V minulém týdnu jsem dostal pozvánku do pořadu Máte slovo na ČT1 a v tu chvíli jsem věděl, že toto je velmi dobrá šance dát o Paleo vědět ještě více lidem. A jak se to povedlo? To se dozvíte v mém vyjádření.

 

 

 

Máte slovo je údajně nejsledovanějším diskusním pořadem a já se na diskusi moc těšil. Kolem témat jako hubnutí, detoxikace, jojo efekt a dalších, které jsme měli v pořadu probrat, koluje mnoho mýtů a polopravd, které naší společnosti škodí a zhoršují přímo zdraví mnoha z nás. V tu chvíli jsem cítil, že je národu hodně co říci.

Mezi hosty pořadu byl mimo jiné i pan inženýr Ivan Mach a nebo také pan docent Kohout. Osazení se zdálo být skvělé a moc jsem se těšil, jaké informace divákům předáme. Od prvních chvil však bylo více než jasné, že toto nebude debata ale boj.

Dost mě překvapilo směřování scénáře pořadu. Místo, abychom řešili, jak na hubnutí a ozdravení se, tak se řešilo, kdo jsou výživový poradci a jestli je náhodou raději nezažalovat. Trochu škoda, hodina plynula velmi rychle a řešením naprostých zbytečností jsme zabili asi tak 3/4 z celkového času pořadu.

Hned po první otázce bylo jasné, že toto není diskuze, ale hon na výživové poradce, tedy naší stranu. Každá další minuta umocňovala můj prvotní pocit – byla to pořádná fraška. Nechybělo chytání se za slovo, přitom bylo zřejmé, že se mluvící snaží pouze zjednodušit mluvu tak, aby rozuměl každý divák. Například zesměšnění povídání Ing. Škáby, kde se zmiňoval o pojídání lepku. Každý v publiku i u televize samozřejmě věděl, že se jedná o pojídání potravin obsahujících lepek. Jen pán naproti měl potřebu se vyjádřit a podrobně vysvětlit, jak by vypadalo, kdybychom jedli čistý lepek. Naprosto zbytečné. Na druhou stranu skvělé odvedení od tématu, o němž prosakuje stále více informací ve spojitosti rizika konzumace lepku. Tedy potravin obsahujících lepek.

Snímek obrazovky 2016-01-15 v 14.33.58

Snaha o jakoukoliv diskusi a hledání řešení, jak lidem pomoci, se strhla v to, že protějšek zkrátka nechtěl jakoukoliv debatu připustit a musel do posledního písmenka a za každou cenu obhajovat jen a pouze své postupy a pravdy.

Přitom je potvrzené, že v mnoha vědeckých studiích bylo nasekáno spoustu chyb a některé z nich velmi ovlivnili zdraví celé planety. Jenže o tom už se nikdo naproti nezmiňoval, přitom by to měli vědět. A nebo snad ani doktoři nedokáží připustit, že by něco mohlo být aspoň trochu jinak, než oni sami hlásají? Včera jste viděli, že těžko.

Vyjádřit se v podstatě k čemukoliv nemělo smysl, protože si tím člověk nabíhal na neustále stejné odpovědi, které známe z úst protistrany již nazpaměť. To mi také připomíná, že mnoho odpovědí se týkalo úplně jiného tématu. Například, když pak doktor začal vyprávět pohádku o bezsacharidové dietě a podobně. V přenosu nikdo jiný nemluvil o bezsacharidové dietě. Pokud tím myslel Paleo, tak je mi líto, ale jeho odpověď byla přinejmenším zavádějící. Paleo není bezsacharidová dieta. Navíc ignorace diet se sníženým příjmem sacharidů mi přijde ze strany českých doktorů nevysvětlitelná. Například v USA patří mezi TOP 100 lidí s největším vlivem v oboru zdravého životního stylu hned několik zástupců Paleo či velmi podobných diet – např. Robb Wolf, Chris Kresser, Dave Asprey, Mark Sisson, Michelle Tam a nebo Tim Ferriss.

Velmi mě překvapila chování protistrany, která, když mluvil někdo z výživových poradců, rušila, vysmívala se a komentovala. To bylo velmi rušivé a člověk, který měl aktuálně slovo, byl naprosto rozhozen. Velmi neprofesionální. To však kamery (raději) nezabíraly. O fair play se zde nedá vůbec mluvit.

Pokud to byla pro protějšek pouze hra, tak gratuluji. Nicméně divák viděl, že rozhodčí viditelně nahrává jednomu týmu. Kritika na sociálních sítích směřovala hlavně na pana doktora a pana docenta. I diváci viděli, že jejich reakce jsou často přehnané a že jejich cílem bylo spíše zesměšnit ostatní, než vzdělávat diváka samotného.

