Snímek obrazovky 2016-02-04 v 9.50.24Často se mě lidé ptají, jak takový den výživového poradce vypadá a já stejně tak často uvádím na pravou míru, jak to vlastně s mým zaměřením je. Rozsah mé práce je daleko širší a věnuji se mnohým dalším disciplínám. Ve výsledku však dělám většinu toho, co mnozí ze čtenářů – sedím za počítačem. Jak ale při takovém pracovním režimu držet své tělo ve formě? Zde je 5 jednoduchých tipů.

 

Abych dokončil myšlenku o mém denním režimu, tak připravuji pro klienty plány, doporučení, komunikuji s nimi a starám se o chod blogu včetně všech aktivit, které s ním souvisí (a že jich je…). Jasně, také jsem často v terénu, ale tam mnohdy také jen sedím.

Sedavé povolání je v této době velmi časté. Opravdu tak likviduje naše tělo? Nebojte, dá se s tím velmi snadno bojovat. Jen se musí chtít a vědět, jak na to.

Čerstvý vzduch

Dopřejte si vždy při práci čestvý vzduch. Nemusí vám být přímo zima z neustále otevřeného okna, ale bohatě postačí, když jednou za půl hodiny nebo hodinu uděláte v kanceláři nebo v místě výkonu práce průvan a vyměníte starý a těžký vzduch za nový a čestvý. Určitě to znáte – hned se vám lépe přemýšlí, jste čilejší, efektivnější a to často vede k daleko lepším pocitům při odchodu z práce. Pozitivní energie je pro spokojený život velmi důležitá.

Voda

Osobně jsem velkým milovníkem kvalitní kávy a čajů, ale voda je u mě rozhodně na prvním místě. Občerstvení těla vodou je jedním z nejlepších kroků, které můžete udělat. Voda je pro tělo nejpřirozenější tekutinou a nikdy v historii tomu nebylo jinak. Zbavte se všech limonád a nápojů, které jen podporují nabírání váhy a ve výsledku vás místo povzbuzení akorát tak uspí. A pokud se ptáte na zmíněnou kávu a čaj, tak jedině čerstvou zrnkovou a v případě čaje  vyzkoušejte pravý zelený či yerba maté.

Pomodoro

Tato technika je velmi oblíbená z jednoho prostého důvodu – skvěle funguje. V praxi to vypadá tak, že 25 minut pracujete a 5 minut máte přestávku. Mnozí lidé se snaží pracovat non-stop s vidinou spousty odvedené práce, ale bohužel takto náš mozek nefunguje. Čím více mu nabalíme úkolů, tím pravděpodobnější je, že selže. Možná znáte ty chvíle, kdy mozek ne a ne pracovat tak, jak byste si představovali. Opravdu si naordinujte 25 minut tvrdé práce a pak si 5 minut odpočiňte. A samozřejmě nemusím doplňovat, že během přestávky bude určitě fajn se zvednout od stolu a projít se nebo se minimálně protáhnout.

Úprava pracovního stolu

Mě osobně se zdá, že sedavé zaměstnání a jeho následky jsou pouhou výmluvou. Najděte si řešení. Přeci nemusíte celou pracovní dobu jen sedět jako přikovaní. Upravte si svoji pracovní stanici a dále už nemůže být o neustálém sezení řeč. Velmi moderním řešením jsou dnes takzvané standing workstations nebo různé polohovací stoly, kde můžete alespoň měnit výšku a polohu stolu tak, abyste mohli střídat pozice vašeho těla. Nebo místo židle využijte gymnastického míče, který při optimálním nahuštění neustále vyžaduje držet balanc a zapojovat některé svaly.

Pohyb

Určitě jste na tento bod čekali. Nebojte, na pohyb já nikdy nezapomínám. Způsobů je mnoho, ale přecijen některé řadím daleko před ostatní. Mezi má doporučení patří jednoznačně dostatek (bosé) chůze, plavání, vis a nebo také slackline (provazochodectví). Zde popsané aktivity mají jednou velkou výhodu – dochází k zapojení téměř celého těla zároveň. Nejedná se tedy o cviky, kde musíte dlouho cvičit jednu partii, pak zase další a další. Dělejte efektivní pohybovou aktivitu, kde procvičujete zároveň co nejvíce svalů. Chůze je základ. Vis je restart. Plavání je pro kohokoliv a slackline je třešnička na dortu. Není potřeba dojíždět do fitka – pohybové aktivity můžeme provádět kdykoliv a kdekoliv.

 

Na téma udržení těla v kondici při náročném pracovním režimu jsem si povídal s Jirkou Rosteckým z portálu Mladý podnikatel. Přečtěte si náš rozhovor plný zajímavých otázek.