O Paleo se v našich končinách mluví a píše stále více. Zřejmě bych měl být (nejen já) velmi rád a chválit si aktivitu médií. Jenže se nám tu rozmohl jeden nešvar: veškeré mediální počiny totiž obsahují až příliš nepravdivých informací, jenž ve finále převrátí celou filosofii naruby a namísto hodnotného článku vznikne paskvil hemžící se mýty a polopravdami.

 

 

Za poslední půlrok jsem četl minimálně 15  článků o “pravěké dietě” na nejrůznějších webech zabývajících se vším možným. Pravdou je, že několik z nich je spíše zdrojem informací pro zoufalé maminky hledající návod na hladké zalátání manželových montérek a nebo tip na nejlevnější jogurt. Další magazíny jsou sice o něco serióznější, ale faktické nepřesnosti po pisálkovi již nikdo nekontroluje a tak se v redakci vesele „odklepne“ další článek a autor se těší z další stovky korun na účte. Všichni jsou spokojení a autor se nyní vrhá na další článek. Třeba o skandálu některé z hvězdiček českého “šoubizu”. Všichni se nějak živíme, ale bylo by fajn nestrkat nos do věcí, o kterých nevíme zhola nic a šířit o nich nepřesné informace.

Asi víte, kam tím mířím a rád bych tedy uvedl 10 mýtů z podobných článků na pravou míru.

 

 

  1. Lidé v pravěku se dožívali v průměru 30 let

Na tomto tvrzení se otáčí většina odpůrců. Rád bych podotknul, že se jedná o průměrný věk úmrtí pravěkých lidí, nikoliv věk, kterého se lidé běžně dožívali. Chápete?

Pokud bychom dělali výzkum s dvěma subjekty a jeden se dožil 60 let a druhý zemřel ihned po porodu (to opravdu nebylo nic ojedinělého), tak nám vznikne průměr 30. Samozřejmě toto je extrémní příklad, ale jde spíše o naznačení principu výpočtu průměrného věku úmrtí.

Vzorek lidí byl sice mnohem širší, ale kojenecká a novorozenecká úmrtnost byla opravdu velmi vysoká a tudíž srážela průměr do podobných čísel. Studie ukazují, že zhruba 40 % pralidí se nedožilo ani věku 15 let (a většina z nich ani 5 let!) a to hlavně díky podmínkám, ve kterých žili a nebezpečím, kterým byli vystaveni – napadení zvěří, infekce a nulová lékařská péče a tak dále.

Dnes máme podmínky mnohem příznivější a dětská úmrtnost v USA nedosahuje ani 0,7 %, což velmi napomáhá ke zvyšování průměrného věku úmrtí.

Recept na dlouhověkost najdete v tomto videu.

 

 

  1. Po ukončení Paleo diety ihned přiberete

Mnohdy se o Paleo mluví jako o zázračné (redukční) dietě, po jejímž ukončení se však dostaví náhlé nabrání kil zpátky. Dlouhodobě se u nás pojem “dieta” chápe špatně – ve smyslu redukce váhy, ale ve skutečnosti je anglické “diet” označení pro jakékoliv stravovací návyky, které se shazováním kil nemusí mít nic společného.

Navíc je Paleo častěji označován jako životní styl, jelikož není pouze o stravě, ale i o dalších aspektech, jako je cvičení, způsob přemýšlení, studium a tak dále. S Paleo se počítá jako s dlouhodobou životní filosofií, nikoliv jako s redukční dietou na pár měsíců.

A ano, kila naberete zpět, pokud se z kvalitní stravy vrátíte zpět ke knedlíkům a žemlovce.

Naštěstí dobře víme Jak pálit a neukládat

 

 

  1. Základní surovinou je maso

Toto je asi nejčastější mýtus, se kterým se setkávám. Neustále se mluví o nekonečné konzumaci masa. K snídani maso, k obědu maso a k večeři maso. Nevím, jak ostatní, ale já to takto rozhodně neprovozuji. A ani by se nemělo.

Maso mám rád a v mém jídelníčku má své místo, ale stále se snažím upřednostňovat velké množství zeleniny a tuků. Navíc u masa je rozhodně namístě dát přednost kvalitě před kvantitou!

