IMG_3089Ptáte se, jak zahnat mlsnou tento víkend? Mám pro vás chuťovku, která mi dělá dobře velmi často. Nejen, že příprava je jednoduchá, ale výsledný pokrm lze podávat v mnoha variantách a jeho využití je velmi široké. Vítejte u sedmého dílu Dezert na víkend.

 

 

Velmi populární burákové máslo je známe hlavně v zahraničí, ale i u nás už se začíná prosazovat. Dnes vám přináším alternativu v podobě krémové pomazánky, jejíž základem jsou mandle. Recept je jednoduchý a vystačíte si jen se třemi ingrediencemi.

 

Mandle – 200 gramů

Máslo – 50 gramů

Med – 1 polévková lžíce

 

Začneme předehřátím trouby na 175 °C a poté vložíme na plechu rozprostřené mandle. Necháme teplo působit zhruba 5 minut. Mandle jsou připraveny ve chvíli, kdy provoní celou kuchyni. Zde je důležité být pozorný a nenechat ořechy spálit.

Vyndáme z trouby a necháme chladnout ideálně 20 a více minut. Nyní  na řadu přichází kuchyňský robot, do jehož nádobky umístíme všechny mandle a mixujeme zhruba 10 minut. Nejdříve se vytvoří mouka a dalším působením kuchyňského pomocníka se uvolní tuk z ořechů a vznikne hustá hmota, do které přidáme 50 gramů másla (nebo kokosového oleje) a dále pak i lžíci medu, který podtrhne výslednou chuť. V tuto chvíli promícháme, aby se všechny tři suroviny spojili v jednu vláčnou a voňavou směs.

IMG_3085

Přichází okamžik, kdy jsme připraveni servírovat. Jednou z možností je, že si dopřejete pomazánku jen tak „na lžičku“.

IMG_3087

 

Chuťově vynikající varianta, ale pokud má dojít k pohoštění přátel nebo rodiny, tak se nabízí alternativa, kdy podáváme na banánových palačinkách.

IMG_3092

Pokud bychom si chtěli dopřát pouze malou a rychlou svačinku, tak se mi osvědčila možnost potřít máslem kousky jablka.

IMG_3091

Variant je samozřejmě více. Stačí zapojit fantazii a vytvořit desítky dalších možností, jak si nejen o víkendu pošmáknout.

 

Dobrou chuť přeje Michal.