Avokádo je u nás stále považováno za exotickou surovinu a mnoho lidí neví, co si s ním počít, když ho koupí a skladují doma. Dnes přináším recept na Guacamole, kde je právě avokádo základní přísadou. Jedná se o vynikající jídlo, které s plátky slaniny jistě nikoho nezklame.
Guacamole [gvakamole] je u nás nepříliš používaná avokádová pasta, která se po světě těší obrovské popularitě. Nejprve se objevila v mexické kuchyni v šestnáctém století, později si však našla místo i u američanů. Původní recept se skládá jen z avokáda a soli, dále se díky kreativitě připravujících dočkala i různých modifikací. Tak například se do Guacamole někdy přidává cibule, česnek, čili, pepř, rajče nebo také limetková šťáva.
Tento recept se u vašeho stolu neztratí po celý den. Několik kousků vás dostatečně zasytí v podobě snídaně, jelikož obsah tuku a bílkovin je obrovský. Jako odpolední svačina může posloužit například pokud se ještě večer chystáte sportovat, protože tento pokrm je velmi lehký do žaludku. A večer můžete Guacamole se slaninou využít jako jednohubky při posezení s přáteli a pojídat je tak místo oblíbených chlebíčků či chipsů.
Z osobních zkušeností bych doporučil při přípravě pasty kalkulovat s jedním avokádem na osobu. Příprava je velmi rychlá, do deseti minut máte vše hotovo.
Avokádo – 1 ks
Cibule – 1/3 ks
Rajče – 1 ks
Slanina – 4 plátky
Sůl a pepř – 1 špetka
Na pánvičku naklademe slaninu nakrájenou na plátky, které by se měli vypéct do podoby, kdy budou křehké a nebudou se ohýbat. Abych přiblížil množství, tak bych zhruba volil 4 plátky standartní velikosti. Doporučuji však slaninu rozkrojit ještě na menší kousky, tak abyste vytvořili jednohubky, jejichž konzumace je mnohem pohodlnější.
Rozřízneme avokádo napůl a pomocí lžíce vydlabeme. Následně vidličkou rozetřeme na jemnou pastu. Avokádo musí být zralé, jinak se vám pastu nepodaří vytvořit.
V tuto chvíli přidáme na drobno nasekanou cibulku a rajče. To nakrájíme také na malé kousky a přidáme bez šťávy, aby nebyla hmota příliš řídká. Pastu promícháme a dochutíme pepřem, solí a kdo má rád, tak může přidat i některou ze surovin, jenž jsem zmínil v úvodu článku.
Plátky slaniny sundáme z pánvičky, necháme vychladnout a začneme tvořit sendviče.
Na spodní plátek naneseme pastu a jednodušše přiklopíme dalším plátkem.
A máme hotovo, bylo to snadné, že?
Dobrou chuť přeje Michal.