17963-vlaknina-orechy-zrniecka-celozrnny-cerealie-clanokMnoho mýtů a polopravd se vyskytuje všude kolem nás a ani strava není výjimkou. I díky tomu vlastně vznikl web grasa.cz a v dnešním článku se podíváme na 5 potravin, které jsou považovány za zdravé. Opak je však pravdou, vítejte v realitě…

 

 

 

Sója Je v Paleo a Primal dietách považována za nevhodnou surovinu, jelikož obsahuje několik látek, které nemají příznivý vliv na lidský organismus. Hrátky s pocity hladu má na starosti Lecitin, vliv na množství hormonů a následné dopady na fungování organismu má Izoflavon, dále se podepisují Goitrogeny na funkčnosti štítné žlázy. Je dobré vědět, že naprostá většina sóji je geneticky modifikovaná a její pěstování škodí i životnímu prostředí, jelikož se kvůli plochám kácí deštné pralesy v Jižní Americe. Otrocké a dětské práce nejsou výjimkou… laktoseintoleranz_soja_lg

 

Jogurt Jogurt by nemusel ve své podstatě být takové zlo. Bohužel žijeme v době, kdy v nabídce najdeme spíše kelímky naplněné něčím, co nemá s původním jogurtem nic společného. Ve velké části produktů je obsažen sirup, džem a nebo jiné suroviny plné cukru a navíc vyrobené převážně z chemie. Primal dieta počítá s mléčnými výrobky, avšak bez chemie, plnotučné a s ponecháním co nejvíce prospěšných látek. Mléčné výrobky však mohou některým jedincům způsobovat akné nebo zahleňovat a je potřeba otestovat na každém individuálně, zda mu konzumace podobných výrobků nečiní problém. GLU2b8f4f_jogurt

 

Fit tyčinky Velmi oblíbená svačina těch, kteří se snaží žít zdravě. Bohužel jejich výživová hodnota je přinejmenším diskutabilní. Většina podobných tyčinek je velmi chutných, ptáte se proč? Obsahují velké množství cukru a jiných přidaných látek včetně těch chemických, které mají výsledný dopad na chuť. A co dále? Škrobový sirup, ovesné a pšeničné vločky, ztužený rostlinný tuk, extrudovaná kukuřice, oxid siřičitý, rýžová mouka, sojový lecitin. Přitom je lze snadno vyrobit doma například ze směsi ořechů a nebo zakoupit takové, jejichž složení je v Paleo/Primal povoleno. JOB40db10_05ONA21a

 

Margarín Původně neměl ani figurovat v lidské stravě, ale pouze jako krmení pro zvířata. Lidská vynalézavost však nezná mezí a tak stačilo lehce upravit (chemicky dobarvit a dochutit) a margarín se začal prodávat jako potravina pro lidi. Co na margarín studie Harvard Medical?

  • Až pětinásobně zvyšuje riziko výskytu rakoviny
  • Snižuje HDL „dobrý“ cholesterol
  • Zvyšuje LDL „špatný“ cholesterol
  • Zvyšuje výskyt srdečních onemocnění
  • Margarín je z 99% umělá hmota

Raději tedy běžte a kupte kvalitní máslo nebo si sami vytvořte Ghee, které je našemu zdraví nejprospěšnější. FRF-ABP93-00000479-001

 

Ovocné džusy Mezi lidmi je hluboko zakořeněno, že ovocné džusy jsou zdravé. Ale pozor, není to tak úplně správně, jelikož obsah cukru je enormní. Zřejmě byste mohli navrhnout, že mluvím zřejmě o „ovocných šťávách“, ale já opravdu zmiňuji i ty, které jsou bez přidaného cukru, tedy plně přírodní. Jen si vezměte, kolik pomerančů je potřeba na vytvoření půl litru stoprocentního džusu? Pokud neznáte odpověď, tak věřte, že spotřebujete zhruba 6 kusů. Zdá se vám pak takové množství ovoce, tím pádem i sacharidů, malé? Je obrovské! Ale abych vše uvedl na pravou míru, tak raději bežte a vymačkejte si několik pomerančů, než abyste vypili stejný objem limonády, protože cukry z ovoce pro vás budou vždy mnohem více prospěšné, než ty v cole a podobných nápojích. ovoce

 

Jaká surovina je přeceňována dle vás?