Podzim je definitivně tu a s ním i sezóna dýně. Kromě halloweenských strašáků se z ní dá nadělat spousty chutných jídel. Jedním z nich je polévka, která patří zároveň mezi ty nejjednodušší a nejznámější. Dnes vám ukážu jednu skvělou s použitím kokosového mléka a sezamu.
Na 4 porce dýňové polévky budeme potřebovat:
- dýně hokaido – 1 kus
- cibule – 1 kus
- česnek – 2 stroužky
- máslo – 50 gramů
- sůl – 2 kávové lžičky
- pepř – 1 kávová lžička
- vývar – 1 litr
- kokosové mléko – 4 polévkové lžice
- sezam – 4 kávové lžičky
- dýňový olej – 4 kávové lžičky
Postup je velmi jednoduchý a v podstatě se na něm nedá nic zkazit. Začneme vložením másla do rozehřátého hrnce. Máslo necháme na malém plameni rozehřát a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli. Tu následně vysypeme do hrnce, přidáme 2 lžičky soli a promícháme. Cibuli si necháme zhnědnout a rozvonět, to nám zabere zhruba 5 minut.
Mezitím si z dýně odkrojíme oba konce a podélně ji rozkrojíme. Lžící vydlabeme semínka a celý střed, který dále již používat nebudeme. Nezapomeňte dýni dobře omýt a nakrájet na kostky o velikosti cca 2×2 cm. Následně je nasypeme k připravené cibulce. Čím menší kousky dýně použijeme, tím snáze se nám bude v hrnci dělat. Začnou se rychlejí uvolňovat vůně, navíc si dýně pustí šťávu a také změkne.
V tuto chvíli přidáme nadrobno nakrájený česnek, pepř a opět důkladně promícháme a necháme zhruba 10 až 15 minut pracovat. Během této doby alespoň třikrát promícháme.
Nyní zalijeme vývarem. Je možno použít jak zeleninový, tak masový. Já tentokrát použil hovězí, ale mám i velmi dobrou zkušenost s kuřecím či s vývarem z kořenové zeleniny. Sami můžete testovat a vypozorovat si svou nejoblíbenější verzi. Přivedeme k varu a asi tak 10 minut necháme vařit.
Nyní už jen dokonale rozmixujeme a můžeme podávat. Na každou porci doporučuji přidat jednu lžičku sezamu, lžičku dýňového oleje a polévkovou lžíci kokosového mléka.
Chutnalo? Tak koukněte i na další recepty.