thumb_IMG_0339_1024Knihy o Paleo nebo Primal dietě jsou moc fajn, ale lidé jim často nevěří. Dílo G. Taubese je ale jiné. Autor je na první pohled bez jakékoliv dietní příslušnosti a to se lidem líbí, dokonce to posiluje jejich důvěru. Je toto klíč k vyvrácení mýtu o kaloriích? Věřím, že ano.

 

 

 

Jakmile společnost slyší některá tvrzení z úst odborníka zastavajícího určitý druh stravování, tak často nevěří a hovoří o přílišném ovlivnění. Pokud se autor ale podobně neprofiluje či šikovně svůj zájem zakrývá, tak má velkou šanci, že bude brán seriózně. Dejte někomu přečíst některou z knih o Paleo a uvidíte ten odstup. Dejte někomu přečíst Taubese a nebudete se stačit divit.

Přes 260 stran textu nabízí kniha nesoucí opět poměrně kontroverzní téma, jak už jsme u knih ze stáje Blue vision zvyklí.

thumb_IMG_0340_1024

thumb_IMG_0341_1024

Taubes se vrací desítky let zpět a hledá chyby ve výzkumech, postupech a myšlenkových pochodech vědců operujících již v minulosti. Jejich směr je totiž již dlouhá léta špatný a nikomu z nich, ani jejich nástupcům, se to nezdá ani trochu zvláštní. Kontrolovaný příjem ku výdeji kalorií či snaha o jejich přecvičení je pro autora jedním z největších omylů v oblasti vědy o fungování lidského těla. Zvýšenou fyzickou aktivitou totiž dochází ke zvýšení potřeby jíst = dostávat do sebe další kalorie.

Rozebírá poměrně detailně nejrůznější příčiny, proč je na světě stále více obézních a podává logická vysvětlení nejen proč tomu tak je, ale také proč jsou doporučení lékařů mylná. Často se také odvolává na nejrůznější výzkumy a poznatky vylučující tvrzení lékařů.

thumb_IMG_0342_1024

Vysvětlení, že ne všechny kalorie jsou stejné a také že vysoký příjem sacharidů může za mnohá onemocnění dnešní doby (rakovina, Alzheimer apod.) je mi sympatické pro svou jednoduchost a přehlednost. Samozřejmě doplňuje i vysvětlení, jak je to s tukem a cholesterolem. Tyto pasáže si podobnou jednoduchost a přímočarost zaslouží, protože jsou pro chápání knihy a celé teorie zásadní.

Autor dělí knihu na dvě části a je psána velmi čtivě. Osobně mi u některých tvrzení chybí daleko hlubší vysvětlení, a jeho myšlenky jsou stejně lehkdo napadnutelné, jako v případech, kdy se on naváží do tvrzení ostatních vědců či lékařů.

Taubes se pouští i do úvah o stravě našich předků a osobně mi přijde, že jemu to musí uvěřit úplně každý. Paleo či spíše Primal mu je blízké a jeho doporučený jídelníček se ubírá právě tímto směrem, ikdyž o přítomnosti například umělých sladidel by se dalo velmi diskutovat a jejich dopad na zdraví člověka také není ideální.

thumb_IMG_0343_1024

A co se mi na knize líbilo nejvíce? Že není přímo zaměřená na Paleo/Primal. Může tak mnoho lidí nenápadně pošťouchnout a nasměrovat teorií, kterou razí a pokud člověk těmto základům uvěří a bude se dále zajímat, tak se k Paleo sám dopracuje.

thumb_IMG_0344_1024

Knihu Proč tlousneme můžete zakoupit jak v elektronické tak papírové podobě od 249 korun na stránkách Blue vision či ve vybraných e-shopech.