Chia semínka jsou trendem posledních let, ale faktem je, že se v našem jídelníčku objevují tisíce let, kdy našim předkům sloužila jako (velmi bohatý) zdroj omega 3 mastných kyselin, bílkovin, antioxidantů a vápníku. Jsou označována za jednu ze super-potravin, tak proč si tedy z tak zdravé suroviny nedopřát dezert?
Stejně jako většina receptů ze seriálu Dezert na víkend lze i ten dnešní využít také jako snídani. Díky obsaženým surovinám vás zasytí minimáně na celé dopoledne.
Z uvedeného množství doporučuji připravit dvě porce:
Kokosové mléko – 400 mililitrů
Chia semínka – 6 polévkových lžic
Máslo – 50 gramů
Banán – 2 kusy
Čokoláda (alespoň 85%) – 2 čtverečky
Med – 1 čajová lžička (volitelné)
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. I proto se tedy nemusíte bát vyzkoušet tento recept jako snídani, jelikož vás určitě nezdrží a pokrm se může servírovat za 10 minut včetně všech příprav.
Do menšího hrnku nalijeme plechovku kokosového mléka a necháme ohřívat na menším plameni. Ihned přidáme chia semínka a pečlivě promícháme. V tuto chvíli, dokud nehrozí připálení, si můžeme na kolečka nakrájet banány a odložit stranou. Během krájení párkrát promícháme.
Kokosové mléko začně velmi rychle pobublávat a v tuto chvíli je třeba ho hlídat a zamíchat častěji. Ve volné chvilce si můžete připravit čokoládu, máslo a případně i med.
Po cca 7-8 minutách na ohni můžeme do kaše vmíchat lžičku medu (volitelné). I tak malé množství bude stačit a chuť podtrhne. Velmi záleží na použitém mléku a banánu, protože rozdíly v chuti těchto surovin jsou obrovské – někdy je výsledná kaše velmi sladká i bez medu. Obsah hrnku nyní můžeme rozlít do dvou misek či hlubších talířu a navrch naskládat banán, čokoládu a také máslo. A máme hotovo…
Samozřejmě lze kombinace obměňovat a místo banánu a čokolády použít jiné suroviny. Zde bych se však přimlouval za nějaké sladší suroviny, protože kokosové mléko a chia semínka nejsou chuťově příliš výrazné a potřebují k sobě surovinu, jenž výslednou chuť posune o kousek dále.
Napadají vás další variace této kaše? Nebojte se podělit v komentářích.
Dobrou chuť přeje Michal.