IMG_4853Ve středu jsem na Facebook zveřejnil fotku dezertu, který jsem teprve testoval a netušil jsem, jak moc se povede. Obrázek vás natolik zaujal, že jste si vyžádali recept. Mě zase zaujal dezert samotný a tak jsem na něm ještě trochu zapracoval a vytvořil tak další díl seriálu Dezert na víkend.

 

 

Příprava tiramisu je poměrně náročná a sám ani nevím, jak by vlastně to pravé mělo vypadat. Narazil jsem na desítky verzí a každá se lehce lišila. Já jsem svůj původní recept lehce přepracoval a obohatil ještě o banán, který dodal celému zákusku trochu jiný rozměr.

Suroviny uvedené níže byly použity na formu o přůměru 26 centimetrů.

 

Korpus:

Mandlová mouka – 80 gramů

Vejce – 3 kusy

Holandské kakao – 20 gramů

Med – 3 polévkové lžíce

Jedlá soda – 1 špetka

 

Krém:

Žloutky – 3 kusy

Med – 2 polévkové lžíce

Mascarpone – 500 mililitrů

Holandské kakao – 1 polévková lžíce

Banán – 1 kus

 

V první fázi se budeme zabývat přípravou korpusu. Nejprve si do dvou větších mís rozklepneme vejce – žloutky do jedné a bílky do druhé. Žloutky rozmícháme s medem a poté přidáme výše uvedené ingredience tzn. holandské kakao, mandlovou mouku (velmi najemno nasekané mandle) a špetku jedlé sody.

IMG_4631

Vznikne nám lepkavá hmota, do které pomalu vmícháváme sníh z bílků, který byl vytvořen v druhé míse. Sníh zapracujeme postupně a pomalu, abychom měli těsto pěkně nadýchané.

IMG_4633

Poté si rozehřejeme troubu na 160°C, připravíme si formu na pečení. Já jsem zvolil o průměru 26cm. Vyložíme ji pečícím papírem a těsto do ní opatrně a rovnoměrně nalijeme. Pečení by mělo trvat zhruba 20 minut.

IMG_4637

Mezi tím, co se nám korpus peče v troubě, si připravíme krém, jehož příprava je velice rychlá a jednoduchá. V míse smícháme žloutky, med a důkladně vmícháme mascarpone. Poté necháme odležet a vychladit v lednici.

Korpus je hotový poté, co se nám těsto nelepí na špejli. Vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout mimo troubu. To bude trvat alespoň půl hodiny. Nyní si uvaříme kávu, já jsem ve french pressu připravil La Boheme Cafe – to po vychladnutí nalijeme na vrch korpusu, do kterého můžeme špejlí vytvořit menší ďolíčky. Káva se lépe vstřebá a tím dosáhneme toho, že bude korpus vláčný.

IMG_4844

Na hotový piškot namažeme malou vrstvu krému, nakrájíme na plátky oloupaný banán a poklademe rovnoměrně po celé ploše. Nyní přikryjeme je zbytkem krému a jemně posypeme kakaem.

IMG_4847

Z vlastní zkušenosti bych doporučil nechat ještě pár hodin odležet, ideálně přes noc. Pokud však nemůžete vydržet, tak si udělejte kávu a pusťte se do tiramisu a odležet necháte to další 🙂

IMG_4851