Pití vývaru se stalo v podstatě mojí každodenní rutinou.

Je chutný, zahřaje, krásně provoní domácnost a navíc přináší mnoho zdravotních benefitů.

Vývar je výživová bomba, kterou si rozhodně nesmíte nechat uniknout.

Jakých je tedy 5 největších benefitů pití vývaru?

Je extrémně nutričně bohatý

Vitamíny, minerály, důležité elektrolyty. Ať se jedná o vápník, hořčík či třeba potřebný tuk, tak nikdy nedokážeme přesně odhadnout, kolik bude ve vývaru té či té složky. Samozřejmě pořádný „silák“ jich bude obsahovat více, ale nikdy nezapomínejte na kvalitu kostí a masa. Platí tedy, že čím kvalitnější bude základní surovina, tím více vám finální vývar dá.

Na co se dále můžete těšit? Železo, vitaminy A a K, selen, zinek atd. Je toho fakt dost. Z nutričního hlediska fakt není co řešit 😉

Lepší spánek

Aminokyseliny ve vývaru mohou pomáhat lepšímu spánku. Některé studie ukazují, že obsažený glycin je účinnou látkou pro zlepšení kvality spánku.

Obsah glycinu ve vývaru je nezanedbatelný a jeho pozření před spánkem napomáhá tvrdšímu spánku a lepší regeneraci během něj, což se může velmi pozitivně projevovat v dlouhodobém horizontu nejen u sportovců.

Podporuje hubnutí

Obsahuje velké množství tuku a proteinu, což znamená, že nás zasytí na delší dobu a snižuje tak apetit, ve výsledku to tedy může vést ke snížení příjmu kalorií, tedy velmi pravděpodobně i hubnutí.

Mnoho lidí také pociťuje konzumaci teplého vývaru jako uspokojivější než konzumaci studených pokrmů, což vede také k menším chutím a neustálého hledání, co si ještě zobnout.

Podpora imunitního systému

Jen málo potravin je takto naplněných vitamíny a minerály. Některé potraviny mají sice více jednotlivých vitamínů či minerálů, ale málo z nich obsahuje takto komplexní nabídku. Napomáhá tedy udržet balanc a rovnoměrně zásobovat více složkami, což je pro zdraví určitě vhodnější než mít někde zbytečně příliš vysoký přísun a někde naopak deficit.

Ochrana kloubů a zásoba kolagenu

Je důležitým zdrojem želatiny, jež je v těle využita ve formě kolagenu, což je velmi důležité pro zdraví našich kloubů a jejich funkci.

Pamatuji si, když nám v mládežnických klubech na fotbale říkali, ať jíme na bolavá kolena gumové medvídky 😀 No, něco na tom bude, ale ideální to asi není, že? 🙂 Vývar bude trošku lepším a zdravějším zdrojem…

Tak co, jdete vývařit? 😉

V článku zmiňuji několik prospěšných vitaminů a minerálů, které můžete suplementovat i mimo vývar nejčastěji ve formě tobolek

Články, které si nesmíte nechat uniknout