O Paleo se v našich končinách mluví a píše stále více. Zřejmě bych měl být (nejen já) velmi rád a chválit si aktivitu médií. Jenže se nám tu rozmohl jeden nešvar: veškeré mediální počiny totiž obsahují až příliš nepravdivých informací, jenž ve finále převrátí celou filosofii naruby a namísto hodnotného článku vznikne paskvil hemžící se mýty a polopravdami.

 

 

Za poslední půlrok jsem četl minimálně 15  článků o “pravěké dietě” na nejrůznějších webech zabývajících se vším možným. Pravdou je, že několik z nich je spíše zdrojem informací pro zoufalé maminky hledající návod na hladké zalátání manželových montérek a nebo tip na nejlevnější jogurt. Další magazíny jsou sice o něco serióznější, ale faktické nepřesnosti po pisálkovi již nikdo nekontroluje a tak se v redakci vesele „odklepne“ další článek a autor se těší z další stovky korun na účte. Všichni jsou spokojení a autor se nyní vrhá na další článek. Třeba o skandálu některé z hvězdiček českého “šoubizu”. Všichni se nějak živíme, ale bylo by fajn nestrkat nos do věcí, o kterých nevíme zhola nic a šířit o nich nepřesné informace.

Asi víte, kam tím mířím a rád bych tedy uvedl 10 mýtů z podobných článků na pravou míru.

 

 

  1. Lidé v pravěku se dožívali v průměru 30 let

Na tomto tvrzení se otáčí většina odpůrců. Rád bych podotknul, že se jedná o průměrný věk úmrtí pravěkých lidí, nikoliv věk, kterého se lidé běžně dožívali. Chápete?

Pokud bychom dělali výzkum s dvěma subjekty a jeden se dožil 60 let a druhý zemřel ihned po porodu (to opravdu nebylo nic ojedinělého), tak nám vznikne průměr 30. Samozřejmě toto je extrémní příklad, ale jde spíše o naznačení principu výpočtu průměrného věku úmrtí.

Vzorek lidí byl sice mnohem širší, ale kojenecká a novorozenecká úmrtnost byla opravdu velmi vysoká a tudíž srážela průměr do podobných čísel. Studie ukazují, že zhruba 40 % pralidí se nedožilo ani věku 15 let (a většina z nich ani 5 let!) a to hlavně díky podmínkám, ve kterých žili a nebezpečím, kterým byli vystaveni – napadení zvěří, infekce a nulová lékařská péče a tak dále.

Dnes máme podmínky mnohem příznivější a dětská úmrtnost v USA nedosahuje ani 0,7 %, což velmi napomáhá ke zvyšování průměrného věku úmrtí.

Recept na dlouhověkost najdete v tomto videu.

 

 

  1. Po ukončení Paleo diety ihned přiberete

Mnohdy se o Paleo mluví jako o zázračné (redukční) dietě, po jejímž ukončení se však dostaví náhlé nabrání kil zpátky. Dlouhodobě se u nás pojem “dieta” chápe špatně – ve smyslu redukce váhy, ale ve skutečnosti je anglické “diet” označení pro jakékoliv stravovací návyky, které se shazováním kil nemusí mít nic společného.

Navíc je Paleo častěji označován jako životní styl, jelikož není pouze o stravě, ale i o dalších aspektech, jako je cvičení, způsob přemýšlení, studium a tak dále. S Paleo se počítá jako s dlouhodobou životní filosofií, nikoliv jako s redukční dietou na pár měsíců.

A ano, kila naberete zpět, pokud se z kvalitní stravy vrátíte zpět ke knedlíkům a žemlovce.

Naštěstí dobře víme Jak pálit a neukládat

 

 

  1. Základní surovinou je maso

Toto je asi nejčastější mýtus, se kterým se setkávám. Neustále se mluví o nekonečné konzumaci masa. K snídani maso, k obědu maso a k večeři maso. Nevím, jak ostatní, ale já to takto rozhodně neprovozuji. A ani by se nemělo.

