Snímek obrazovky 2014-11-05 v 22.21.20Napadlo vás někdy, jak by se dal celý svět kávy vměstnat do jedné hodiny? Já jsem se dneska přesvědčil o tom, že je to možné. Vzít kameru, objet celý svět, střetnout se s těmi správnými lidmi a je vyhráno. Dlouho očekávaný Film o kávě / A Film About Coffee je tu.

 

 

Ve chvíli, kdy jsme vešli do kina Atlas, tak jsem zahlédl spoustu známých tváří naší kavárenské scény a říkal jsem si, že to asi nebude promítání pro každého. Sál byl plný baristů, kavárníků a účastníků mezinárodních soutěží.

Sedět hned za Ondrou Hurtíkem byla obrovská výhoda. Zásoboval mě popcornem (krycí jméno pro škvarky z řeznictví Naše Maso) a mně bylo fajn.

Dokument mě hned v začátku pohltil hudbou. Ta padla k tématu skvěle. V tu chvíli jsem stále nevěděl, co nás v následující hodině čeká, ale čím dál víc jsem cítil, že to bude paráda.

Snímek obrazovky 2014-11-05 v 22.13.24

 

Během snímku člověk projde celý život kávy. Od sklizně třešní, přes sušení, export a další části celého procesu. Je až neuvěřitelné, kolik si toho káva prožije, než se dostane do našich úst.

Snímek obrazovky 2014-11-05 v 22.13.48

 

Návštěva plantáží a rozhovory s farmáři ve mě vyvolávy zajímavé pocity. Ti lidé jsou tak šťastní a dělají vše pro to, aby káva chutnala a k zákazníkovi se dostala jen ta nejlepší. A chvíle, kdy producenti ochutnávají první šálky své úrody? Kamera v tichosti zabírá jejich tváře  a komentář není třeba. Radost z jejich očí přímo vyzařuje.

Radost však vyzařuje i z ostatních tvůrců příběhu kávy. Pohled na baristy z různých světových měst je úžasný. Každý to dělá jinak, ale jedno je spojuje. Spojuje je ta vášeň a snaha o dokonalost. Káva je o zvědavosti a bádání.

A hledání dokonalého šálku? To je nikdy nekončící příběh.

Druhé promítání se koná 14.11.2014 (vstupenky jsou z poloviny vyprodané!) a bude vás bavit, ať jste kdokoliv. Mnoho se naučíte, budete milovat zpracování dokumentu a určitě se i zasmějete.