otazky1Kolem Paleo vzniká spousta otázek, kterým díky neustálému rozšiřování tohoto životního stylu musíme čelit. Vybral jsem nejčastější otázky, na které odpovídám – dozvíte se v nich spoustu informací a najdete snad i inspiraci, jak můžete odpovídat na dotazy zvědavců vy.

 

 

1) Co je to Paleo dieta?

Paleo je životní styl inspirovaný našimi předky z období paleolitu (2,5 mil. – 10 tis. let před naším letopočtem). Nejedná se o redukční dietu, ale o životní styl, kde mají podstatné zastoupení právě zdravé stravovací návyky. Zároveň se však nejedná o kopírování zvyků našich předků, ale dodržování zásad přizpůsobených dnešní době. Dbá se na pravidelný pohyb a konzumaci opravdových potravin. Paleo dieta se neustále rozšiřuje a nyní je už vnímána velmi seriózně díky ohromnému množství výzkumů, ověřených zkušeností a také díky tomu, že lidé začínají více používat selský rozum a logicky uvažovat.

 

2) Je nutné vracet se k návykům, které jsou staré 2,5 milionu let?

Období Paleolitu končí zemědělskou revolucí zhruba před 10 tis. lety, kdy se začaly pěstovat obiloviny, které daly lidstvu zcela odlišné možnosti a razantně změnily jídelníček. Bohužel to byl jeden ze zásadních impulzů pro mnohé změny ve stravování a plodiny pěstované od tohoto období často nejsou pro tělo vhodné. V tomto obobí byli lidé fyzicky velmi zdatní, zdraví a dle mnohých na vrcholu. Využívejme sice možností dnešní doby, ale stavme na základech, které jsou pevné a podstoupily těžké zátěžové období trvající miliony let.

 

3) V čem se Paleo liší od dnešní běžné stravy?

Pravěká strava je postavena na zcela jiných principech. Základem jsou zdravé tuky, kvalitní bílkoviny a jako doplněk malé množství sacharidů. Dnešní strava je založená na přílišné konzumaci sachridů, špatných tuků a poměrně malém množství bílkovin. Modernímu jídelníčku vládnou průmyslově zpracované potraviny, jenž nemají dostatek základních vitamínů, minerálů a dalších pro tělo důležitých látek. Paleo strava je komplexní a vyvážená, dodává člověku vše doopravdy potřebné a ne to, co je potřebné pouze dle marketingových hesel potravinářských společností.

 

4) V čem je Paleo lepší než ostatní alternativní diety – raw, veganská, vegetariánská?

Nebudu posuzovat, co je a co není lepší. Čím déle se Paleo věnuji, tím více se přikláním k tomu, že si každý musí zkusit a najít zkrátka to, co mu vyhovuje. Ať už je to strava masitá nebo jen syrová, každý by měl vědět, že se s takovým jídelníčkem cítí šťastný, je spokojený a silný. Základem všech zmíněných diet je posunutí ke kvalitnějším potravinám než nabízí běžná dieta. Už jen to může být prvním krokem k úspěchu. Toto jsou životní styly, kde nejde jen o hubnutí, ale jedná se o životní filisofii. Zkuste si to na vlastní kůži a pak vy sami rozhodněte, co je pro vás nejlepší.

 

5) Co mám tedy při Paleo jíst?

Seznam je poměrně krátký a jednoduchý. To však neznamená, že musí být i váš jídelníček jednoduchý. Můžete kombinovat a vymýšlet. Vaření a strava přeci nejsou o kopírování receptů po babičkách. Vaření je o radosti, kreativitě a pocitu z dobře odvedené práce. Zelenina, maso, ryby, vejce, tuky a oleje, ořechy a semena, a také ovoce. Těchto několik skupin potravin s sebou přináší stovky zástupců, díky kterým vytvoříte tisíce variant chutných pokrmů. Jednoduché.

 

 

Otázek kolem Paleo je opravdu hodně, proto se můžete těšit na pokračování hned přístí týden. Samozřejmě budu rád, pokud mi do komentářů napíšete otázky, se kterýma se setkáváte nejčastejí vy a nebo otázky, na které vás zajímá odpověď.