Mixit Velké křupavé ovoce, to je pořádná nálož ovoce sušeného mrazem. Lyofilizované ovoce se těší obrovské popularitě a proto jsem si vybral výrobek společnosti Mixit na dnešní recenzi.
Baví mě, jak je tento způsob zpracování k ovoci šetrný, zachovává všechny vitamíny a zároveň mnohonásobně prodlužuje trvanlivost.
OBSAH
Co je lyofilizované ovoce?
Lyofilizované je ovoce je ovoce sušené mrazem.
Metody a postupy se liší, ale nejčastěji se suší mrazem -50 a více stupňů. Tato teplota zajistí, že se proces povede přesně tak jak má a že si ovoce zachová co nejvíce benefitů z toho čerstvého.
Lyofilizované ovoce – výroba
Proces lyofilizace trvá i několik dnů a je rozdělen do několika fází, kdy kromě mražení probíhá i sušení a tím i odpařování přebytečné vlhkosti. V procesu hraje velkou roli vakuum, které napomáhá celý proces zefektivnit a výsledek zdokonalit.
Ve výsledném lyofilizovaném ovoci zůstane zhruba 1 % původních tekutin.
Celý proces je velmi šetrný a pomalý, aby nedocházelo k přílišným ztrátám na chuti, barvě, aromatu a samozřejmě také výživových hodnotách zejména v kontextu mikronutrientů – zde především vitamínů, vlákniny a minerálů.
Jak se liší lyofilizované ovoce od čerstvého?
Rozdílů je hned několik, ale pojďme si ukázat tři nejdůležitější
- ztrácí většinu své váhy při lyofilizaci
- má mnohonásobně delší trvanlivost
- je praktické a lépe se přenáší
O značce Mixit
Česká značka Mixit je mi sympatická a znám ji už hromadu let. Když jsem se při psaní pídil po tom, jak to vlastně celé bylo, tak jsem se dozvěděl, že zakladatelé Tomáš a Martin zahájili práci na projektu již v roce 2009.
Spolužáci ekonomie z vysoké školy si jednoho dne prostě řekli, že vymyslí projekt, který tady chybí a že půjdou vlastní cestou. Firmu budovali od nuly, po krůčcích a s omezenými finančními možnosti, zato ale s obrovskou chutí.
Dnes je tato firma obrem na trhu v segmentu müsli, ořechů, ořechových másel, lyofilizovaného ovoce atd.
Lyofilizované ovoce – použití
Pojďme si dát 10 tipů, jak lyofylizované ovoce použít v kuchyní
- navrch jako ozdobu kaše
- s řeckým jogurtem jako rychlká snídaně nebo svačiinka
- jako svačinka na tůru v kombinaci s ořechy
- lze použít do domácí čokolády
- občas si jej dejte na salát, ten kontrast se zeleninou je geniální
- po nadrcení v hmoždíři se nebojte přidat třeba do krému na dort – krásně jej obarví a příjemně ochutí
- pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, šoupněte ovoce sušené mrazem do smoothie, nepoznáte rozdíl, ba naopak budete překvapeni 😉
- lze jím osvěžit voda, společně s trochou máty a citronu udělají super svěží drink
- vyzkoušejte ho v kombinaci s kuřecím masem – možná to zní zvláštně, ale je to pecka
- … a nebojte si ho zobnout jen tak, krásně se rozplyne na jazyku
tip: mrkněte na recept na granolu, tam si lyofilizované ovoce dokážu docela pěkně představit!
Lyofilizované ovoce pro děti i dospělé
Jasně, ovoce sušené mrazem je vhodné pro děti i dospělé a pochutná si na něm celá rodina. Určitě se nemusíte bát ho nabídnout komukoliv – naopak je zdraví prospěšné a jak bylo řečeno výše, zachovává si maximum vitamínů, minerálů i vlákniny.
Z výše uvedených možností použití si snadno vyberete a vaše dětičky budou z této novinky doslova unešené!
Balení Mixit – Velké křupavé ovoce
Obsah balení je 150 gramů, ale dóza jako taková je mnohem větší – respektive by vám přišlo, že na první pohled může pojmout daleko větší váhu. Ale jak už jsme si řekli na začátku, tak lyofilizované ovoce ztrácí obrovské množství původní váhy, takže je jako pírko.
Uzavíratelná dóza je velice praktická a můžete si do ní sáhnout prakticky kdykoliv bez otravného šustení pytlíku. Prostě jen odklopíte víčko a mlsáte. Samozřejmě se to dá zvládnout i jednou rukou, takže pomalé užírání je fakt hračka 😁
Mixit samozřejmě dělá i menší balení, ale to větší se rozhodně neztratí a ve špajzu nebo na poličce v kuchyni bude jistě oblíbenou dobrotou.
Složení
Tady je to docela jednoduché, žádný cukr, zvýrazňovače chutí, barviva, nic…
- jahody 31 %
- maliny 24 %
- banán 21 %
- ostružiny 16 %
- černý rybíz 8 %
Prostě jen lyofilizované ovoce, žádné blbosti navíc.
Nutriční hodnoty
Výživové údaje na 100 g
- Energetická hodnota: 1 859 kJ / 444 kcal
- Tuky: 18 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 6,1 g - Sacharidy: 56 g
z toho cukry: 22 g - Vláknina: 2,3 g
- Bílkoviny: 14 g
- Sůl: 0,66 g
Závěrečné hodnocení Recenze: Lyofilizované ovoce Mixit – Velké křupavé ovoce
- široké možnosti využití v kuchyni
- praktické balení v dóze
- na výběr z více velikostí balení (vhodné na doma i na cesty)
- zachována drtivá většina vitamínů a minerálů