Přečtěte si článek Aničky Jermářové o jejím pobytu na farmě a vnímání kvality (nejen) masa.

 

 

  1. Dieta bezohledných tyranů

Tento bod dost úzce souvisí s předchozím. Prý kvůli nám umírají miliony kusů dobytka a drůbeže, které musí snášet nešetrné zacházení, nemají životní prostor, neznají slunce a pastvu. A zde se dostáváme k té kvalitě masa.

Z podobných chovů maso nenakupuji. Stačí si vytipovat nějaké řeznictví či farmáře, který je schopen dodat maso z prostředí, jenž bylo pro zvíře přirozené a máte po starostech. Paleo opravdu není o konzumaci masa ze zvířat, jež díky hormonům vyrostla za poloviční dobu a jejichž životní prostor byl o deseti centimetrech na každou stranu.

Rozhodně se tedy nepovažuji za toho, kdo napomáhá budovat velkochovy s podobnými podmínkami, ale spíše za toho, kdo podpoří místní farmáře/zemědělce a soustředí se na přirozený potravní řetězec.

 

 

  1. Stravovací způsob pro zbohatlíky

Musím říci, že neznám lepší investici než do svého těla. Po dobrém jídle mám více energie, lépe se mi pracuje, sportuje a jsem celkově šťastnější. A na druhou stranu vlastně stále nevím, o čem to lidé mluví, pokud poukazují na Paleo jako na drahou dietu, které je cenově pouze pro boháče.

Já si myslím, že oba stravovací způsoby (běžný x Paleo) vycházejí zhruba stejně draho. Někteří dokonce říkají, že ušetří. A já jim věřím. (Metla radí – Paleo na rozpočet)

Nyní mi stačí jíst 2-3 krát denně. Dříve jsem jedl 5 krát a více. Neustále jsem si kupoval limonády, koblížky, sušenky a další pochoutky. Takové potraviny také nejsou zadarmo a pokud se občas podíváte někomu do nákupního košíku, tak většina z toho je junk food, který stojí spoustu peněz a tělu nic nepřinese.

To raději investuji ty samé peníze do jídla, které mi neustále dodává energii a dělá mě mnohem výkonnějším. Stačí si jen najít ty správné zdroje, což může být v začátcích složitější, ale pak z toho můžete těžit i dlouhou dobu. Tipy na prodejce domácích vajec.

Kupovat domácí vejce za 2,50 Kč mě totiž nepřestane nikdy bavit!

 

 

  1. Paleo strava není vyvážená

O vyváženosti stravy se vedou už léta nekonečné diskuze. A vlastně: dokáže někdo říci, co je to vyvážená strava? Ukážete mi nějakou definici, která by dávala smysl a nevymyslel si ji výživový poradce z vedlejší vesnice? Je vyvážená strava taková, jež obsahuje škodlivý lepek, laktózu či jiné nežádoucí složky?

Přesně takovou nám totiž většina „expertů“  doporučuje a neuvědomuje si, že organismus většiny lidí není na tyto potraviny adaptovaný a dlouhodobě jim škodí.

Paleo strava sice mnohé potraviny odmítá, ale vše je podloženo studiemi, které hovoří o negativním dopadu takových potravin. Proč vyvážená strava doporučovaná výživovými poradci obsahuje i právě zdraví škodlivé potraviny? Nebo snad má vyvážená strava obsahovat i takové potraviny, jež se podílejí na zánětech skrze celé tělo, předčasném stárnutí organismu či větším riziku vzniku rakoviny?

 

 

  1. Paleo je velmi omezené na suroviny a je nudné

S tím si dovolím nesouhlasit. Dokud jsem jedl běžnou stravu, tak jsem vůbec o jídle nepřemýšlel. Pouze jsem konzumoval a dál se nezajímal. Nehledal jsem nová/jiná/lepší řešení, nebyl při vaření kreativní. Vždy jsem při přípravě opisoval původní recepty a snažil se o co nejvěrnější kopii. To byla panečku nuda.

Nyní přemýšlím, plánuji, kombinuji, vymýšlím a zkouším. Navíc jsem od té doby začal používat desítky nových ingrediencí, kuchyňských potřeb a naučil se mnohé o alternativních přípravách pokrmů. Když alespoň trochu chcete, tak je to nesmírná zábava.

