Snímek obrazovky 2014-12-31 v 12.56.42Život bez neustálého vzdělávání se mě nebaví. Je nudný, nevidím žádné pokroky, nemám ze sebe dobrý pocit. Rok 2014 byl super, přichystal mi několik lekcí, za které jsem šťastný. Zde je 10 lekcí, které mě naučil rok 2014.

 

 

 

Zjednodušovat

V mém životě se mi začíná zamlouvat zjednodušování. Čehokoliv. Práce, jídla, cvičení, nakupování. Potřebují toho stále méně. Umím hospodařit, umím plánovat. Postupně se zbavuji věcí, které nepotřebuji. Případně je dopotřebuji a dále již nekupuji, protože mi to nic nepřináší. Vlastně pořizuji jen takové věci, které mají užitek. A chcete snad říci, že by si měl každý udělat čas od času radost? Rozumím. Dělám si radost věcmi, které potřebuji a které pro mě mají nějaký přínos.

 

Postavit se na vlastní nohy

Myšlenka o vlastním podnikání se mi zrodila v hlavě už zhruba před dvěma lety. Měl jsem to vymyšlené, tušil jsem jak na to, ale strach mě stále držel při zemi a jako by mi říkal, že já nejsem ten, co by si měl vyskakovat. Prý bych se měl uklidnit, držet se stáda a zbytečně se nepokoušet vystoupit, postavit se na vlastní nohy a nedejbože riskovat. Dlouho jsem se nechal strachem řídit a držel se zpátky. Jenže myšlenka na nový život stále neustupovala a já do toho šel. Odešel z práce, utekl od jistot a vydal se svou vlastní cestou. Pomáhám lidem a vím, že tady je mé místo. Stojím na vlastních nohách.

 

Filtrovat informace

Dříve jsem dokázal sedět u počítače a klikat z odkazu na odkaz a studovat stále nové a nové informace o fungování lidského těla. Topil se v informacích a často byl zmatený. Můj mozek nestačil vstřebávat to obrovské množství článků, videí a studií. Stálo mě to spoustu času a byl jsem unavený. Smazal jsem asi 90 % zdrojů a začal jsem sledovat pouze ty nejlepší autory, jejichž komplexní práce mi poskytují dostatek hodnotných informací a dále se nenechám příliš rozptylovat. A pokud vyjde nějaký super počin od některého jiného autora? Pokud bude dobrý, tak se ke mě stejně dostane.

 

Opravdu poslouchat své tělo 

Své čtenáře a klienty učím, aby ze všeho nejdříve začali poslouchat své tělo. Všechny ty rady, tipy a návody jsou moc fajn, ale měli bychom si vždy uvědomit jedno – každý jsme jiný a to, co funguje na jednoho, nemusí fungovat na druhého. A naopak. Myslel jsem si, že znám své tělo dokonale a přestal ho dále poznávat. Po nějaké době jsem však zjistil, že mi něco chybí, něčeho je zase příliš. Začal se o něj zase více zajímat, pozorovat, testovat a zjistil jsem, že mi celou dobu dávalo signály, které jsem buď přehlížel nebo nad nimi mávnul rukou. Neměl jsem to dělat, byl bych teď mnohem dál a mnohem silnější. Poslouchejte ho, myslí to s vámi dobře.

 

Nečekat na dokonalost

Dříve jsem se často trápil tím, co si kdo myslí o mě nebo mé práci a váhal jsem, zda jít s kůží na trh nebo raději článek/projekt/video schovat do šuplíku a nechat ho tam mezi ostatními, které nevyhovovaly (mému) měřítku dokonalosti. Pak jsem si uvědomil, že dokonalost neexistuje. Každy ji totiž vnímáme jinak. Na nic nečekejte, prostě to udělejte. Stejně to každý uvidí jinak. A ikdyby měla vaše práce pomoci (či změnit život) jednomu člověku, tak je to lepší, než kdybyste ji dusili mezi ostatní nedokončenou prací.

 

Říkat „ne“ 

Kolikrát jste si za poslední dobu řekli “Proč, já vůl, do toho šel?” o nějaké zakázce či projektu? Od začátku jste věděli, že to nemá smysl, že se budete zbytečně stresovat, že tím ztratíte spoustu času a stejně to celé dopadne fiaskem. Všechno mohlo být jinak, stačilo na samém začátku říct “ne”. Ve chvíli, kdy cítíte, že to nebude dobré, tak (s díky) odmítněte. Mezitím, co byste se patlali s nepodařeným projektem, by třeba přišla další zakázka. Lepší, zábavnější, lépe placená. Občas řekněte “ne” a buďte trpělivý, ono to přijde.

 

Mít čas

Je to velmi jednoduché – den má 24 hodin. Pro všechny je stejně dlouhý a u drtivé většiny lidí záleží pouze na nastavení priorit. Opravdu si nenajdeme čas párkrát týdně 20 minut na intenzivní trénink? Opravdu nebyla hodinka na nakoupení těch správných potravin? A co ta hodina strávená u Ordinace? Co to brouzdání po internetu a nahánění posledních skandálů celebrit? Nejdříve dělejte věci, které vám pomohou. Možná se vám do nich zpočátku nebude chtít, ale věřím, že všichni stejně milujeme ten pocit po tréninku a nebo z jiné dobře odvedené práce. A když vám zbude čas, tak se na tu Ordinaci klidně podívejte. Nebo ne, stejně se vždy najde nějaká lepší činnost… 🙂

 

Zpomalit 

Občas se mi práce či studium nových materiálů příliš nedaří. Sedím, přemýšlím, ale výsledek žádný. Už od první chvíle vím, že i pokud něco vytvořím, tak kvalita bude dosti pokulhávat. Raději zpomalím a jdu si odpočinout. Trénínk, spánek, káva nebo hudba. To je jen několik z mnoha činností, kdy se odreaguji. Stačí třeba jenom hodinka a poté se mohu vrátit zpět k práci s čistou hlavou. Najednou je vše jednodušší a netrápím se, práce mi jde od ruky.

 

Vypnout

Toto je další stupeň zpomalení. Někdy prostě den nebo dva nic nedělám. Pokud to nejde, tak netlačím na pilu, nepomáhá to. Občas si udělám víkend uprostřed týdne. Někdy poruším své zásady a pravidla. Restartuji se a následující den se vrátím zpět. Nejsem robot a někdy potřebuji nabrat nové síly. Občas se tím ujistím, že jdu správným směrem.

 

Dýchat

Přirozené, snadné a přesto to děláme (skoro) všichni špatně. Jak často se opravdu zhluboka nadechnete a zase vydechnete? Dýcháme jako bychom neměli čas. Dýchání je naše silná zbraň. Dokážeme jím skvěle redukovat stres, lépe snášet bolest, uvolnit se, lépe přemýšlet. Vlezte si pod ledovou sprchu a dýchejte. Co cítíte? Nic? Správně. Poctivé dýchání je jako neprůstřelný obal, ochrání vás. Pokud se mi něco nedaří, tak se více začnu soustředit na dýchání. A hned je mi lépe, hned jsem silnější a odolnější. Nádech. Výdech.

 

Jaký byl váš rok? Podělte se v komentářích a pomozte tak ostatním, aby byl rok 2015 tím nejlepším.