Občas může být i na Paleo těch sladkých dezertů moc a tak je třeba si odpočinout a dát si třeba něco do kysela. Napadl mě zajímavý recept, který zachutná nejen po obědě, ale dovedu si jej moc dobře představit i jako teplou snídani na chladná rána, která nás již brzy čekají. Vítejte u čtrnáctého dílu seriálu Dezert na víkend.
Opět jsem se snažil o co nejjednodušší proces. Do deseti minut máte hotovo a potřebovat budete jen několik ingrediencí. Toto množství vystačí na 1-2 porce, záleží na velikosti plodů:
Švestky – 8 kusů
Jablko – 1 kus
Banán – 1 banán
Mák – 5 polívkových lžic
Makový olej – 2 polívkové lžíce
Veškeré ovoce rozkrájíme – švestky na čtvrtky, jablko na plátky a banán zhruba na 10 válečků a dáme na pánev. Osobně nepoužívám žádný tuk a nechám si ovoce jen pustit štávu, prohřát a smíchat chutě mezi sebou. Toto zabere zhruba 5-7 minut.
Poté ovoce z pánve přendáme do misky, samozřejmě včetně šťávy. Ta má mírně kyselou chuť, ale pro výsledný pokrm je velmi důležitá.
Navrch dámě 5 lžic máku a zalijeme makovým olejem (mám skvělou zkušenost s tímto), který dodá směsi na vláčnosti a perfektně podtrhne všechny chutě.
A to je vše, přátelé. Jak jsem říkal, maximálně do deseti minut je hotovo a můžete si mlaskat.
Dobrou chuť a hezký den přeje Michal Turna.