Snímek obrazovky 2015-12-14 v 10.26.30V první části článku jsme se dozvěděli o historii stravování a postavení tuků v předešlé době. Dále pak jsem vyvrátil mýtus, jenž dlouhodobě ničí naše zdraví. Na první pohled by rovnice „tuk nás dělá tučnými“ mohla dávat smysl, ale my už víme, že je to vše úplně jinak. A nakonec jsme si také porovnali energetické hodnoty tuku a sacharidů. Já osobně sahám po bohatším palivu a cítím se skvělě. Pojďme pokračovat…

 

Jaké tuky používat?

Pojďme se podívat na seznam povolených tuků a také rozdělení a návod, jak s nimi nakládat. To je velmi často opomíjeno a tak dochází k nevhodnému použití a třeba i přepálení, což může mít vliv nejen na chuť pokrmu, ale také dopad na naše zdraví

Využití v teplé kuchyni

  • přepuštěné máslo
  • máslo
  • ghee
  • vepřové sádlo
  • výpek ze slaniny
  • lůj
  • kachní sádlo

Využití ve studené kuchyní

  • olivový olej
  • avokádový olej
  • kokosový olej
  • makadamový olej
  • makový olej
  • lněný olej
  • konopný olej
  • dýňový olej
  • olej z vlašských ořechů
  • sezamový olej
  • kokosové máslo
  • kakaové máslo

Nezapomínejte také na to, že tuky a oleje je potřeba pořizovat v adekvátní kvalitě. Oleje kupujte panenské či extra panenské, tuhé tuky zase z ověřených zdrojů či dokonce v BIO kvalitě.

Ale cukry potřebujeme! Alespoň mozek…

Je rozdíl mezi potřebou glukózy a nebo návykem vypít denně litr limonády, sníst čokoládovou tyčinku, pečivo a porci těstovin. Mozek může být poháněn ketony, to v případě zvýšeného příjmu tuků (72), takže sacharidů opravdu není potřeba mnoho a tělo i mozek si vystačí s denním příjmem nižších desítek gramů sacharidů. Mozek jako takový je tvořen zhruba z 60 % tukem.

Navyknutí mozku a těla na pohánění tuky je také výhodné v tom, že nemusíte energii doplňovat tak často a vystačíte si jen s menší dávkou paliva, takže vás rozhodně vynechané jídlo nevykolejí a váš mozek a tělo budou i přesto zásobovány, díky automatickému sáhnutí do tukových zásob, kterých mají i ti nejštíhlejší z nás na těle dostatek.

Navíc se glukóza v těle dokáže vyrobit sama díky procesu zvanému glukogeneze, kdy vzniká z necukerných zdrojů a denně se díky tomuto postupu může vytvořit i kolem 130 gramů glukózy, které potřeby mozku s přehledem pokryjí.

Zvýšený cholesterol a srdeční onemocnění

Další strašák na poli výživy, který ale jen doplácí na nepřesnosti ve výzkumech před desítkami let. Cholesterol je látka nezbytná k životu a tělo se bez ní neobejde. Navíc je cholesterol sám v těle vyráběn. Každá buňka v těle cholesterol potřebuje a navíc má co dočinění se správným fungováním hormonů a dalšími procesy v těle.

Cholesterol se objevuje zejména v nasycených tucích, a protože si jej (chybně) spojujeme se srdečními onemocněními, tak jsme právě nasycené tuky vyřadili z jídelníčku. Chyba. Konzumace cholesterolu v potravinách nemá žádnou spojitost se zvýšením cholesterolu v krvi (73) či zvýšením rizika srdečních onemocnění (74).

Mezi známé nasycené tuky patří například sádlo nebo máslo, jež jsou moderními doporučeními o zdravé stravě odmítány. Naopak se ukazuje, že je v těchto tucích obrovské množství vitamínů (A, D, E, K) a v zahraničí už se o prospěšnosti nasycených tuků začíná mluvit a to dokonce dost nahlas (75).

Věděli jste, že národy se zvýšenou hladinou cholesterolu mají naopak méně srdečních onemocnění než ty s nízkou hladinou? Meta-analýza dlouhodobých studií ukazuje, že neexistuje spojitost mezi konzumací nasycených tuků a vzniku kardiovaskulárních onemocnění (76), dokonce ani výzkum napříč 52 zeměmi neshledává žádné spojitosti (77).

 

Tento příspěvek je úryvkem z knihy Superčlověk, kde mimo jiné naleznete i tuto kapitolu doplněnou o důležité zdroje. Dozvědět se více a přečíst si 50 stran ukázky zdarma.