Již v několika dílech seriálu Dezert na víkend jsem přinesl recept na dobrotu, která se přímo nabízela k namazání na chléb. Tentokrát tedy nebude na škodu, abych vás seznámil s chlebem, kde však určitě nečekejte pšeničný základ. Ten bude tvořen mandlovou moukou a doplněn banány.
Jedním z nejčastějších argumentů, proč se neúčastnit Paleo/Primal životního stylu je absence pečiva. Banánový chléb sice není tradičním, ale jako alternativa jistě nezklame. Na první pohled se tváří jako vhodný pro kombinaci pouze se sladkým navrch, ale naopak je vynikající i například se šunkou a nebo i jinou slanou potravinou.
Mandlová mouka – 180 g
Banány – 3 ks
Vejce – 6 ks
Lněná semínka – 3 polévkové lžíce
Máslo – 100 g
Strouhaný kokos – 50 g
Jedlá soda – 1 čajová lžička
Mořská sůl – 1/2 čajové lžičky
Jelikož příprava směsi je poměrně rychlá a jednoduchá, tak začneme předehřátím trouby na 175 °C, poté vložíme 180 gramů mandlové mouky do kuchyňského robota. Pokud mouku nemáte, tak stačí celé madle namlít najemno, aby tato mouka vznikla.
Přidáme do směsi 50 gramů strouhaného kokosu, použijte samozřejmě nedoslazený.
Dále přidáme tři polévkové lžíce lněného semínka, které dodá chlebu na zajímavosti. Pokračujeme vmícháním čajové lžičky jedlé sody a půlkou lžičky mořské soli.
Tuto směs průběžně promícháváme vařečkou a na závěr přidáme 6 vajec, polévkovou lžíci medu, sto gramů másla a také na kousky nakrájené banány. Budou stačit tři kusy běžné velikosti.
Nyní chvíli promícháme v kuchyňském robotu, aby se všechny suroviny propojily.
Nyní přichází chvíle, kdy směs nalijeme do vaničky na pečení. Sami se rozhodněte, zda na vyložení použijete papír na pečení a nebo formu vymažete máslem a vysypete buď mandlovou moukou nebo strouhaným kokosem.
Zde by měl zbýt prostor, aby během pečení mohl základ nabýt na objemu.
Při nastavené teplotě pečeme 45 – 50 minut. Nezapomeňte občas výtvor zkontrolovat, nakonec bude kůrka krásně hnědá a krásné vůně si také jistě povšimnete.
A co s tímto chlebem? Samotný je vynikající, ale jistě lze aplikovat podobné potraviny jako na chléb tradiční.
Nebo snad zkusíte domácí nutellu či mandlové máslo?