Snímek obrazovky 2015-01-04 v 2.27.18Petr Novák, autor Fitplan, právě vydává svoji dlouho slibovanou e-knihu o fungování lidského těla. Dle jeho slov je „Paleo friendly“ a já toto mohu po přečtení díla jen potvrdit. Od autora bych ani striktní Paleo přístup nečekal, a tím si mě nakonec i velmi získal. Byl jsem moc zvědavý a ihned poté, co mi ji Petr poslal (díky!) jsem se pustil do čtení. A jak to dopadlo?

 

 

 

 

Proč?

S Petrem jsme několikrát rozebírali naše aktivity a projekty a začátkem léta se mi přiznal, že má v plánu vydat knihu. Probírali jsme to i při našem setkání v září a stále se nic nedělo. Prý do konce roku. Ani to nestihl. Ale já mu rád to několikadenní zpoždění odpustím, protože odvedl velký kus práce!

Jsem rád, že Petr ustoupil ze svého původního záměru – vydat publikaci o hormonech. Vymyslel totiž způsob, jak napsat velmi zajímavou knihu o celkovém fungování těla a přesto se jeho oblíbeným hormonům věnovat dostatečně.

Jak pálit a neukládat? byl původně název pro kurz, jenž Petr ještě stále pořádá, ale rozhodl se, že obsah kurzu nabídne i ve formě e-knihy. Jedná se totiž jak o časově, tak finančně výhodnější variantu.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.21.13

 

Jak?

Kniha je rozdělena do 12 kapitol a na celkem 280 stran. Trochu jsem se bál, abych se nenudil a nejednalo se jen o (zbytečné) natahování knihy nezajímavými pasážemi. Nakonec se však ukázalo, že Petr je opravdový machr. Nejenže kniha je v celém svém obsahu zábavná a zajímavá, ale i se mi moc líbilo její zpracování. Zarovnání do jednoho bloku je moc fajn a přehledné. V některých pasáží se formátování rozšiřuje na dva bloky, což mi naopak činilo problémy a mátlo mě to.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 2.40.17

Jelikož Petra znám osobně, tak jsem si po začtení se připadal, jakoby mi knihu předčítal opravdu on. Způsob psaní a vyjadřování se je velmi podobné tomu, jak to od Petra znám z našich rozhovorů. Pořád vtípkuje, rád si „rejpne“ a rozhodně si nebere servítky.

A ikdyž je u bloků o hormonech cítit vážnější tón, tak ani zde se člověk nenudí a nepřipadá si, že snad čte encyklopedii. I zde je vše podáno srozumitelně a jasně.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.23.47

 

Co?

Autorův životní styl se sice nedá označit za úplně Paleo, ale z jeho nározů a myšlenek jsou často cítit sympatie právě k tomuto způsobu života a stravování. Sám poukazuje na mnoho jeho výhod, zároveň zmiňuje nevýhody a vytváří mix, který jemu nejvíce vyhovuje. A otevřeně čtenáře nabádá k tomu, aby si každá vytvořil svůj vlastní mix. Pravda, každý jsme jiný.

A dokonce ani sympatie k Timu Ferrissovi (Čtyřhodinové tělo) nezapře. Ale proč by měl? Vždyť Ferriss je génius.

Vlastně celou knihou se linou nejrůznější doporučení od nejrůznějších vědců a autorů. Snad všechna jsem již četl, ale takto pohromadě vám budou dávat velký smysl a navíc se jedná o ucelený sled informací. Pokud by člověk všechny tyto informace dohledával a studoval sám, tak by s tím strávil opravdu mnoho času. (Třeba tři roky, jako já? :))

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.28.03

Navíc velkou část textu autor podkládá osobními zkušenostmi a jeho příběh je opravdu zajímavý.

Já osobně jsem nejvíce informací posbíral u hormonů. O fungování těla jako takového, o jídle a pohybu vím opravdu mnoho, ale i zde jsem se dozvěděl několik novinek a některé informace mi konečně zapadly do sebe. Někdy je jiný úhel pohledu zkrátka potřeba.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.29.17

 

Pro koho?

Ha ha ha 🙂 Úplně pro všechny! Opravdu v ní najde nové informace každý, i ti nejzkušenější.

 

Za kolik?

Petr Novák pro nás připravil dvě možnosti.

V první najdete pouze jednu položku a tou je samozřejmě e-kniha Jak pálit a neukládat? a vyjde vás na 350 Kč. To je super cena. Opravdu za takové množství informací je to až směšné.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.15.50

Druhá varianta je ještě zajímavější a za 490 Kč získáte knihu Jak pálit a neukládat? + dalších 6 bonusů.

Jedná se například o kuchařku Petrovi ženy Míši, e-book o kvalitním spánku či tabulky a seznamy potravin, viz níže.

Snímek obrazovky 2015-01-04 v 3.16.00

 

Koupit? 

Ano, rozhodně doporučuji. Této investice rozhodně nebudete litovat. Za 350 Kč (nebo 490 Kč) získáte opravdu hodnotné informace, které vám pomohou mnohem lépe chápat lidské tělo – tedy sebe sama. Koupit!