Ve středu jsem na Facebook zveřejnil fotku dezertu, který jsem teprve testoval a netušil jsem, jak moc se povede. Obrázek vás natolik zaujal, že jste si vyžádali recept. Mě zase zaujal dezert samotný a tak jsem na něm ještě trochu zapracoval a vytvořil tak další díl seriálu Dezert na víkend.
Příprava tiramisu je poměrně náročná a sám ani nevím, jak by vlastně to pravé mělo vypadat. Narazil jsem na desítky verzí a každá se lehce lišila. Já jsem svůj původní recept lehce přepracoval a obohatil ještě o banán, který dodal celému zákusku trochu jiný rozměr.
Suroviny uvedené níže byly použity na formu o přůměru 26 centimetrů.
Korpus:
Mandlová mouka – 80 gramů
Vejce – 3 kusy
Holandské kakao – 20 gramů
Med – 3 polévkové lžíce
Jedlá soda – 1 špetka
Krém:
Žloutky – 3 kusy
Med – 2 polévkové lžíce
Mascarpone – 500 mililitrů
Holandské kakao – 1 polévková lžíce
Banán – 1 kus
V první fázi se budeme zabývat přípravou korpusu. Nejprve si do dvou větších mís rozklepneme vejce – žloutky do jedné a bílky do druhé. Žloutky rozmícháme s medem a poté přidáme výše uvedené ingredience tzn. holandské kakao, mandlovou mouku (velmi najemno nasekané mandle) a špetku jedlé sody.
Vznikne nám lepkavá hmota, do které pomalu vmícháváme sníh z bílků, který byl vytvořen v druhé míse. Sníh zapracujeme postupně a pomalu, abychom měli těsto pěkně nadýchané.
Poté si rozehřejeme troubu na 160°C, připravíme si formu na pečení. Já jsem zvolil o průměru 26cm. Vyložíme ji pečícím papírem a těsto do ní opatrně a rovnoměrně nalijeme. Pečení by mělo trvat zhruba 20 minut.
Mezi tím, co se nám korpus peče v troubě, si připravíme krém, jehož příprava je velice rychlá a jednoduchá. V míse smícháme žloutky, med a důkladně vmícháme mascarpone. Poté necháme odležet a vychladit v lednici.
Korpus je hotový poté, co se nám těsto nelepí na špejli. Vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout mimo troubu. To bude trvat alespoň půl hodiny. Nyní si uvaříme kávu, já jsem ve french pressu připravil La Boheme Cafe – to po vychladnutí nalijeme na vrch korpusu, do kterého můžeme špejlí vytvořit menší ďolíčky. Káva se lépe vstřebá a tím dosáhneme toho, že bude korpus vláčný.
Na hotový piškot namažeme malou vrstvu krému, nakrájíme na plátky oloupaný banán a poklademe rovnoměrně po celé ploše. Nyní přikryjeme je zbytkem krému a jemně posypeme kakaem.
Z vlastní zkušenosti bych doporučil nechat ještě pár hodin odležet, ideálně přes noc. Pokud však nemůžete vydržet, tak si udělejte kávu a pusťte se do tiramisu a odležet necháte to další 🙂