Dnes a denně se to opakuje, stále slýcháme jeden mýtus za druhým. Přenáší se z generaci na generaci a už nám vlastně nepřijde, jaké hlouposti vlastně z pusy vypouštíme. Sepsal jsem několik známých mýtů, které rujnují zdraví lidí po celém světě.
Obiloviny
Mylné tvrzení: Jsou považovány za obrovský přínos lidstvu, za velmi nutričně hodnotnou stravu a dobrý zdroj energie.
Pravda: Nejhorší tvrzení v historii lidského stravování. Zvyšuje produkci inzulínu, ukládání tuků, srdeční onemocnění. Nutriční hodnoty jsou velmi nevhodné pro stravu člověka. TOP 5 přeceňovaných potravin…
Nasycené tuky
Mylné tvrzení: Omezte příjem těchto tuků z důvodu rizika srdečních onemocnění. Tuky způsobují obezitu a je potřeba je nahradit nenasycenými tuky.
Pravda: Velmi malá pravděpodobnost srdečních onemocnění, měly by být hlavním zdrojem energie, který byl využívám lidmi přes 2 miliony let. Jezte více tuku…
Cholesterol
Mylné tvrzení: Zvýšená hodnota cholesterolu v krvi znamená zvýšené riziko srdečního onemocnění.
Pravda: Není žádné riziko vedoucí k onemocnění. Neexistuje studie, která by spojitost se srdečním onemocněním potvrdila!
Vejce
Mylné tvrzení: Omezit příjem kvůli vysokému cholesterolu. Doporučuje se konzumovat pouze bílky.
Pravda: Nulová spojitost se zdravotními potížemi, žloutky jsou velmi dobře nutričně vybavené. 12 důvodů, proč jíst vejce…
Vláknina
Mylné tvrzení: Je získávána především z obilovin, snižuje cholesterol a pomáhá udržovat váhu za pomoci nízkého kalorického příjmu.
Pravda: Příjem vlákniny z ovoce a zeleniny je pro lidský organismus mnohem vhodnější.
Dlouhodobá pohybová aktivita
Mylné tvrzení: Vede k posílení srdečního svalu, redukci váhy, zamezuje srdečnímu onemocnění a vzniku rakoviny. Minimálně 3x týdně 30 min. při střední či vysoké zátěži.
Pravda: Vede k únavě, přetížení, předčasnému stárnutí, zranění. Je neefektivní při redukci hmotnosti díky zvýšení chutě a hladu. Pro zlepšení zdraví a kondice je důležité nepřehánět to. Jak šetřit čas při cvičení…
Redukce hmotnosti
Mylné tvrzení: Vysoký příjem sacharidů a nízký příjem tuků vedou k úspěchu. Hlídat velikost porcí. Vykonávat dlouhodobou aktivitu.
Pravda: Správnou cestou je vysoký příjem tuků, přiměřené množství bílkovin a omezení příjmu sacharidů. Pro zlepšení kondice je vhodné provádění krátkodobého intenzivního pohybu.