Je mi to líto, ale v podstatě si národ opět odnesl pouze to, že nad lékaře není. Že mají dále chodit jen a pouze za nimi a nechat si snad při každé návštěvě předepsat nové a nové pilulky. A zobat a zobat…

A když jsme u toho zobání, tak se hned po pořadu objevilo několik informací o údajně podvázaném žaludku pana Vohnouta a také o tom, že doporučuje doplněk stravy. Podívat se můžete zde.

Snímek obrazovky 2016-01-15 v 14.18.05

Ale to musí být přeci fejk. Sám na začátku pořadu to říkal o doplňcích stravy. A ale co ta nadšená reakce na webu doplňku? Nebudeme to pitvat…

A co pan docent a reklama a spolupráce s Herbalife? Škoda, že se ve vysílání nepochlubil.

Vrcholem večera byla slečna, která během jedné minuty třikrát otočila, když nejdříve údajně navštívila dietologa, později se nechala protistranou přemluvit k tomu, že to byl výživový poradce a na závěr z jejích úst padl pojem „lékař“. Vyhodila prý peníze. Doteď nikdo neví za co, komu a proč. Hodnota nula. Hlavně, že je ta nezodpovědnost na koho svést.

Někteří přátelé či čtenáři psali, proč jsem se pozvánkou do pořadu nepochlubil dříve, ale bohužel jsem měl před vysíláním zvláštní pocit. A dopadlo to přesně tak, jak jsem očekával a jak jsem se obával.

No nic, už jsem toho napsal dost, rád bych kapitolu Máte slovo uzavřel. Byla to vcelku poučné. Naučil jsem se především to, že bych měl být rád za své místo. Za to, že mohu pomáhat spoustě lidem, že mám skvělé čtenáře a fanoušky a hlavně za to, že jsem pro některé vzorem a má práce je inspiruje. Má práce, do které dávám maximum a každý den se ji snažím zdokonalovat neustálým studováním a hledáním cest, které fungují mnohdy daleko lépe než ty, které známe z konvenční medicíny.

Pokud máte chuť investovat hodinu vašeho času a nic se nedozvědět, tak se na záznam pořadu Máte slovo můžete podívat zde.

 

Díky všem za podporu po čtvrtečním fiasku. Ukázalo se, jaká má naše komunita sílu. Moc si toho vážím. Komentujte, sdílejte.

S pozdravem,

Michal Turna / grasa.cz

 

DOPLNĚNÍ: množí se dotazy či poznámky k pořadu, některé z nich rád zodpovím zde.

 – „Michale, měl jsi být více drzí, vzít si slovo sám a vše důkladně vysvětlit.“ – Už jsem nějak vyrostl z toho, abych se s někým překřikoval a pak, když mluvím, pozoroval jeho posunky a nechal se vyrušovat tím, že si povídá s někým dalším. Nestojí mi to za to.

– „Škoda, tohle vystoupení se moc nepovedlo, tak snad příště.“ – Nepovedlo, celé to byl jeden velký omyl. Přístě bych opravdu raději diskutoval. Snad s někým, kdo diskusi vůbec připustí.

– „Strana výživových poradců se na vystoupení ani nepřipravila. Nemohlo to dopadnout jinak…“ – Já osobně jsem se připravil na debatu o tématech, která měla být součástí pořadu. Nakonec se tam však řešily nesmysly typu slečny, která někomu dala peníze a nikdo neví komu a za co, a nebo třeba chytání se za slovo.  

– „Vypadal a zněl jsi hodně nervózně. Jaká byla při natáčení atmosféra?“ – Nemyslím si ani tak moc, že bych byl nervózní, ale ve chvíli, kdy jsem měl slovo mě opravdu hodně rozptylovalo vyrušování ostatních hostů. Mluvit před lidmi nemám problém, na mých kurzech je vždy lidí poměrně dost a mám to natrénované. Toto bylo však zcela odlišné – s takovou drzostí jsem se už dlouho nesetkal, jako nyní od ostatních hostů. Je rozdíl mluvit k lidem, kteří naslouchají a nebo k lidem, kteří skákají do řeči a nebo kometují každé vaše slovo. To bohužel kamera ani mikrofony nezachytily.

  Moje kamarádka a skvělá sportovkyně si dala tu práci a také se k pořadu Máte slovo vyjádřila. Chvílema trošku ostřejší, ale stojí to za to. Čtěte až do konce, protože její zkušenosti s doktory také nejsou úplně růžové… – čtěte zde