Pár tipů na zábavné Paleo vaření. Kuchařka Dobře živeni, stovky receptů na Paleo-doupě.cz a jednoduchý blog s krásnými fotkami od Lucie Grusové.

 

 

  1. Paleo je nízkosacharidové

Podle některých informací se snaží zástupci Paleo diety o osekání sacharidů na nulu. Dokonce jsem kdysi zaznamenal, že z nich máme panickou hrůzu. To je samozřejmě další z nemyslů. Pravdou je, že příjem sacharidů je v drtivé většině nižší než při běžné dietě, ale najdou se i jedinci, kteří své sacharidy nijak zásadně nekrotí a cítí se při vyšším množství lépe. Většinou se jedná o velmi aktivní osoby či sportovce.

Zásadním rozdílem však je, že sacharidy pocházejí ze zcela odlišných zdrojů. Doporučil bych zvýšit konzumaci ovoce, batátů či v některých případech třeba i brambor a tělo bude jistě spokojenější, než když mu dodáte rychlou energii z čokoládové tyčinky a energy drinku, které jsou mezi sportovci tolik oblíbené. Copak může tělo fungovat na obarvené vodě se spoustou cukru a chemikálií?

Znám mnoho jedinců, kteří si příjmy („dobrých“) sacharidů zapisovali a sledovali, jak se cítí, jakou mají sportovní výkonnost a další aspekty a pak si zkrátka na základě svých záznamů vybudovali určité návyky.

Tak se mi to libí – pozorovat a poslouchat své tělo. A ne jen čekat až nám někdo řekně, co je málo a co je moc.

 

 

  1. Založeno na extrémně vysokém příjmu bílkovin

Co je vlastně dle redaktora “extrémně vysoký příjem bílkovin”? Jak již bylo v předchozích bodech popsáno, tak Paleo není jen o masu a vejcích.

Je založeno na bohaté konzumaci zeleniny. Neexistuje studie, která by dokazovala způsobení zdravotních problémů díky nadměrné konzumaci bílkovin za současného pojídaní dostatečného množství zeleniny. Onemocnění ledvin ani zvýšené riziko výskytu rakoviny nikdy nebylo prokázáno.

Bílkoviny jsou skvělé, protože nás zasytí na dlouho dobu, pomáhají ve výstavbě silného těla a bílkovinné potraviny chutnají moc dobře.

 

 

  1. Je zdraví nebezpečné

Údajně hrozí osteoporóza z nedostatku vápníku, zvýšení cholesterol konzumací nezdravých vajec či srdeční onemocnění díky nasyceným tukům. Toto může tvrdit pouze někdo s velmi omezenými znalostmi a bez zájmu o téma.

Existují totiž spousty studií, jež tato tvrzení vyvracejí a naopak vyzdvihují přínos těchto přírodních potravin před průmyslově zpracovanými.

Vápník lze jednoduše získávat z jíných zdrojů, jako je například kapusta, špenát, ryby, vývary, ořechy atd. a mléčné výrobky tak nejsou vůbec potřeba.

Vejce jsou superzdravá (12 důvodů) a cholesterolový mýtus už je vyvrácen desítky let.

V roce 2012 byl zveřejněn souhrn více než 20 studií, v nichž bylo sledováno přes 350 tisíc lidí (průměrná doba sledování byla 14 let) a hádejte jak to celé dopadlo? Neexistuje spojitost mezi konzumací nasycených tuků a srdečním onemocněním u člověka…

 

 

Jaký mýtus nedá spát vám? Podělte se o něj v komentářích! A nezapomeňte sdílet, ať se naše společnost dozví i něco od lidí, které Paleo opravdu zajímá a píší podobné články na základě vlastních zkušeností.

 

Zaujal vás článek? Tak to se vám bude líbit i moje kniha.

