IMG_0674Podzim je definitivně tu a s ním i sezóna dýně. Kromě halloweenských strašáků se z ní dá nadělat spousty chutných jídel. Jedním z nich je polévka, která patří zároveň mezi ty nejjednodušší a nejznámější. Dnes vám ukážu jednu skvělou s použitím kokosového mléka a sezamu.

 

 

 

Na 4 porce dýňové polévky budeme potřebovat:

  • dýně hokaido – 1 kus
  • cibule – 1 kus
  • česnek – 2 stroužky
  • máslo – 50 gramů
  • sůl –  2 kávové lžičky
  • pepř – 1 kávová lžička
  • vývar – 1 litr
  • kokosové mléko – 4 polévkové lžice
  • sezam – 4 kávové lžičky
  • dýňový olej – 4 kávové lžičky

Postup je velmi jednoduchý a v podstatě se na něm nedá nic zkazit. Začneme vložením másla do rozehřátého hrnce. Máslo necháme na malém plameni rozehřát a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli. Tu následně vysypeme do hrnce, přidáme 2 lžičky soli a promícháme. Cibuli si necháme zhnědnout a rozvonět, to nám zabere zhruba 5 minut.

IMG_0662

Mezitím si z dýně odkrojíme oba konce a podélně ji rozkrojíme. Lžící vydlabeme semínka a celý střed, který dále již používat nebudeme. Nezapomeňte dýni dobře omýt a nakrájet na kostky o velikosti cca 2×2 cm. Následně je nasypeme k připravené cibulce. Čím menší kousky dýně použijeme, tím snáze se nám bude v hrnci dělat. Začnou se rychlejí uvolňovat vůně, navíc si dýně pustí šťávu a také změkne.

IMG_0665

V tuto chvíli přidáme nadrobno nakrájený česnek, pepř a opět důkladně promícháme a necháme zhruba 10 až 15 minut pracovat. Během této doby alespoň třikrát promícháme.

IMG_0670

Nyní zalijeme vývarem. Je možno použít jak zeleninový, tak masový. Já tentokrát použil hovězí, ale mám i velmi dobrou zkušenost s kuřecím či s vývarem z kořenové zeleniny. Sami můžete testovat a vypozorovat si svou nejoblíbenější verzi. Přivedeme k varu a asi tak 10 minut necháme vařit.

IMG_0673

Nyní už jen dokonale rozmixujeme a můžeme podávat. Na každou porci doporučuji přidat jednu lžičku sezamu, lžičku dýňového oleje a polévkovou lžíci kokosového mléka.

IMG_0674

Chutnalo? Tak koukněte i na další recepty.