Čokoláda není jen oblíbenou sladkostí pro děti, ale pochutnají si na ní rádi i dospělí. Velice populární se stala i čokoládová pomazánka Nutella a já jsem se rozhodl, že vám dnes ukáži, jak se dá taková pochoutka připravit doma a navíc v mnohem zdravějším provedení.
Není až takovou pravdou, že byste se museli při Paleo/Primal životním stylu nějak omezovat. Spousta jídel lze připravit v souladu se základními zásadami a jedním z nich je i čokoládové potěšení, které je známo pod názvem Nutella.
Já jsem se inspiroval receptem z populárního českého blogu Paleo Lifestyle.
Udělal jsem menší změny a i přesto mi přijde moje Nutella vynikající. Z níže uvedených ingrediencí utvoříte asi 450 mililitrů domácí čokoládové pomazánky.
Suroviny:
Lískové ořechy – 200 g
Kokosové mléko – 200 ml
Čokoláda (80% kakaa a více) – 100 g
Kakao – 2 pol lžíce
Vidíte, že ingrediencí je velmi málo a i celý proces bude probíhat v jednoduchosti.
Začneme předehřátím trouby zhruba na 150° Celsia, ve chvíli, kdy dosáhneme této teploty, tak vložíme dovnitř lískové ořechy rozprostřené na plechu a zhruba 10 minut necháme teplo na ořechy působit.
Po tété době by měla být cítit krásná vůně a v tu chvíli troubu vypněte a oříšky dejte na vzduch chladnout, později je zbavíme slupky.
Nyní přichází chvíle, kdy si necháte rozpustit tabulku, tedy lépe řečeno 100 gramů, kvalitní čokolády s obsahem alespoň 80% kakaa. Zde mi přijde právě tato hodnota optimální, protože není ani sladká ani hořká, takže není třeba doslazovat medem.
Rozpuštěnou čokoládu vmícháme do 200 mililitrů kokosového mléka a obě tekutiny se pokusíme spojit v jednu a na závěr přidáme 2 polévkové lžíce kakaa, které zapůsobí na směs jako zahušťovadlo.
Ořechy pokojové teploty dáme do mixéru nebo kuchyňského robotu a vytvoříme máslovitou hmotu, to zabere zhruba 3-5 minut, záleží na výkonu vašeho elektrického pomocníka.
Nyní již máme v mixéru ořechové máslo a druhé nádobě čokoládovo kokosový krém, který nalijeme do zmíněného ořechového másla a důkladně mixujeme a snažíme se docílit co nejlepšího promíchání.
Vznikne krásná směs, které se bude táhnout, pokud do ní namočíte lžíci či vařečku.
Po ochutnání byste měli jednoznačně poznat, zda se vaše dílo povedlo či ne.
A rada na závěr:
Před vařením této dobroty moc nejezte, protože ještě nekdo bude muset důkladně „očistit“ vnitřek mixéru a použitého nádobí, což bude jako kvalitní ochutnávka jistě stačit 🙂
Dobrou chuť a krásný víkend přeje Michal.