Superčlověk - Najdi nejlepší verzi sebe sama
  • Petr Kučera

    Uz se přes rok stravuji Paleo. Nebudu se dlouze vykecavat, takže fakta.
    1. Nikdy sem se v živote necítil lip a nemel tolik energie
    2. Zelenina a ovoce pted tim bylo pro me tabu, jaká hloupost
    3. Bílkovin s nim zhurba stejne jako před Paleem
    4. Finančně je to cca stejne
    5. Psychika

  • Dušan Lipár

    Souhlasím se článkem a děkuji Michalovi, že to tak pěkně napsal. Jsem na Paleu půl roku a ztratil jsem 20 kg a určitě u něho zůstanu, protože je to životní styl spojený se zdravým jídlem, pohybem a cvičením.

  • Jirka

    Díky Michale, moc pěkný článek.

  • Ahoj Petře, to jsou skvělé zprávy. Děkuji za tvé shrnutí, opravdu pěkně napsáné! Přeju ti do budoucna hodně dalších úspěchů a spokojeného života!

  • Dušane, super!!! Jsem rád, že se ti takhle daří. A kolik kg od našeho posledního setkání?

  • Díky za pěkné shrnutí a gratuluji předřečníkům ke změně životního stylu a znovu získanému zdraví 🙂

  • Dušan Lipár

    Asi už jen 4 kila. Začal jsem koncem července. První měsíce to šlo fakt samo. Cítím se skvěle a už se těším až se trochu oteplí, abych se mohl více hýbat na vzduchu. Přednáška u Tebe byla určitě dobrým doplněním a zpestřením. Všechny informace i rady vítám. Díky, že se tomu tak věnuješ a jsi nám inspirací.

  • zlinm@n

    Na paleo dietě je velmi mnoho fajn věcí, ale dvě výtky jsou základní:

    1. každá dieta, která (zcela!) vyřazuje velké skupiny potravin (mléčné a obilné) je z principu špatná a nebezpečná. Tím nehovořím o omezení velké konzumace obilovin (chleby, rohlíky atp.) na rozumnější míru, ale naopak o „paleo-zákazu“ veškeré této stravy.

    2. červené maso je silně prozánětlivé (vědecké studie) a tím je svázáno se vznikem některých rakovin. Vlastně přizpůsobuje tělo vzniku rakoviny. A to nehovořím o nevhodné přípravě a karcinogenech díky pečení, smažení nebo uzení. Sám mám maso velmi rád, ale s vědomím výše uvedeného jej rozhodně jím s mírou a velmi obezřetně!

    Jinak doporučuji uvažovat o tom, že někoho metabolismus tráví lépe tuky (paleo super) a jiné tělo lépe sacharidy. Více o tom najdete u tzv. geneticky určených metabolických typů dle DNA, pokud se o výživu zajímáte.

    Zelenině ZDAR! A paleo dvojnásob!

  • Ahoj, díky za komenář.

    Je fajn vidět, že lidé opravdu o jednotlivých bodech přemýšlejí, pokusím se o odpověď 🙂

    1) „Paleo-zákaz“ si každý může vysvětlit po svém. Podle pravidel diety je pečivo opravdu vyloučeno, protože zřejmě neexistuje nic pozitivního, co by mohlo tělu přinést. Na druhou stranu drtivá většina zastánců Paleo stravy schvaluje občasný „cheat meal“, kdy si člověk dá i něco z těch potravin, které jsou při paleo zakázány (= pro tělo jsou naprosto nepotřebné či škodlivé). Pokud tedy někdo bez pečiva nemůže být a tolik mu chybí, tak při podobné příležitosti si ho může dopřát. V pravidelné komzumaci ale opravdu nevidím žádný přínos. To, že je pečivo a jiné skupiny jídel obecně povoleno a hromadně konzumováno po celém světě, opravdu neznamená, že jejich vyřazení je špatné. Záleží na úhlu pohledu, ale kdyby byl heroin konzumován celosvětově a byl povolen a já ho ze svého života vyřadil, tak to bude špatně? (ano, extrémní případ, ale spíše narážím na princip)

