Aspartam je znám jako nízkokalorické sladidlo. Zde však znalosti většinou končí a to je dobře. Dobře pro výrobce, nikoliv pro spotřebitele. S Aspartamem se běžně setkáte v dietních produktech, jako jsou třeba kola light, zero či jiné nápoje bez cukru. Samozřejmě následují žvýkačky, některé jogurty, dezerty, pudinky, tyčinky, cereálie nebo vitamínové pilulky.
Aspartam je velice kontroverzní látka, mající už desítky let špatnou pověst. Je neustálým terčem výzkumů a stojí za to mu věnovat pozornost. Pojďme se podívat v bodech na peprnou historii. Být to nějaká celebrita, tak si bulvár mne ruce – co rok, to skandál
- 1965 – látku Aspartam vynalezl James Chlatter ze společnost G. D. Searle (založena v roce 1888) – látka je téměř 200x sladší než stolní cukr
- 1967 – začíná testování bezpečnosti látky pro potravinářský průmysl
- 1967 – testování na opicích se nevydařilo – ze 7 subjektů jich má 6 potíže (jedna opice po necelém roce umírá)
- 1970 – látka je dočasně stažena z trhu pro podezření ze spojitosti se vznikem rakoviny
- 1973 – G.D. Searle žádá o schválení látky – předkládá studie potvrzující bezpečnost Aspartamu, výzkumy stály údajně stovky milionů dolarů
- 1974 – opět se spekuluje, zda je kyselina asparagová (součást Aspartamu) bezpečná – studie ukazují, že při pokusech na myších docházelo k poškození mozku
- 1974 – po 15 měsících od žádosti – povolení použití látky americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (U.S. Food and Drug Administration, zkráceně FDA)
- 1974 – první námitky proti použití Aspartamu v potravinách
- 1976 – FDA zkoumá praktiky G. D. Searle při testování Aspartamu v letech 1967 až 1975 a označuje některé závěry za nedostatečné, chybné či zavádějící – jinými slovy se jedná o nelegální kriminální činnost
- 1977 – se stává generálním ředitelem společnosti G. D. Searle bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld
- 1977 – do advokátní kanceláře G. D. Searle nastupuje Samuel Skinner, který měl původně na starosti vyšetřování v americké advokátní kanceláři, která je součástí ministerstva spravedlnosti Spojených států
- 1977 – FDA se domnívá, že při testování zemřela až polovina pokusných subjektů (zvířat)
- 1977 – Skinnerův přestup do G. D. Searle značně komplikuje celé vyšetřování
- 1980 – Nutrasweet (obchodní označení Aspartamu) se může i nadále objevovat v potravinách – pro zastavení činnosti není dostatek důkazů
- 1981 – Donald Rumsfeld je jedním z členů týmu prezidenta Ronalda Reagana, což mu má údajně pomáhat udržet dobrou pozici a pověst Aspartamu
- 1981 – FDA nechává prověřit uplynulé vyšetřování
- 1981 – polovina vyšetřujících vědců FDA označuje Aspartam za nevhodný
- 1981 – nový komisař FDA Arthur Heyes schvaluje Aspartam pro použití v “suchých” potravinách – dle výzkumu FDA je prý neškodný
- 1982 – G. D. Searle žádá o schválení Aspartamu pro nápoje a dětské vitamíny
- 1983 – schválení Aspartamu pro nápoje se oddaluje – v tekuté formě je velmi nestabilní
- 1983 – Heyes odstupuje z funkce komisaře FDA pro velmi blízké vazby k významným odběratelům Aspartamu
- 1983 – Heyes se ihned po rezignaci připojuje k Burson-Martellers (jeden z největších odběratelů Aspartamu)
- 1983 – na trhu se objevují první nápoje s obsahem Aspartamu
- 1985 – roční konzumace – 3,1 tuny (Spojené státy)
- 1985 – podána žádost o “Bezpečnostní zákon o Aspartamu” pro společenskou obavu z této látky
- 1985 – společnost G. D. Searle hlásí ztrátu za poslední rok téměř 30 milionů dolarů
- 1985 – společnost Monsato kupuje G. D. Searle
- 1986 – žádosti “Bezpečnostní zákon o Aspartamu” nebylo vyhověno
- 1986 – roční konzumace – 7,1 tuny (Spojené státy)
- 1987 – roční konzumace – téměř 8 tun (Spojené státy)
- 1987 – Aspartam je tak rozšířený, že jej v USA lidé konzumují téměř denně
- 1989 – FDA dostává cca 4000 stížností na nepříznivé účinky přímo od uživatelů
- 1989 – spekuluje se, zda za některé dopravní havárie nemohou právě potraviny či nápoje obsahující Aspartam
- 1990 – Monsato hlásí zisk téměř miliardu dolarů
- 1991 – Národní zdravotnický institut předkládá seznam 167 důvodů, proč je Aspartam nevhodný
- 1991 – další výzkumy na zvířatech potvrzují změny chování po konzumaci Aspartamu
- 1992 – Coca Cola se zavazuje k odběru Aspartamu od Nutrasweet (Monsato)
- 1992 – Aspartam je nově vyráběn i dalšími společnostmi – např. Holland Sweetener Company
- 1993 – ve velké míře začíná Aspartam užívat Mexiko a Japonsko
- 1994 – k odběru se připojují první evropské, jihoamerické a africké státy (Maďarsko, Rumunsko, Paraguay, Ekvádor a Uganda)
- 1995 – výzkum ukazuje, že přes 600 pilotů pociťuje změny chování a vliv na jejich výkon po konzumaci Aspartamu
- 1995 – Nutrasweet vstupuje i na asijský trh, zajímá ho především Čína
- 1996 – komisař FDA David Kessler povoluje Aspartam k širokému použití v potravinářském průmyslu
- 1996 – analýza ukazuje, že nádory mozku jsou po zavedení Aspartamu v nápojích mnohem častější – v USA ročně kolem 1300 případů navíc proti dřívější statistice
- 1998 – více než 70 % umělých sladidel se nyní vyskytuje v nápojích
- 1998 – další výzkumy poukazují na závadnost Aspartamu
- 2000 – na trh vstupuje Splenda – další výrobce umělých sladidel
- 2000 – Monsato prodává divizi umělých sladidel za téměř půl miliardy dolarů
- 2003 – představení nápoje Coca Cola C2 – dietní verze známé limonády obsahující Aspartam (podobné Light či Zero)
- 2004 – Coca Cola C2 se po Japonsku a USA postupně rozšiřuje do Kanady a dalších zemí
- 2005 – doktoři Soffritti a Maltoni zveřejňují výzkum potvrzující karcinogenní dopady užívání Aspartamu
- 2005 – řečtí odborníci poukazují ve svém výzkumu na závadnost Aspartamu a upozorňují na možnosti zhoršení paměti
- 2006 – Soffritti publikuje další studie, opět zkoumá karcinogenní vlivy
- 2007 – maďarská studie potvrzuje vliv na geny – testováno na zvířatech
- 2009 – přes 80 % žvýkaček na trhu je bez cukru, povětšinou obsahují Aspartam a další kontroverzní přísady žvýkaček
Uf, to byla jízda, že? Věřte nevěřte, tento příběh jsem zjednodušil tak moc, jak jen to šlo a zkrátil jsem ho snad na desetinu, vypsal jsem opravdu jen to nejdůležitější.
Tento příspěvek je úryvkem z knihy Superčlověk, kde mimo jiné naleznete i tuto kapitolu doplněnou o důležité zdroje. Dozvědět se více a přečíst si 50 stran ukázky zdarma.