IMG_2747Muffiny se staly v poslední době velmi oblíbeným terčem zákazníků v cukrárnách, pekárnách a kavárnách. Najdete je v každé večerce a vyrábějí se v mnoha variantách. Já jsem pro vás připravil rybízové a věřím, že si o víkendu pěkně pochutnáte.

 

 

 

Jelikož se zahrada náhle zaplnila velkým množstvím rybízu, tak jsem se rozhodl toho využít a zkusit tuto netradiční kombinaci. Ta mě velmi potěšila, navíc na rybízové dezerty jen tak nenarazíte.

Základem je mandlová mouka, neobsahují cukr a jako náplň je použito čerstvé ovoce. To jsou hlavní zbraně domácích muffinů, které v obchodě neseženete. Tam dostanete hlavně dávku chemie a cukru, s tím se v seriálu Dezert na víkend nesetkáte 🙂

Z uvedeného množství připravíte 12 zákusků. To znamená, že pohostíte až 6 lidí. Ano, opravdu stačí dva muffiny na osobu, jelikož je dezert díky mandlovému základu a dalším surovinám  opravdu sytý.

 

Suroviny:

Mandlová mouka – 250 g

Vejce – 3 ks

Rybíz – 250 g

Kokosové mléko – 200 ml

Med – 2 polívkové lžíce

Kypřící prášek – 2 špetky

Sůl – 2 špetky

 

IMG_2729

Začneme tím, že si připravíme větší mísu, kam jako první vysypeme 230 gramů mandlové mouky.

Tu buď zakoupíme v obchodě a nebo si ji vytvoříme namletím mandlí. Už jsem vyzkoušel obě varianty a nedám dopustit na domácí přípravu. Vložíme tedy mandle do mixéru a necháte je nasekat na hmotu připomínající hrubou mouku. Bohužel se k jemnější variantě nedopracujete, ale bude to stačit a navíc domácí výrobou ušetříte více než polovinu nákladů.

Zbylých 20 gramů si zatím odložíme stranou.

Nyní přidáme kypřící prášek a sůl. V obou případech bude množství stejné, 2 špetky.

V tuto chvíli zapínáme troubu a předehříváme na 180 °C.

IMG_2731

Dále rozklepneme tři vejce a přidáme do směsy, dvě sty mililitry kokosového mléka všechny ingredience zalijeme hned poté.

Jako sladidlo použijeme med, konkrétně dvě polívkové lžíce.

Veškerý obsah důkladně promícháme, bude stačit vařejčkou či lžící, mixér potřebovat nebudeme.

Konečně přimícháme rybíz, ten jsem nechal až na závěr, abychom si mohli potom vychutnat celé kuličky a ne jen kašovitou hmotu, která by při důkladném míchání z plodů vznikla.

Opatrně začleníme do směsy.

IMG_2749

Nyní se dostáváme do momentu, kdy se postup zřejmě bude lišit, jelikož mnoho z vás nemá doma formu na muffiny plechovou, ale může mít například silikonové nádobky a nebo také papírové košíčky.

Jámám plechovou formu a tak je nutné stěny vymazat kouskem másla a vysypat zbytkem mouky, který máme odložený. Ti kteří mají papírové či silikonové řešení, tak se nemusí připečení muffinů bát a s klidem vhodit zbytek madlí do směsy a promíchat.

Pomocí lžíce nebo naběračky naplníme jednotlivé košíčky, ale ne až po vrch, jelikož nám směs ještě trosku nakyne.

IMG_2738

Trouba už je v tuto chvíli dostatečně předehřátá a tak vkládáme veškerý obsah dovniř a čekáme 35 minut. Za tuto dobu se nám zákusky krásně upečou, na vrchu budou zlatavé, přesně jak bychom si představovali.

Vypneme troubu, vyndámemuffiny, necháme  15 minut chladnout a můžeme podávat.

IMG_2740

Mě chuťově naprosto vyhovují, jen by někdo určitě chtěl podotknout, že nejsou tak krásné jako ty kupované. Možná nevypadají jeden jako druhý, ale to je na tom vlastně to krásné 🙂

IMG_2748

Dobrou chuť a hezký víkend přeje Michal.