Maso mám rád a v mém jídelníčku má své místo, ale stále se snažím upřednostňovat velké množství zeleniny a tuků. Navíc u masa je rozhodně namístě dát přednost kvalitě před kvantitou!

Přečtěte si článek Aničky Jermářové o jejím pobytu na farmě a vnímání kvality (nejen) masa.

 

 

  1. Dieta bezohledných tyranů

Tento bod dost úzce souvisí s předchozím. Prý kvůli nám umírají miliony kusů dobytka a drůbeže, které musí snášet nešetrné zacházení, nemají životní prostor, neznají slunce a pastvu. A zde se dostáváme k té kvalitě masa.

Z podobných chovů maso nenakupuji. Stačí si vytipovat nějaké řeznictví či farmáře, který je schopen dodat maso z prostředí, jenž bylo pro zvíře přirozené a máte po starostech. Paleo opravdu není o konzumaci masa ze zvířat, jež díky hormonům vyrostla za poloviční dobu a jejichž životní prostor byl o deseti centimetrech na každou stranu.

Rozhodně se tedy nepovažuji za toho, kdo napomáhá budovat velkochovy s podobnými podmínkami, ale spíše za toho, kdo podpoří místní farmáře/zemědělce a soustředí se na přirozený potravní řetězec.

 

 

  1. Stravovací způsob pro zbohatlíky

Musím říci, že neznám lepší investici než do svého těla. Po dobrém jídle mám více energie, lépe se mi pracuje, sportuje a jsem celkově šťastnější. A na druhou stranu vlastně stále nevím, o čem to lidé mluví, pokud poukazují na Paleo jako na drahou dietu, které je cenově pouze pro boháče.

Já si myslím, že oba stravovací způsoby (běžný x Paleo) vycházejí zhruba stejně draho. Někteří dokonce říkají, že ušetří. A já jim věřím. (Metla radí – Paleo na rozpočet)

Nyní mi stačí jíst 2-3 krát denně. Dříve jsem jedl 5 krát a více. Neustále jsem si kupoval limonády, koblížky, sušenky a další pochoutky. Takové potraviny také nejsou zadarmo a pokud se občas podíváte někomu do nákupního košíku, tak většina z toho je junk food, který stojí spoustu peněz a tělu nic nepřinese.

To raději investuji ty samé peníze do jídla, které mi neustále dodává energii a dělá mě mnohem výkonnějším. Stačí si jen najít ty správné zdroje, což může být v začátcích složitější, ale pak z toho můžete těžit i dlouhou dobu. Tipy na prodejce domácích vajec.

Kupovat domácí vejce za 2,50 Kč mě totiž nepřestane nikdy bavit!

 

 

  1. Paleo strava není vyvážená

O vyváženosti stravy se vedou už léta nekonečné diskuze. A vlastně: dokáže někdo říci, co je to vyvážená strava? Ukážete mi nějakou definici, která by dávala smysl a nevymyslel si ji výživový poradce z vedlejší vesnice? Je vyvážená strava taková, jež obsahuje škodlivý lepek, laktózu či jiné nežádoucí složky?

Přesně takovou nám totiž většina „expertů“  doporučuje a neuvědomuje si, že organismus většiny lidí není na tyto potraviny adaptovaný a dlouhodobě jim škodí.

Paleo strava sice mnohé potraviny odmítá, ale vše je podloženo studiemi, které hovoří o negativním dopadu takových potravin. Proč vyvážená strava doporučovaná výživovými poradci obsahuje i právě zdraví škodlivé potraviny? Nebo snad má vyvážená strava obsahovat i takové potraviny, jež se podílejí na zánětech skrze celé tělo, předčasném stárnutí organismu či větším riziku vzniku rakoviny?

 

 

  1. Paleo je velmi omezené na suroviny a je nudné

S tím si dovolím nesouhlasit. Dokud jsem jedl běžnou stravu, tak jsem vůbec o jídle nepřemýšlel. Pouze jsem konzumoval a dál se nezajímal. Nehledal jsem nová/jiná/lepší řešení, nebyl při vaření kreativní. Vždy jsem při přípravě opisoval původní recepty a snažil se o co nejvěrnější kopii. To byla panečku nuda.

