Snímek obrazovky 2016-01-24 v 14.13.24Jedním z oblíbených zdrojů bílkovin (nejen pro Paleo) jsou vejce. Stejně jako u dalších surovin však záleží na kvalitě a původu. Jelikož se mě často ptají lidé z celé republiky, odkud vejce odebírat, a je tedy těžké dát konkrétní radu, tak přináším zdroj, kde si vybere téměř každý. Vejce z volného chovu, krmené přirozeně, s jasný původem – z celé České republiky.

 

I když nejsem žádným fanatickým zastáncem nálepek (BIO apod.), tak věřím, že zvířata, která mají určitou volnost v pohybu a stravují se přirozeně, produkují daleko zdravější a nutričně bohatší plody a maso. Platí to i u slepic a vajec.

Některé zdroje uvádějí zajímavé hodnoty. Například, že u slepic z volného chovu nalezneme i  dvakrát více omega-3, o 2/3 více vitaminu A, sedmkrát více beta karotenu a nebo také dvojnásobek vitaminu E.

Na této mapě najdete více než stovku zdrojů, kde si vejce můžete zakoupit. Velká část z nich splňuje parametry popsané výše.

(A některé ne…)

Stejně jako u každé další suroviny je fajn se o původ zajímat co nejvíce a s prodejcem si o způsobu chovu popovídat.

Tato mapa slouží primárně jako inspirace pro vás. Do komentářů můžete přidávat vaše zkušenosti s jednotlivými prodejci, s aktuálností dat a popisků. Pomůžete tak tím i ostatním čtenářům.