Snímek obrazovky 2016-04-19 v 14.00.16Jednou za čas se v médiích objeví zajímavý článek, s jehož názory se víceméně shoduji. V předchozích dnech se na serveru iDNES.cz objevily dokonce takové články dva. Nepřekvapilo mě pouze to, co se píše přímo v rozhovorech, ale dokonce i pohled na věc v diskuzi. Tam to zase lidé pěkně mastili 🙂 Co si o tom celém myslím já? Přečtěte si moje vyrádření.

 

 

Liberecký hrdina přináší revoluci v hokejovém tréninku. Týmu se vede skvěle.

Jako první článek jsem objevil ten o libereckých hokejistech, respektive o jejich kondičním trenérovi a jeho metodách. Konečně. Konečně měl někdo odvahu a začal trénovat takovým způsobem, jakým se už léta trénuje v jiných zemích napříč nejrůznějšími sporty a ligami. Některé kluby v NHL (hokej), NBA (basketbal) či NFL (americký fotbal) tyto postupy aplikují již nějakou dobu a velmi často zaznamenávají zlepšení týmových výsledků.

Liberecký hrdina přináší revoluci v hokejovém tréninku. Týmu se vede skvěle. Click To Tweet

Metoda se zaměřuje primárně na povahu sportu, což je jedním z nejdůležitějších bodů článku. Hokej je dynamická hra. Účastníci musí být na všechny druhy pohybů dokonale připravení a musí je mít osvojené. Několikahodinové vyjížďky na kole či hodiny joggingu zkrátka nejsou to pravé. Hráč musí mít pod kůží neustálé změny směru, akceleraci, schopnost ustát souboj a být tak schopen zabránit gólu či vybojovat puk a posunout ho směrem k brance soupeře. V hokeji rozhodují setiny či desetiny. Pokud jste u puku o vteřinu později, tak nemáte na hřišti co dělat. Rychlost, síla, schopnost reagovat – to jsou parametry, které se na hokejovém trhu cení zlatem.

Maximální posílení svalstva v rizikových oblastech je základ. Hráč si nemůže dovolit být v jakékoliv partii těla oslaben, jinak riskuje zranění. Článek se dokonce dotýká i tématu stravování a dle popisu se trenér Aleš Pařez věnuje něčemu, co bychom mohli přirovnat k paleo stravě.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

 

Renomovaný výživový poradce o hladině cholesterolu, zaplacených studiích, vhodnosti aktuálních doporučeních o zdravé stravě a snížení frekvence stravování. 

Den na to se na serveru objevil rozhovor, kde je v hlavní roli RNDr. Petr Fořt, CSc. a hned podle nadpisu mi bylo jasné, že pan Fořt půjde proti proudu běžných doporučení. Již v minulosti jsem se setkal s jeho zajímavými názory, které mi jsou často sympatické. Z úst odborníka můžete slyšet velmi podobné myšlenky, které dlouhodobě šířím i já. Například, že vysoká hladina cholesterolu vlastně není až takovým problémem, že jíst pětkrát denně je nesmysl, o patravinářském a farmakologickém lobby, o zaplacených studiích a komerci ve stravování. „Vysvětluji jim, že jíst se má, když máte trochu hlad, a ne, když vám to nařídí úřad.“ – říká Fořt.

Samozřejmě hovoří i o pečivu a jeho postoji k němu. Dále prozrazuje své tipy k nákupům a nebo také, jak vypadá jeho strava.

Vysvětluji jim, že jíst se má, když máte trochu hlad, a ne, když vám to nařídí úřad. - říká Fořt. Click To Tweet

Nejedná se čistě o paleo, ale základem je real food, tedy opravdové jídlo. Ve spojení s přístupem, který popisuji na předchozích řádcích to vypadá, že tento model může také dost dobře fungovat a jsem moc rád, že podobná slova zazněla i z úst odborníka, jenž patří mezi uznávané autority na poli výživy.

Rozhovor najdete zde.

 

 

Jsem moc rád, že se o myšlenkách, které sám podporuji, mluví i ve velkých médiích a že je zde popisují sami odborníci, kteří dostanou prostor fomou rozhovoru. Článků o paleo apod. už bylo na podobných portálech mnoho, ale většinou ve formě článku nějakého pisálka, jenž převzal kupu nesmyslů z jiné stránky a plácnul je do trochu jiné podoby, avšak se stejně dramatickým závěřem, který vždy prozradil, že autor absolutně nemá páru o čem píše a že mu unikají základní souvisloti.

A pokud máte silný žaludek, tak se můžete pod oběma články mrknout i do diskuze. Je to fakt síla 🙂