Mezi superpotraviny se postupně řadí čím dál více surovin, kde si místo některé zaslouží méně a jiné naopak více. Po obdržení balíčku od Vitalvibe.cz jsem si byl docela jist, že nadílka, již mi zaslali, se skládá pouze z těch, které si místo na výsluní opravdu zaslouží. Je tu recenze třech superpotravin – kokosový olej, chia semínka a kakaové máslo.
Kokosový olej
Na něj jsem se samozřejmě těšil nejvíce a jako velký obdivovatel a příznivec kokosových olejů, jsem věděl, že tento patří mezi ty nejlepší na trhu. Společnost Vitalvibe.cz se pyšní vynikající kvalitou všech svých produktů.
Výrobce neváhá a ihned na obalu poukazuje na všechny výhody jejich kokosového oleje. Nezapomíná na BIO kvalitu, zpracování za studena a další štítky potvrzují absenci lepku a další vlastnosti.
Krátké povídání o kokosovém oleji nechybí na zadní straně etikety. A co si z něj kupující odnese? Samozřejmě, že „kokosový olej je rozhodně nejzdravější olej na světě.“
Ve chvíli, kdy kokosový olej původem z Filipín rozbalíte, tak budete překvapeni jeho příjemnou vůní. Často diskutují s mými klienty či přáteli o kokosových olejích a já osobně velmi stavím na kvalitě a hned potom na vůni, ta je pro mě velmi důležitá. Na trhu jsou totiž i takové, jejichž vůně není příjemná a může vám přijít až vlehlá či agresivní. To však není případ tohoto „kokosáku“. Vůně i chuť jsou jemné. Pokrmy zpříjemní a rozzáří!
Používal jsem ho v běžném denním režimu a opravdu se mi velmi zamlouval. Jak v ranním rituálu, kdy si dávám „panáka“ (tedy spíše lžičku) kokosového tuku či v „neprůstřelné kávě“ a nebo v jakémkoliv dalším pokrmu, tak i jako „hydratační krém“.
Kokosový tuk, jak známe z mé knihy Zázrak jménem kokosový olej, je opravdový zázrak a v podání Vitalvibe.cz ho hodnotím opravdu kladně, protože tento výrobek patří rozhodně mezi špičku na trhu.
Chia semínka
Abych pravdu řekl, tak chia semínka mi byla ještě poměrně nedávno velkou neznámou, ale chválu jsem na ně slyšel ze všech stran. Malá semínka Šalvěje hispánské mají pověst exotické suroviny nabité látkami s pozitivním dopadem pro lidské tělo.
Začal jsem se tedy zajímat více a dle dostupných zdrojů je až 35 % obsahu tvořeno oleji, kde více než polovina jsou omega 3, jenž jsou v dnešní stravě často nedostatkovou látkou.
Mezi další benefity je vysoký obsah bílkovin, kde se na 100g chia semínek vyskytuje přes 20g bílkovin, což je srovnatelné s některými druhy masa. V USA bylo dokonce testováno podávání semínek zvířatům a následně měřeno, zda se v jejich masu (a vejcích) vyskytuje více omega 3. To se sice povedlo, ale ne v takové míře, jak se očekávalo.
Dále pak stojí za zmínku vysoký obsah vápníku a antioxidantů.
Já jsem si chia semínka nejvíce oblíbil v mém milovaném dezertu – Chia kaše s banánem a čokoládou. Nejenže kaši udělají chuťově zajímavou, ale také ji moc pěkně zahustí a právě díky semínkům je struktura pěkně kašovitá.
Pokud by vám nevyhovovala semínka vcelku, tak po namletí lze zahušťovat i další pokrmy bez jakéhokoliv povšimnutí, že jsou přidána právě chia semínka.
Kromě suroviny samotné mě zaujalo balení, které je uzavíratelné, což považuji za velkou výhodu proti některým konkurenčním výrobkům.
Chia semínka se dají skvěle využít na cestách a díky vhodnému balení bude takové použití mnohem příjemnější a nebude muset stále přemýšlet, jak semínka zabalit, aby se nevysypala – jednoduše použijete původní balení v elegantním provedení.
Kakaové máslo
Setkáváme se s ním nejčastěji v čokoládách, kde je kakaové máslo hlavní surovinou. Jedná se o tuk, který se získává přímo z kakaových bobů. Vitalvibe.cz se však pyšní šetrným zpracováním za nízkých teplot tak, aby v máslu zůstalo co nejvíce prospěných látek.
Nabízí se tedy jednoduchá možnost vyrobit si svou vlastní čokoládu a nebo použít do jiných pokrmů. Kvalitní čokoládu uvádím jako jednu ze superpotravin v mém kurzu Superčlověkem za tři měsíce a právě kakaové máslo je základní složkou, takže óda platí i na tuto surovinu.
Díky vysokému výskytu flavonoidů, což jsou antioxidanty, jenž mají vliv na snížení rizika srdečně-cévních onemocnění či snižují krevní tlak. Takto vysoké množství flavonoidů nenaleznete v žádné jiné potravině – ani oblíbených lesních plodech (borůvky, ostružiny) ani v červeném vínu.
Nejčastěji se kakaové máslo přidává do dezertů a díky krémové konzistenci dokáže pomoci vytvořit jemnou pochoutku.
Pokrm obsahující kakaové máslo je velmi jendoduché připravit, příkladem budiž Živá ořechová koule, kde se vyskytuje jen několik ingrediencí a výsledek stojí rozhodně za to.
Oblíbil jsem si však i mlsání samotného másla, kdy si z balení vyjmu menší kousek (cca 1×1 cm) a nechám si jej rozplynout na jazyku. Mám rád tu kakaovou chuť, aroma a krémovou konzistenci po rozpuštění.
Pro mě je kakaové máslo opravdu skvělou novinkou a nutí mě mnohem více přemýšlet o jeho užití a být kreativní, jelikož se jedná o neotřelou surovinu, jejíž recepty internet zatím zaplaven není. To se však změní, protože lidé brzy přijdou na to, o jak skvělou surovinu se jedná a dostane se do jejich kuchyní.
Ze všech třech produktů jsem opravdu nadšený a vřele doporučuji všem jejich vyzkoušení. Zvláště nyní, před Vánoci, kdy můžete na Vitalvibe.cz koupit kromě zmíněných produktů i mnoho dalšího.