    2) Umíš dohledat nějakou studii, která by toto potvrzovala za předpokladu, že a) vzorek lidí nekombinoval červené maso s přílišným množstvím sacharidů b) vzorek lidí byl pohybově aktivní a snažil se o zdravý životní styl c) není studie financována nějakou společnustí bojující proti konzumaci masa (vegetariáni, výrobce müsli,…) d) bylo maso z kvalitního chovu – tedy bez hormonů, antibiotik atd?
    To jsou jen body, které mě těď v rychlosti napadly. Některé studie sice opravdu vliv červeného masa na vznik onemocnění potvrzují, ale vždy je tam nějaký háček, který se nedá brát vážně, protože pokud ve vzorku jsou lidé, kteří k červenému masu ze supermarketu sní 6 knedlíků, vypalí krabičku cigaret a zbytek dne proleží na gauči s lahváčem v ruce, tak vlastně nevypovídá o ničem…

  • Petr Kučera

    Ja tak jednou za mesic ujedu na jitrnici a jelitu

  • Sisa Pazderová

    To mi připomnělo video, na kterém dietní specialistka fundovaně vysvětlovala, jak děsně nezdravé je vitariánství. Kromě výše zmíněné osteoporózy a ještě nedostatku bílkovin, pravila něco ve smyslu že „Navíc některé potraviny by se syrové ani jíst neměly, třeba maso a vejce…“
    Paní doktorce asi uniklo, že vitariáni se na potraviny živočišného původu ani nepodívají – natož aby je jedli! 😀

  • Misa

    Dobry den. Zkousime s manzelem paleo, vlastne jsme si na to prisli nedavno tak nejak sami az posleze jsme zjistili, ze neco takoveho existuje (mam na mysli predevsim jidla bez psenice), oba cvicime a citime se moc dobre. Ja jsem 2 mesice po druhem porodu a mam pryc 20kg. Co vsak resime je to, co s detmi? Je tento zpusob stravovani vhodny i pro dvoulete dite? A co az pujde do skolky, tam bude muset jist vsechno. No a problem vidim hlavne v tom, ze syn je sice masozrout, ale zeleninu moc jist nechce. Maximalne tak obcas rajce a spenat.
    a jeste by me zajimalo jak je to s temi mlecnymi vyrobky..? Tech mame obrovskou spotrebu. Moc a moc dekuji za odpovedi.

  • zlinm@n

    1/ Právě proto jsem hovořil o extrémním přístupu. Obiloviny (dle typu a úpravy) obsahují i velmi mnoho užitečných látek, které rozhodně organismu prospívají – zejména vlákniny a minerální látky. Nejsem velký fanda škrobu a lepku, ale vliv hrubších obilných směsí (celá zrna, či tvrdý obal luštěnin) na peristaltiku a zásobování minerálními látkami je veskrze pozitivní. Jako všude, i zde je to o množství. Bílé rohlíky denně bych nedoporučil. Dvakrát týdně celozrnný žitný chleba, nebo nějaká obdoba mi přijde pro tělo užitečná.

    2/ Takto nesmyslnou studii jsem opravdu neviděl. Ještě chybí podmínka, aby účastník studie alespoň jednou letěl do vesmíru. Prozánětlivé vlivy červeného masa jsou dobře prozkoumány a nevšiml jsem si, že by studie vylučovala účastníky s vašimi podmínkami. Tudíž tam byli jistě také. Navíc zdůvodnění nejsou jen „in vivo“, ale i „in vitro“. Např. zde: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/possible-link-between-red-meat-consumption-and-increased-cancer-risk-identified

    Samozřejmě věřícího konspiračního teoretika nepřesvědčím, ale pokud dokážete akceptovat vědecké zdroje, jistě uznáte toto tvrzení za v současné době platné a jasně prokázané.

    Tím se však nevylučuje, že máte pravdu – skutečně je možné, že „zdravě jedící a žijící lidé“ budou mít mnohem méně prozánětlivých efektů z konzumace většího množství masa, než ti s běžnou vysokosacharidovou stravou. Neumím to potvrdit ani vyvrátit. Ale dávalo by to logiku, vzhledem k předpokládanému vyššímu příjmu antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Zkuste najít 500 takových lidí, nezávislý zdroj financování (dle vašich podmínek) a já vám rád s touto studií pomohu…

  • 1) Pro mě obiloviny obsahují natolik neprospěšných látek, že vůbec neuvažuji o opětovném zařazení zpět do jídelníčku. Ani kvůli několika pozitovním, které beztak najdu v jiných potravinách.

