Photo 16.12.15 14 03 41Dnešní recept lze využít jako dezert skrze celý rok, ale výborně poslouží i jako vánoční cukroví. Vánoce se blíží a mnoho lidí uvažuje nad tím, zda vymýšlet nějaké „speciální“ cukroví na Vánoce. Většinou je totiž potřeba ještě pro zbytek rodiny napéct tradiční cukroví. O zdravé verzi nikdo nechce ani slyšet a vy si říkáte, zda vám to za to stojí a zda se namáhat ještě s verzí pro vás.

 

Našel jsem skvělé řešení. Je extrémně rychlé, snadné a během chvíle připravíte i několik druhů.

Truffles se připravují na několik (desítek) způsobů a neustále narážím na nové a nové alternativy. Dokonce je i několik možností, jak je připravit v Paleo verzi – to nás bude zajímat nejvíce 🙂

 

Na 25 truffles budeme potřebovat

  • datle – 400 g vypeckovaných (500 g s peckou)
  • kvalitní kakao – 100 g
  • banán – 1 ks
  • kokosový olej – 1 pol. lžíce

Dále už je na vás, jak kuličky doladíte. My si ukážeme varianty, na které se nám bude hodit ještě

  • skořice mletá – 1 pol. lžíce
  • kokos struhaný – 1 pol. lžíce
  • mandle sekané / mandlová mouka – 1 pol. lžíce

První fáze může být provedena dvěma postupy. Jeden je časově i fyzicky více náročný. Druhý je super-rychlý a využijete při něm techniky. Popíšeme si oba, protože vím, že ne každý může využít druhého postupu.

 

Postup I.

Vypeckované datle nakrájíme nadrobno. Čím menší kousky vytvoříme, tím lépe pro výslednou směs. Krájejte tak drobně, jak jen to jde.

Photo 16.12.15 12 47 30Vložte do mísy a přidejte nakrájený banán, lžíci kokosového oleje a na závěr i kakao. Může se zdát, že je kakaa hodně, ale jde nám o to, abychom získali pevnou hmotu, které se příliš nelepí a drží tvar.

Photo 16.12.15 12 55 16Dle šťavnatosti datlí můžete ještě kakao přidat. Banán a kokosák nám pomohou udělat krásnou hmotu, ale v krajním případě lze tyto dvě ingredince vynechat. Nyní nás čeká několik minut hnětení, vše musí být dokonale promíchané a těsto pěkně pevné.

Postup II.

Druhý postup je mnohem rychlejší a jednodušší. Celé datle, kakao, celý banán, kokosový olej  – vše vhodíme do výkonného kuchyňského robota/mixéru a zpracujeme do hladké hmoty.

Závěr

Ať jste postupovali jakkoliv, tak závěrečná fáze bude probíhat stejně – vytvoříme kuličky. Z uvedeného množství vytvoříte 25 – 30 kuliček. Doporučuji si směs rozvrhnout a udělat si hromádky a nebo alespoň částečně hotové kuličky. Poté si lehce navlhčete ruce a tvořte co nejdokonalejší kuličky. Po zpracování celého těsta už stačí využít posledních třech ingrediencí.

Photo 16.12.15 13 32 46

Některé kuličky obalte poválením v mleté skořici, jiné ve strouhaném kokosu a další zase v nasekaných mandlích nebo mandlové mouce. Některé můžete nechat bez obalu.

Truffles můžete ihned konzumovat a nebo je dát do chladnější místnosti či lednice. Nachlazené se pohodlněji konzumují i lépe chutnají.

A to je vše, přátelé. Celý recept je velmi jednoduchý a při zvolení rychlejší varianty máte hotovo s přehledem za 20 minut.

Photo 16.12.15 14 03 07

Tato konkrétní várka potuvovala lidem z úžasného projektu Hearth.net. Určitě na ně mrkněte, vše je postaveno na skvělé myšlence. Je fajn vidět tým lidí intenzivně pracujících na tom, aby svět kolem nás bylden co den lepší a lepší.