koupit?
Pokud o ghee uvažujete, myslíte to s ním vážně a nechce se vám dělat, tak tu máme ještě jednu možnost – koupit ho 🙂

Ale pozor – sáhněte po top kvalitě. Jedině tak získáte maximální účinky a chuť. Nebudu to natahovat a posílám odkazy na dvě ghíčka, jež mám vyzkoušené a za jejich kvalitou si pevně stojím

Powerlogy ghee
České ghíčko

Případně pak ghíčka v BIO kvalitě můžete koupit zde, kde mají i nášup dalšího sortimentu za super ceny (ořechy, oleje, tuky, kokosové mléko atd.)

A je to. Ted už víte o ghíčku úplně vše. Tak dobrou chuť 😉

tip na další zajímavé čtení:
Nejlepší jídelníčky na hubnutí!
MCT Olej – kompletní průvodce: co to je, jak ho používat, jaký vybrat a kde ho koupit
25 Low Carb / Paleo tipů pro nejlepší výsledky
Přerušovaný půst, tréninkový plán a budování návyků v roce 2019