    Samozřejmě, pokud někdo chce obiloviny v jakékoliv podobě jíst, tak mu nebráním. A vlastně každý si může se svým životem dělat co chce a co uzná za vhodné. Já jen prezentuji mé zkušenosti a poznatky.

    2) Ano, mé podmínky mohou někomu připadat nesmyslné, ale jen taková studie by mě opravdu přesvědčila. A bod „zdravě jedící a žijící lidé“ je dle mě zásadní, stejně jako třeba kvalita masa. Pokud budu jíst dlouhodobě (takové studie sledují jedince třeba i 10 a více let) nekvalitní maso plné antibiotik a hormonů, tak věřím, že ke zhoršení zdraví dojde – to nepopírám. Avšak už to nemá příliš společného s teoríí Paleo, kdy kvalita masa je jedním ze základů.

    Podobné je to u studií o kávě, jež má celosvětově špatnou pověst hlavně díky studiím, které dlouhodobě zkoumali vzorek lidí, kde výsledky byly silně ovlivněny dvěma fatky a) vlastně ani nepili kávu, protože se jednalo hlavně o všelijaké „instatní výrobky“ a b) pokud si dobře vzpomínám, tak téměř polovina byli kuřáci. Nemohu brát vážně studii, které např. 10 let zkoumá vliv nějaké suroviny na zdraví a přitom vzorek aktivně provádí další zdraví poškozující činnost – kouření.

    Děkuji za nabídku, ale studii zatím nechystám. Až se tak stane, tak se jistě ozvu.

  • Hezký den,

    gratuluji k vašim dosavadním výsledkům.

    U dětí se povětšinou doporučuje alespoň vyřazení lepku a chemie. Takže bych se zaměřil hlavně, aby jejich domácí strava byla tvořena převážně „real food“, tedy „opravdovou stravou“, kde by měl jistě být dostatek ovoce, zeleniny a dalších přírodných (a kvalitních) surovin.

    Ve škole (a často i u babiček atd.) člověk zkrátka nedokáže ohlídat, co dítě jí a co je mu nabízeno. To bych však příliš neřešil a soustředil se hlavně na domácí stravu, aby byla dostatečně kvalitní. U dětí se chutě a zvyky poměrně často mění, ale důležité je, aby se oni sami cítili dobře a například v kolektivu by jim omezení tsravy mohlo způsobit nepříjemnosti. Díky „zvláštním“ stravovacím návykům by i dítě mohlo být „zvlásštní“, což je u dětí chápáno často negativně a nepochopeno.

    Pokud máte velkou spotřebu mléčných výrobků, tak bych jen dohlédl na jejich kvalitu. Jogurtíky s lentilkami či čokoládkami pod víčkem nelze považovat za jogurty, ale pokud najdete zdroj dobrých jogurtů a třeba sýrů, tak bych se jejich konzumace nebál. Ve chvíli, kdy by dítě mělo nějaké vleklé zdravotní problémy (např. alergie), tak bych je zkusil vyřadit a pozorovat, zda se zsravotní stav bez nich lepší nebo ne.

    S pozdravem

    Michal Turna / grasa.cz

  • zlinm@n

    1/ máte pravdu, výživa je věcí zodpovědnosti každého. Rozhodně vás nenutím ani neponoukám k zařazení obilovin. Konstatování bylo „každá strava/dieta, která vynechává velké skupiny potravin je nebezpečná = špatná“. Na tom já si trvám, neboť je dostatečně vyzkoušeno, že každý takový pokus vedl k tomu, že lidem nakonec některé látky v těle chyběly. Vzájemnou provázanost dosud nemáme dostatečně prozkoumánu, proto nelze jednoznačně obiloviny zařadit mezi „špatné“. Takový závěr lze těžko za současného stavu vědy doložit.

