Do prvního dílu seriálu Dezert na víkend jsem vybral naprosto jednoduchý recept, který zvládne úplně každý a použité suroviny jsou velmi dobře dostupné. K víkendové kávě si dopřejte tento lehký dezert, jenž vás přesvědčí, že lze chutně upéct i bez mouky. Pro mlsné jazyky je toto skvělá volba, kterou jistě potěšíte rodinu či návštěvu.
Tento zákusek je možné podávat s polevou i bez, takže žáleží jen na vás, zda si kakaový krém na vrch nanesete či ne, ale osobně mohu potvrdit, že obě varianty jsou vynikající.
Suroviny
Na dort:
Holandské kakao – 1 hrnek
Vejce – 4 ks
Med – 1/2 hrnku
Kokosový tuk – 1/2 hrnku
Na polevu:
Máslo – 1/3 kostky (cca 80g)
Kakao – 1/2 hrnku
Kokosové mléko – 1/3 hrnku
Med – 1/5 hrnku
Postup
Troubu předehřejeme na 175 ° Celsia, do mísy rozpustíme kokosový tuk (je možno použít i máslo, ale přijdete o jemnost a kokosové aroma), nasypeme kakao, rozklepneme vajíčka, nakonec přilijeme med a všechny ingredience smícháme. Formu na dort ještě lehce vymažeme kokosovým tukem. Nyní už pomalu vylijeme směs do formy a vložíme do trouby, kde pečeme zhruba půl hodiny.
Pro ty, kteří chtějí pouze dort bez polevy, je hotovo. Stačí nechat vychladnout a podáváme.
Dobrá zpráva, pro ty, kteří se rozhodli přidat na dort ještě krém, ten je totiž ještě jednodušší, než příprava dortu. Pustmě se tedy do toho.
Máslo necháme nějakou dobu mimo lednici, aby se dalo snadno rozetřít. Rozprostřeme ho po talířku, rozvnoměrně naneseme kakao a navrch nalijeme med, díky kterému se krém bude pěkně táhnout. Nyní vše důkladně promícháme a na zjemnění a nadýchání přidáme kokosové mléko. Poté necháme lehce zatuhnout v lednici.
Příprava je opravdu velmi snadná a zabere jen několik minut, pečení pak dalších třicet, což na takovou pochoutku není vůbec dlouhá doba.
Dobrou chuť, Michal.