Buďtě vítáni u receptu od Mirka Matouška, který je znám také pod přezdívkou Metla. Kromě toho, že je čtenářem grasa.cz, tak je také blogerem a na jeho Paleo/Primal Food Blogu najdete spoustu zajímavých receptů a článků. První příspěvek z Metlova koutku je tu.
Pokud vám název Šoldra nic neříká, tak jste asi nebyli na tradiční Velikonoce ve Slezsku. Pravidelně se připravuje ke konzumaci na Velikonoční neděli, kdy se maso už může jíst.
Pro mě však toto vynikající jídlo je hlavně spojené s Vánoci, kdy jsme dostávali šoldru od známých mojí rodiny. Jedná se o různé druhy masa zabalené v těstíčku. Při přípravě teoretické části k receptu jsem narazil na skvělé video Kluků v akci, kde připravují tradiční verzi. Já si vypracoval něco podobného v kombinaci s receptem, ze kterého jsem trochu vycházel – odsud. Nejlépe chutná druhého dne, kdy těsto trochu mírně zvlhne a i lépe se krájí.
Příprava jedné šoldry vám zabere 10 minut práce a dalších 40 minut pečení.
Suroviny
Kokosový olej – 1 polévková lžíce
Vejce – 1 ks
Mandlová mouka – 1 hrnek
Jedlá soda – 1/4 čajové lžičky
Mleté maso – 250 g
Suché červené víno – 50 ml
Cibule – 1 ks
Česnek – 2 stroužky
Vejce – 1 ks
Koření – sůl, pepř, kmín, chilli,
Jsou dvě alternativy jak pokrm připravit – první bude jako pojící hmotu používat vejce a druhá víno. Výhoda druhého je, že víno dodá trochu jinou chuť do směsi a dále se i natáhne do těsta, avšak nebude mít tak hezky vypečený vrch. V případě využití vejce zpracujte jednu polovinu do masové směsi a druhou potřete rolku až bude hotová z vrchu.
Uděláme si těsto z mouky, oleje, vejce a sody. Promícháme pořádně, aby se nám vše spojilo. Smícháme si mleté maso s kořením, česnekem a cibulí a pojivovou hmotou a necháme chvíli odstát.
Vyválíme těsto (dal jsem si ho mezi dvě vrstvy potravinové fólie) a do středu zabalíme masovou směs. Uzavřeme rolku tak, aby v ní nebyly otvory a šťáva neutíkala ven.
Předehřejeme troubu na 170°C a pečeme 30-40 minut dokud není vrch zlatavý až hnědý.
Originální recept využívá vinnou klobásu, obdobu Bavorské klobásy, uzené maso a šunku nebo slaninu. Používá se také vejce na potření zvrchu a nemusí se sypat kmínem jako v mém případě. Klidně můžete použít různá koření do masové směsi i na vrch, nejsou nutností, ale ozvláštní tento recept ještě více.
Dobrou chuť přejí Michal a Mirek.