Co takhle si o víkendu sednout ke kávě a zakousnout sušenku? Příjemně sladká, jen z několika málo surovin, s dostatkem zdravého tuku a také skvělé tmavé čokolády.
Nelámou se, mají perfektní chuť, možná lepší než běžné cookies. A navíc jdou krásně namáčet v kávě, to je bomba 😉
Recept je jednoduchý, na 10 sušenek bude stačit chvíle času, rozpálená trouba na cca 180 stupňů a následující potraviny
- Kešu mouka – jeden hrnek
- Mandlová mouka – půl hrnku
- Kokosová mouka – půl hrnku
- Tmavá čokoláda 70 % a více – 50 gramů
- Med – 2 polévkové lžíce
- Ghí nebo kokosový olej – 3 lžíce
- Vejce – 1 větší kus
- Sůl – dvě špetky
- Vanilka – jedna čajová lžička
- Jedlá soda – dvě špetky
Smícháme všechny sypké potraviny (kešu, mandlovou, kokosovou mouku, sůl a jedlou sodu). Vedle si důkladně promíchejte med, vejce, vanilku, tuk (ghí / kokosák), až vznikne tužší hmota.
Následně vše smícháme dohromady v jedno těsto. Mělo by být husté, určitě by nemělo téct ani se drolit. Do těsta nalámeme či nakrájíme kousky čokolády cca o velikosti 1×1 cm, určitě ne menší, jelikož se pak v troubě trochu rozteče a my chceme ve výsledných cookies trochu čokošky na zakousnutí 🙂
Na pečící papír vyskládáme stejně velké bobečky a tvarujeme do tvaru kruhu (rukama nebo špachtlí). Můžete si pro větší přesnost i na váze rozdělit těsto na 10 stejně velkých porcí, abyste měli jistotu, že sušenky budou stejně velké a budou stejně dobře upečené.
Pečeme cca 10-15 minut, pravidelně hlídáme, protože každá minutka hraje roli. Vyndáme jakmile budou sušenky na povrchu zlatavé.
Doporučuji podávat s kávou a dobrou společností 🙂
Zajímají Váš další skvělé recepty? Tady jich jsou mraky. Dobrou chuť.