Pečivo hýbě světem. Jedni si bez něj nedokáží představit snídani, druzí jej milují jako přílohu k obědu, další bez něj nevyrazí na piknik nebo grilovačku s přáteli…

Pokud je nějaké pečivo, které mě fakt bere, tak je to bagel. No jo, ale jak na něj, aby byl ze zdravých surovin a navíc fakt chutný?

Jasně, máme to… a jdeme na recept 😉

Co je vlastně originál bagel? Pomůže nám popis z wikipedie:

„Bagel (z něměckého ein Bagel, také psáno Beigel [ˈbeɪgəl], podle židovského bejgl či bajgl) je rohlíkový produkt z pšeničného těsta. Vyvinula ho židovská komunita v Krakově v Polsku v roce 1610. Bývá tradičně ručně tvarován do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně. Existují i bagely celozrnné či z žitné mouky.“

Hned v první věte vidíme, že je to produkt z pšeničného těsta, tak to trochu obejdeme…

Na 5 ks bagelů budeme potřebovat:

Na ozdobu:

Postup je velice jednochuchý a samotná příprava zabere zhruba 15 minut.

  1. předehřejeme troubu na 230 stupňů
  2. do misky nastrouháme mozzarellu (bez nálevu) nebo koupíme strouhanou (ta je vhodnější, ale hůře se shání)
  3. přidáme sýr (Lučina, Palouček nebo Philadelphia)
  4. necháme roztopit např. v mikrovlnce – cca na 3 minuty, občas promícháme
  5. do misky s roztopeným sýrem přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek (druhý bílek využijeme za chvíli) a pořádně promícháme
  6. přidáme mandlovou mouku, důkladně promícháme a dáme i zbylé sypké suroviny (Psyllium a kypřící prášek)
  7. těsto promícháme, uhněteme
  8. výsledné těsto rozdělíme na 5 stejných částí a uděláme placičky s dírou uprostřed – nebojte se, že budou malé a placaté, pak nám pěkně vyběhnou…
  9. na plech si vyložíme papír na pečení a pokladame bagely dostatečně daleko od sebe
  10. potřeme odloženým bílkem, zasypeme semínky a solí
  11. pečeme na 230 °C po dobu 15-20 minut (na vrchu začnou být krásně zlatavé)
  12. vyndáme, necháme 5 min vychladnout, podkrojíme a pak už je to jen a jen na vás 🙂

Tipy na náplň (záleží na chutích a stylu stravování)

  • slanina – vejce – avokádo
  • rukola – prosciutto – sušená rajčata
  • Lučina – uzený losos – kopr
  • máslo – med
  • máslo – marmeláda
  • ořechové máslo (mandle, kešu) – banán

Dobrou chuť.