Počasí v posledních dnech není ideální a často je třeba se zahřát. Kromě kávy a čaje se nabízí i další možnost, kterou je horká čokoláda. V devátém dílu Dezert na víkend si připravíme vydatný nápoj připravený z kokosového mléka, čokolády a kakaa.
Horká čokoláda nemusí být jen hromada cukru v tekutém stavu, ale pokud ji vytvoříte ze správných surovin, tak do těla dostanete velmi hodnotné živiny. Kokosové mléko je bohaté na tuky, kvalitní čokoláda a kakao pomáhají redukovat krevní tlak a významně se podílí na snížení rizika kardiovaskulárních nemocí.
Z níže uvedených surovin vytvoříte během okamžiku tři porce vynikající horké čokolády. Ta dokáže velmi zasytit, takže lze kromě sladké tečky po jídle použít jako svačinu či snídani.
Kokosové mléko – 400 ml
Kakao – 5 polévkových lžic
Čokoláda – 50 g
Med – 1 polévková lžíce
Připravíme si menší hrnec a následně do něj nalijeme 400 mililitrů kokosového mléka a začneme ohřívat na mírném plameni. Občas promícháme a přivádíme stále do vyšších teplot.
Ve chvíli, kdy je mléko teplé, ale ještě nevře, začneme pomalu vsypávat kakao. Přidáváme po menších dávkách a snažit se dokonale promíchat. To sice zabere více času, ale odměnou bude dokonale jemný nápoj.
Když je kakao a kokosové mléko spojeno v jednu směs, tak obohatíme o 50 gramů čokolády s vysokým obsahem kakaa. Doporučuji 85% kakaa, kdy je surovina dostatečně kvalitní, avšak není příliš hořká. Vkládáme po menších kusech a opět dokonale vmícháme.
Na zjemnění přidáme polévkovou lžíci medu. Ten osladí nápoj a navíc podtrhne chuť čokolády. Mícháme tak dlouho, dokud nebude směs bez hrudek.
Výsledkem tohoto pětiminutového snažení bude lahodný krém, který skvěle uspokojí vaše chutě. Podáváme raději menší porce, protože směs je opravdu sytá.