IMG_4540Při návštěve knihkupectví narazíte snad na stovky titulů v oddělení kuchařek. Jedna poradí, jak upéct dezerty, další pomůže s přípravou ryb, jiná zase naučí vařit, jako to dělávali naše (pra)babičky a hned vedle najdete tu, jenž ukáže ty nejmodernější pokrmy. A co by byly farmářské trhy za fenomén, kdyby nevznikla i kniha, která nese název Kuchařka z farmářských trhů a učí vařit právě ze surovin od menších obchodníků?

 

Zdá se, že v posledních letech se s farmáři roztrhl pytel a nejen Prahu zaplavil trend farmářských trhů. Já mám tato místa moc rád. Neberu je pouze jako místo pro nákup, ale skvěle se tu relaxuje. Přijde mi, že nikdo nespěchá. Lidé do sebe nevráží a neperou se o poslední máslo ve slevě. Také se vám na trzích líbí? Ale víte, co pak s nakoupenými surovinami dál? Možná tím pravým, kdo dokáže poradit bude pan Lubomír Teprt. Více než 120 receptů v jedné knize. Věřte, že se jistě do některých z nich zamilujete…

Kuchařka sice stoprocentně nepasuje k zaměření grasa.cz, ale najdete tu samozřejmě i desítky Paleo či Primal receptů. Velice mě těší cílení na kvalitní suroviny, které v době supermarketů nedostávají až tolik prostoru. Navíc autor nabádá k vaření pro blízké, takže se nebojte, že byste nenašli využití pro recepty, které obsahují lepek nebo stolní cukr.

Lubomír Teprt zbytečně nemotá hlavy čtenářů a nabízí recepty napsané jednoduše a srozumitelně. Fotografie u některých receptů chybí a to mi přijde docela škoda. Mám rád obrázky a navíc vždy, když se učím nový recept, rád vidím, jak by mohl výsledek vypadat. Nechci kopírovat, ale inspiruji se rád.

IMG_4539

Zvolené rozdělení do kapitol dává smysl a v každé z nich jistě najdete svého favorita. Zastavení u zelináře, mlékařky, ovocnáře, vajec, řezníka, rybářů a medaře. To byly jen příklady vybraných kapitol z téměř 130 stránkové publikace. Každá z nich stojí za prohlédnutí a donutí vás vyzkoušet některé recepty.

IMG_4542

Já osobně miluji kapitoly o mase, jak jinak 🙂 Tolik dobrot na jednom místě a pro běžně stravující se lidi musí být tato kuchařka skvělým pomocníkem. Pro mě vlastně také. Sice mám specifické nároky na stravu, ale vždy se najdou nějaké recepty, které se hravě zkombinují a vykouzlí se pochoutka přesně pode mých představ.

Navíc dle mého názoru žádná kuchařka nemá být přesným návodem, jak postupovat. Myslím, že má být zdrojem inspirace a ukázat, kudy vede cesta, ale cíl by si měl každý najít sám.

IMG_4541

Kuchařka z farmářských trhů rozhodně ispirovala a nabídla celou řadu fajn receptů. Rád bych však pomohl i někomu z vás a tak nabízím knihu pro jednoho ze čtenářů grasa.cz. Soutěže se může zúčastnit každý a ujišťuji vás, že otázky jsou velmi jednoduché a všechny odpovědi už znáte, pokud jste četli pozorně.

SOUTĚŽ O KNIHU KUCHAŘKA Z FARMÁŘSKÝCH TRHŮ ZDE

Možnost odpovídat máte do neděle 12.1.2014 do 22 hodin. Poté vylosuji jednoho výherce, toho následně kontaktuji a kuchařku odešlu.

Klíč pro losování výherce: počet všech odpovědí vydělím dvěma a vítězem se stane soutěžící číslem, které vyjde ve výsledku po zaokrouhlení dolů. (např.: při 11 odpovědích bude vzorec vypadat takto… 11:2=5,5 …vyhrává soutěžící číslo 5)

A jako poděkování, že jste dočetli až sem, daruji všem čtenářům e-knihu 14 dnů ke změně života, stáhnout ji můžete zdarma.