otazkaJaký je vlastně rozdíl mezi Paleo a Primal? Možná se to může zdát jako podivná otázka, ale položili jste si ji někdy? Jaký je vlastně rozdíl mezi Paleo a Primal? Proč je vlastně oddělujeme? Nad těmito otázkami se zamyslel Mirek Matoušek, spoluautor publikace 14 dnů ke změně života, a přidal další počin do Metlova koutku.

 

 

Řekněme si něco o autorech a jejich nástupcích

První termín, v tomto spojení bylo Paleo a ve svém konceptu bylo poprvé publikováno roku 2001. Ve své první knize Dr. Loren Cordain položil základy celého hnutí, a tak vlastně pomohl vzniknout dalším směrům a proudům, které se postupně začaly objevovat. Kniha The Paleo Diet, byla od roku 2001 již třikrát pozměněna a má své následné dílo a to hlavně díky novým poznatkům a drobným změnám v celé teorii. V českém jazyce byla vydána i jeho kuchařka.

Primal je zase spojen s dalším Američanem, Markem Sissonem, a jeho původní kniha Primal Blueprint nabízí trochu jiný pohled na Paleo dietu v principu stravování. Oba autoři už mají za sebou celou řadu knih, publikací a navazujících článků, ať už na svých stránkách, či v rámci různých rozhovorů a podcastů.

Robb Wolf, autor knihy Paleo Solution, navazuje na Dr. Lorena Cordaina a to v rozsahu, který vlastně hraničí s tím, co vysvětlila a jak to podala kniha Marka Sissona. Nedostáváte do rukou vždy stejné informace, ačkoliv závěry jsou téměř shodné, je to vždy trochu obohacující čtení i když už si myslíte, že všechno víte. Přece jen věda se sune dopředu a zjišťujeme nepoznané a proto i tito autoři pozměňují svá předchozí tvrzení a upravují v touze dosažení ultimátní pravdy své předchozí díla či tvoří úplně nová.

Něčím dosti novým je například Chris Kresser. S Your personal Paleo code, vlastně mimo jiné i tvrdí, že tato ultimátní pravda vlastně není pro každého stejná, a Paleo se musí vždy přizpůsobit každému jedinci, aby fungovalo jak má.

kresser

 

Co mají, paleo a primal společného?

Obojí zahrnuje stravovací návyky, které vedou člověka k tomu, jak se vlastně mohli stravovat naši předchůdci v době paleolitu. Základy obojího jsou položeny v antropologických, evolučně-biologických, výživových studiích, které jsou delší dobu známy a přitom opomíjeny značnou částí populace. Obojí se snaží v současné době o zahrnutí nejen stravovacích návyků a určité stravy, ale také o postižení dalších nutností, které je potřeba pro plnohodnotný, zdravý a dlouhověký život.

Obojí vám jasně řekne, že musíte vyloučit obiloviny, luštěniny a zpracovávané výrobky. Dále pak si velmi striktně vybírat, co se týče kontextu vašich autoimunitních onemocnění – tedy specifická strava šitá na míru každému jedinci. Určitě je potřeba se také zamyslet nad příjmem sacharidů – ačkoliv zde pozor, obojí neříká jasně, že musíte či nemusíte omezovat příjem cukrů na určitou hladinu. To se vás týká, jen pokud chcete například hubnout či nemáte dostatečné energetické výdeje. Je tedy potřeba si uvědomit, že ačkoliv si většina lidí myslí, že Paleo či Primal je o omezení příjmu sacharidů nejlépe na nulu, netýká se to všech a nejde to za všech okolností plnit.

Je to jeden ze snadno a rychle vyvratitelných mýtů, že Paleo/Primal musí být vždy tzv. low-carb, tedy o malém příjmu sacharidů. Obojí doporučuje lokální, kvalitní a sezónní stravu, bohatou na zeleninu, proteiny a zdravé tuky. Co se však týče mléčných produktů…(viz dále)

Sisson

 

Co mají Paleo a Primal rozdílného?

Prvně se podíváme do minulosti, kde to je vše trochu komplikovanější než dnes.
Paleo jakožto první, potažmo tedy Dr. Loren Cordain, přišlo s určitými fakty, proti kterým měli další autoři výhrady. Shrnu to tedy do pár bodů, kde jsou rozdíly nejmarkantnější:

  • Paleo jednoznačně tvrdilo, že musíme omezit příjem nasycených mastných kyselin, protože zvyšují celkový cholesterol a tím pádem se ohrožujeme na zdraví – obzvláště arteriosklerózou. Problém tedy vystával také při používání másla, vajec a ghee (tedy přepuštěného másla). Dokonce jsme se dostali na krátkou dobu tak daleko, že bylo doporučeno jíst velmi nízké množství vajec za týden (max. 10). – Tato teorie je již dnes pozměněna, protože záleží, o které mastné kyseliny jde, některé jsou prospěšné, jiné škodí.
  • Řepkový olej byl doporučen v první knize jako zdraví prospěšný, kvůli svému obsahu mastných kyselin. – Od tohoto faktu se již s velkými díky Dr. Loren Cordain v roce 2010 distancoval a hluboce se za něj omluvil, protože obsah možná není až tak špatný jako u jiných rostlinných olejů, spíše jde o způsob přípravy (obzvláště část parfemizace a tepelného oddělení složek olejů), zdroj (prakticky většina je geneticky modifikována) a následná filtrace (kdy většina toho prospěšného nakonec ve výsledném produktu chybí.
  • Byly také doporučeny dietní nápoje. Ačkoliv umělá sladidla nejsou takovým strašákem, jako byla, stále je to určitý příjem sladkého a tedy udržování si závislosti na něm, který pak dělá také zásadní problém některým lidem odprostit se závislosti na sladkém. Ostatně ony doslazované nápoje nenesou žádnou jinou hodnotu, než náhradu jednoho cukru nějakým umělým.
  • Čím byl Primal tak zásadně odlišný kromě těchto tří hlavních aspektů byl i holistický přístup k zdravému životnímu stylu. Paleo nabídlo způsob jak se stravovat, čemu se vyhýbat a proč, ale Primal k tomu přidal sport, zdravý spánek, redukci stresu (svým způsobem) a další způsoby realizace. – Dnes už je tomu však jinak, Robb Wolf například podává stejné řešení situace jako Mark Sisson. 

Wolf:Sisson

 

Jak to vidíme dnes?

Já osobně Paleo a Primal rozděluji jen z jednoho jediného důvodu. Je pro mě snažší tak rozlišit velmi striktní Paleo s dosti ohledy na autoimunitní protokol a nebo spíše pro atlety vhodný Primal. Pokud tedy vidím někoho jíst batáty, cpát se tvarohem a lít do sebe smetanu, je to pro mě člověk, který se stravuje podle Primal zásad, ale stále patří do jedné velké – Paleo rodiny. Není tedy důvod být nijak nevraživí, každý máme drobné odchylky a měli bychom tedy spolupracovat a navzájem se podporovat, než abychom měli tvořit znesvářené spolky.