    2/ Zdravý životní styl je multikriteriální záležitost. Např. výzkum Dr Gardnera ze Stanfordu odhalil, že (dle genů) někdo lépe tráví sacharidy a někdo tuky. Proto jeho skupina zdravě se stravujících lidí prosperovala dobře v obou dietních směrech (vysoko i nízkosacharidový). Průzkumů, které by zkoumaly opravdu všechny vlivy (kouření, alkohol, čistotu ovzduší, sport, kvalita potravin, kvalita biomu, kvalita žaludečního trávení, typy pohybových aktivit, spektrální analýza variablity srdečního rytmu, CT vnitřního tuku… a další vlivy) je minimum, spíše žádné… protože jsou extrémně drahé. Nelze proto tvrdit, že maso „je zdravé“, když „méně úmrtí ve studii může být díky sportu a nikoliv díky masu“…

    Jinak pokud víte o mase napuštěném hormony či antibiotiky, informujte inspekci. Takové maso se samozřejmě na trhu nesmí objevit a pochybuji, že někde je. Tyto záležitosti se sledují velmi přísně – pokud o tom něco víte…

    Pokud tedy neexistují studie dokládající vaši pravdu, musím prohlásit toto vaše tvrzení za lživé, a trvat na tom, že současná věda považuje červené maso za silně prozánětlivé a dokonce jako možný prekurzor rakoviny. 🙁

    Jak jsem uvedl výše, neextrémní variantě paleo-diety fandím, protože z výzkumů plyne, že 60% obyvatel je geneticky „nízkosacharidových“. Zbytku strávníků však lépe poslouží jiný typ diety.

  • Filip Cakl

    1. Popravdě, obiloviny jsou na tom nutričně hodně slabě. Navíc obsahují dost anti-nutrientů a i když si člověk dá práci s jejich přípravou (kvašení, klíčení, atd..) tak z nich dostane hodně málo živin.

    2. možná to maso z velkochovů není ideální (např. z důvodu poměru mastných kyselin, rozdílu množství živin oproti grass-fed atd..), ale pořád lepší varianta než zpracované uzeniny+obiloviny.

    A co se týče low-carb a low-fat – jediný důležitý parametr o kterém vím je citlivost na inzulín (http://caloriesproper.com/cico-and-rant/). Bohužel většina lidí s nadváhouu nebo obezitou má vůči inzulinu vypěstovanou rezistenci :/

  • Vzhledem k tomu, jak se naše pohledy na fungování lidksého těla a potravinářský průmysl rozcházejí, tak vám poděkuji za zapojení se do diskuze a v tuto chvíli se s vámi rozloučím.

    Naše informace a zkušenosti jsou zcela odlišné a nekonečné prosazování našich odlišných názorů jepro nás oba jen ztrátou času.

    Věnujme se oba hlavně tomu, čemu věříme a uspokojuje a neztrácejme čas.

    Přeji vám jen to nejlepší a hodně štěstí.

    S pozdravem

    Michal Turna / grasa.cz

  • zlinm@n

    1. obiloviny jsou nutričně slabé pro koho, za jakých okolností? Na obilovinách byla „odkojená“ naše civilizace. Naše babičky pekly pecny chleba a předkové v africe pšeničné placky. Nebudu prosazovat dokonalost obilné stravy, ale označit ji přímo za slabou či škodlivou bych si (obecně) nedovolil. Složení – mangan, selen, hořčík – vysoce prospěšné mikronutrienty, vláknina – potřebná k stabilizaci peristaltiky, tvrdé obaly pícnin – ideální struhadlo na naše střeva atp. Zkrátka, obilniny nelze šmahem odhodit a vyloučit zcela z naší stravy bez možných následků.

    2. o organickém zemědělství můžeme dlouze diskutovat. V některých případech rozdíly nalezeny byly, ve většině případů jde pouze o marketingový trhák pro vytáhnutí více peněz z kupujících. Zdravý rozum je lepší rádce. Každopádně souhlasím s preferencí grass-fed.

    3. rozdíl low-carb a low-fat je obrovský, a není pouze v inzulínu. Genetika řídí přeměnu tuků a cukrů na energii nebo úložku energie. Právě tato genetická výhybka rozhoduje, zda vy tuk uložíte v útrobách, nebo jej vypustíte formou tepla. Doporučuji sledovat srovnávací studie – např. v EPIC-PANACEA vyšly oba typy stravy téměř nastejno – low-carb jen o malinko lépe. Ale to by bylo na velmi dlouhou odbornou diskusi.

    Jedním jsem si jist. Nejsme všichni stejní! A proto žádné universální rady nebudou nikdy fungovat na všechny.