Nyní přemýšlím, plánuji, kombinuji, vymýšlím a zkouším. Navíc jsem od té doby začal používat desítky nových ingrediencí, kuchyňských potřeb a naučil se mnohé o alternativních přípravách pokrmů. Když alespoň trochu chcete, tak je to nesmírná zábava.

Pár tipů na zábavné Paleo vaření. Kuchařka Dobře živeni, stovky receptů na Paleo-doupě.cz a jednoduchý blog s krásnými fotkami od Lucie Grusové.

 

 

  1. Paleo je nízkosacharidové

Podle některých informací se snaží zástupci Paleo diety o osekání sacharidů na nulu. Dokonce jsem kdysi zaznamenal, že z nich máme panickou hrůzu. To je samozřejmě další z nemyslů. Pravdou je, že příjem sacharidů je v drtivé většině nižší než při běžné dietě, ale najdou se i jedinci, kteří své sacharidy nijak zásadně nekrotí a cítí se při vyšším množství lépe. Většinou se jedná o velmi aktivní osoby či sportovce.

Zásadním rozdílem však je, že sacharidy pocházejí ze zcela odlišných zdrojů. Doporučil bych zvýšit konzumaci ovoce, batátů či v některých případech třeba i brambor a tělo bude jistě spokojenější, než když mu dodáte rychlou energii z čokoládové tyčinky a energy drinku, které jsou mezi sportovci tolik oblíbené. Copak může tělo fungovat na obarvené vodě se spoustou cukru a chemikálií?

Znám mnoho jedinců, kteří si příjmy („dobrých“) sacharidů zapisovali a sledovali, jak se cítí, jakou mají sportovní výkonnost a další aspekty a pak si zkrátka na základě svých záznamů vybudovali určité návyky.

Tak se mi to libí – pozorovat a poslouchat své tělo. A ne jen čekat až nám někdo řekně, co je málo a co je moc.

 

 

  1. Založeno na extrémně vysokém příjmu bílkovin

Co je vlastně dle redaktora “extrémně vysoký příjem bílkovin”? Jak již bylo v předchozích bodech popsáno, tak Paleo není jen o masu a vejcích.

Je založeno na bohaté konzumaci zeleniny. Neexistuje studie, která by dokazovala způsobení zdravotních problémů díky nadměrné konzumaci bílkovin za současného pojídaní dostatečného množství zeleniny. Onemocnění ledvin ani zvýšené riziko výskytu rakoviny nikdy nebylo prokázáno.

Bílkoviny jsou skvělé, protože nás zasytí na dlouho dobu, pomáhají ve výstavbě silného těla a bílkovinné potraviny chutnají moc dobře.

 

 

  1. Je zdraví nebezpečné

Údajně hrozí osteoporóza z nedostatku vápníku, zvýšení cholesterol konzumací nezdravých vajec či srdeční onemocnění díky nasyceným tukům. Toto může tvrdit pouze někdo s velmi omezenými znalostmi a bez zájmu o téma.

Existují totiž spousty studií, jež tato tvrzení vyvracejí a naopak vyzdvihují přínos těchto přírodních potravin před průmyslově zpracovanými.

Vápník lze jednoduše získávat z jíných zdrojů, jako je například kapusta, špenát, ryby, vývary, ořechy atd. a mléčné výrobky tak nejsou vůbec potřeba.

Vejce jsou superzdravá (12 důvodů) a cholesterolový mýtus už je vyvrácen desítky let.

V roce 2012 byl zveřejněn souhrn více než 20 studií, v nichž bylo sledováno přes 350 tisíc lidí (průměrná doba sledování byla 14 let) a hádejte jak to celé dopadlo? Neexistuje spojitost mezi konzumací nasycených tuků a srdečním onemocněním u člověka…

 

 

Jaký mýtus nedá spát vám? Podělte se o něj v komentářích! A nezapomeňte sdílet, ať se naše společnost dozví i něco od lidí, které Paleo opravdu zajímá a píší podobné články na základě vlastních zkušeností.