Photo 09.11.14 15 32 43Chia semínka jsou trendem posledních let, ale faktem je, že se v našem jídelníčku objevují tisíce let, kdy našim předkům sloužila jako (velmi bohatý) zdroj omega 3 mastných kyselin, bílkovin, antioxidantů a vápníku. Jsou označována za jednu ze super-potravin, tak proč si tedy z tak zdravé suroviny nedopřát dezert? 

 

 

 

Stejně jako většina receptů ze seriálu Dezert na víkend lze i ten dnešní využít také jako snídani. Díky obsaženým surovinám vás zasytí minimáně na celé dopoledne.

Z uvedeného množství doporučuji připravit dvě porce:

 

Kokosové mléko – 400 mililitrů

Chia semínka – 6 polévkových lžic

Máslo – 50 gramů

Banán – 2 kusy

Čokoláda (alespoň 85%) – 2 čtverečky

Med – 1 čajová lžička (volitelné)

 

Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. I proto se tedy nemusíte bát vyzkoušet tento recept jako snídani, jelikož vás určitě nezdrží a pokrm se může servírovat za 10 minut včetně všech příprav.

Do menšího hrnku nalijeme plechovku kokosového mléka a necháme ohřívat na menším plameni. Ihned přidáme chia semínka a pečlivě promícháme. V tuto chvíli, dokud nehrozí připálení, si můžeme na kolečka nakrájet banány a odložit stranou. Během krájení párkrát promícháme.

Photo 09.11.14 15 27 12

Kokosové mléko začně velmi rychle pobublávat a v tuto chvíli je třeba ho hlídat a zamíchat častěji. Ve volné chvilce si můžete připravit čokoládu, máslo a případně i med.

Photo 09.11.14 15 26 57

Po cca 7-8 minutách na ohni můžeme do kaše vmíchat lžičku medu (volitelné). I tak malé množství bude stačit a chuť podtrhne. Velmi záleží na použitém mléku a banánu, protože rozdíly v chuti těchto surovin jsou obrovské – někdy je výsledná kaše velmi sladká i bez medu. Obsah hrnku nyní můžeme rozlít do dvou misek či hlubších talířu a navrch naskládat banán, čokoládu a také máslo. A máme hotovo…

Photo 09.11.14 15 31 48

Samozřejmě lze kombinace obměňovat a místo banánu a čokolády použít jiné suroviny. Zde bych se však přimlouval za nějaké sladší suroviny, protože kokosové mléko a chia semínka nejsou chuťově příliš výrazné a potřebují k sobě surovinu, jenž výslednou chuť posune o kousek dále.

Napadají vás další variace této kaše? Nebojte se podělit v komentářích.

Dobrou chuť přeje Michal.