    Michalovi take děkuji za diskusi, a věřím, že přijde chvíle, kdy opustí dogmatické názory na jedinečnost určitého typu diety, a začne se o výživu a vědecká tvrzení okolo více opravdově zajímat. Skutečný odborník opuští diskusi jen pro nevědecké názory, nebo pro absolutní důkaz jedné či druhé strany. A to ve výživě zatím nehrozí. Nicméně respektuji jeho názor, nenechat si do své víry nikoho kecat.

    I já přeji jen to nejlepší, a mnohé úspěchy ve všem, co děláte.

  • Filip Cakl

    1. k vlivu zrn trav (obilí, kukučice, rýže) na celou společnost a její vývoj se rozhodně vyjadřovat nehodlám, to bych ze sebe udělal blbce. Ale co se složení týče… obsahují něco, co se jednoduše nedá získat z masa/vajec/zeleniny? Neobsahují náhodou lektiny, saponiny a inhibitory proteázy? Tohle jsou důvody, proč se paleo jedlíci zrním vyhýbají (nejde tedy jenom o lepek a škroby).
    S tvrzením že je není možné šmahem vyřadit nesouhlasím – minimálně na základě mých omezených znalostí. Už na světě proběhlo spousta n=1 experimentů, a zatím všechny které jsem viděl vedly ke zlepšení zdravotního stavu.

    2. Určitě, zajímalo by mě např. srovnání obsahu hořčíku kupované zeleniny a zeleniny ze zahrádky.

    3. Záleží na kontextu – pro někoho může být low-fat srovnatelný s low-carb http://caloriesproper.com/cico-and-rant/.

    Ale abych to shrnul: dokud to člověk na sobě nezkusí, tak neví 🙂

  • Dobrý den zlinm@n,

    děkuji za zhodnocení mých (ne)znalostí a dovedností. Opouštím diskuzi spíše kvůli tomu, že rád věnují čas a energii věcem a činnostem, které mi dávají smysl a vidím v nich přínos. V této diskuzi bohužel ani jedno nevidím.

    A o víře a jedinečnosti určitého typu diety zde mluvíte pouze vy a přijde mi, že celou situaci zbytečně dramatizujete. Nebo snad nechápete, co říkám. To by bylo ještě smutnější.

    Pěkný večer,

    Michal Turna.

  • Emma

    Naprostý souhlas! Navíc podle mého názoru se v českém diskurzu úplně ztrácí vědecký rozměr paleo/primal. Anglicky psaná literatura (knihy, články a blogy) nepřestávají čtenáře zásobovat jak biochemickými detaily, tak odkazy na vědecké studie.

  • Monika

    Co se týče strachu z vysokého cholesterolu při paleo stravě, je naprosto neopodstatněný, což jsem si vyzkoušela na vlastní žíly- 30 dní jsem držela whole 30, což je v podstatě paleo, možná jste o tomto způsobu výživy slyšeli. Na dobu, kdy jsem tento program končila,jsem shodou okolností byla objednána na preventivní prohlídku u svého praktického lékaře. V rámci této prohlídky mi odebral krev na cholesterol. Všechny hodnoty byly „v lajně“ tedy ve fyziologickém rozmezí. Nebála bych se těchto testů ani po delší době na této stravě. Je to jeden z mála výživových směrů, které mi dávají smysl. Kromě toho jsou výsledky a přínosy prokazatelné u většiny jedinců, kteří se podobným směrem ve stravě vydali. Zajímá mě to čím dál víc a doufám, že na to najedu 100 %. Pravda, začátky jsou krušně, ale kde nejsou? Když se učím něco nového, vždy to jde zpočátku ztuha. Tady se to jistě vyplatí.

  • Hezký den Moniko,
    díky za super zprávy. Jsem moc rád, že se daří. Jak říkáte, tady se jistě vyplatí vytrvat a kousnout krušnější začátky.

    Pak už to jde samo a člověk tím jen získá.

    Díky za komentář a přeju hodně úspěchů do budoucna 🙂

    Michal Turna / grasa.cz

  • Pingback: Nejčtenější články o Paleo & velké díky! – grasa.cz()

  • Pingback: Maria Smith()