Photo 02.10.14 12 00 22I ti zkušenější se neustále shánějí po různých tipech a vylepšeních pro jejich stravovací režim. Dnes tu máme recept, který nezabere víc než 5 minut. Již z nadpisu je jasné, že se bude jednat o kávu, ale ne tak ledajakou. Tento nápoj totiž, díky svému bohatému složení, dokáže nahradit snídani, svačinku a v podstatě jakékoliv jídlo.

Hned v úvodu prozradím, že neprůstřelná káva je překlad originálního názvu značky Bulletproof Coffee. Takže pokud bychom říkali naší kávě Bulletproof, tak bychom v podstatě mluvili o konkrétním výrobku a dopadlo by to třeba jako s botaskami či keckami.

Příprava neprůstřelné kávy je naprosto jednoduchá a rychlá. Vystačíme si jen s minimem ingrediencí a kuchynského nádobí.

Jako první necháme uvařit dostatečné množství vody a mezitím nameleme kávu. Já používám kvalitní kávy nejen z českých, ale i zahraničních pražíren. Mezi mé oblíbené patří například Mamacoffee či třeba Powerlogy. Kávám velkých značek se raději vyhýbám – nejsou totiž tak kvalitní a příliš mi nechutnají.

Kávu kupuji výhradně zrnkovou a sám si ji melu, abych dostal z každého zrnka maximum. Osobně používám Hario Mini Mill Slim – je skladný a skvěle se ovládá.

Na litr kávy budeme potřebovat cca 70 gramů kávy, já používám 17 gramů kávy a 250 ml vody.

Po namletí kávu vysypeme do frenchpressu a zalijeme vodou. Názory se různí, ale já nejčastěji používám vodu o teplotě kolem 95 °C.

Photo 02.10.14 11 54 34

Zlehka promícháme a necháme cca 4 minuty kávu louhovat.

Photo 02.10.14 11 53 28

V tu chvíli můžeme kávu nalít do mixéru nebo jiné nádoby, kde budeme schopni kávu našlehat.

Jistě jste si na fotografii všimli, že můj frenchpress je zaplněný jen do poloviny. Schválně používám ten s větším objemem než by bylo třeba, ale má to jeden prostý důvodu – následně v něm neprůstřelnou kávu našlehám (samozřejmě po zcedění nemletých zrn).

Poté přidáme lžíci kokosového oleje a másla/ghee (po zhruba 30 gramech). Doporučím máslo/ghee z krav krmených trávou (Kerrygold,  BIO máslo Milko, české Ghíčko). Máslo/ghee z krav krmených trávou je nutričně bohatší, ale lze použít i nějaké „klasické“ máslo, to postačí a dosáhnete podobného výsledku.

Důkladně promixujte, vznikne krásná pěna a nadýchaný nápoj, jenž se díky máslu/ghee, kokosovému oleji a přelití lehce ochladí, takže bude připravený k okamžitému vypití.

Photo 02.10.14 12 00 27

Tato káva vás dokáže zasytit díky bohatému obsahu tuků, jelikož jich v součtu přidáte do šálku přes 50 gramů.

Jedná se o velmi zajímavý nápoj ze zdravotního hlediska, protože nasycené tuky s sebou nesou mnoho benefitů.

Existují  alternativy s přidanou skořicí či kakaem, ale tím ještě více zamaskujete lahodnou chuť kávy a to mně osobně příliš nevyhovuje. Na neprůstřelné kávě je kromě obsahu živin velmi důležitá chuť a ta by měla být přesně taková, abyste se každé ráno těšili na další šálek.

Zkoušeli jste už někdy neprůstřelnou kávu a jaké s ní máte zkušenosti?

>>> Další články, které vás budou bavit <<<