Screenshot 2016-06-27 08.05.23Neustále dokola narážím na dotaz, zda je sója zdravá. Ve světě zdravého životního stylu se o sóje hovoří jako o prospěšné potravině. Je tomu ale opravdu tak? Možná pro vás ani nebude moje odpověď překvapivá – sója zdravá není. Pojdmě se v dnešním článku podívat, proč je lepší se této potravině raději vyhýbat a která zdravotní rizika sebou její konzumace přináší.

 

 

Sója je luštěnina a stejně jako další druhy obsahuje nejen některé zdravé, ale také mnoho rizikovích látek, které hravě převálcují ony benefity. Není tedy rozumné, i přes mnoho dobrého, sóju do jídelníčku zařazovat. Snažte se vždy jíst co nejvíce nutričně bohaté suroviny, ale zároveň co nejvíce eliminovat škodlivé látky, které by vaše dobré úmysly mohly velice snadno zhatit. Konzumace toxinů obsažených v luštěninách (tedy i sóje) jsou totiž často příčinou, proč se necítíte dobře, máte opakované zdravotní potíže nebo dokonce neustále nové a nové. Může také napomáhat v neschopnosti dosahovat vašich cílů – například hubnutí tuku, nabírání svalové hmoty a zlepšování sportovních výkonů. Dále však i třeba s prožíváním tělesné pohody, se kterou je spojená únava nebo fungování trávícího a imunitního systému.

Pokud chcete vybudovat dokonale fungující tělo, tak si konzumací sóji házíte klacky pod vlastní nohy. Click To Tweet

 

Sója je …

… surovina, obsahující vlákninu, bílkovinu a škrob. V našich končinách je sója známá především v jiných formách, než například v Asii, odkud ji známe a odkud ji také považujeme za zdravou, protože místní obyvatelé vykazují mnohem lepší výsledky, pokud srovnáváme výskyt nadváhy, obezity či dalších onemocnění. Pravdou je, že místní obyvatelé jedí v průměru asi jen 50 gramů sójy denně a navíc pouze v té vhodnější variantě – sóju průmyslově nezpracovanou a fermentovanou. Konkrétně se jedná například o miso, tempeh, natto a podobně. Jde tedy o opravdovou potravinu, která je součástí opravdového jídla.

My ji však známe a konzumujeme v odlišné podobě. Mnohdy se jedná o součást nějakého už tak nezdravého jídla, například fast foodu, které je obohaceno například o sójovou mouku, sójové omáčky nevalné kvality či sójový olej, což jsou produkty ze sójy, jež našemu zdraví neprospívají. Jedná se o velmi levné výrobky (na kterých se dá samozřejmě skvěle vydělat), proto na ně dnes můžeme narazit v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách.

Jenže lidé často považují přítomnost například mouky, omáčky a oleje za zdraví prospěšnou. To díky velmi rozšířenému omylu, že je sója (tedy i výrobky z ní) zdravá.

 

V čem je sója zdraví prospěšná

Nové a nové výzkumy potvrzují některé pozitivní dopady na zdraví. Sója je velmi bohatá na protein. Téměř polovina této suroviny je bílkovina – to je úžasné číslo. Navíc je kvalita tohoto proteinu hodnocena velmi dobře. Dále je bohatá na fytoestrogeny, které mají dle výzkumů ochranné účinky proti některým druhům rakoviny. Ukazuje se také, že může mít vliv i na snižování cholesterolu, krevního tlaku a rizika vzniku cukrovky.

To zní fajn, že? Ale… Velké ALE!

Výzkumy také ukazují, že tyto benefity můžete získat jen a pouze při konzumaci průmyslově nezpracované a fermentované sójy. Navíc je třeba hlídat množství. Pokud však budete konzumovat sóju v jiné podobě a ve větších dávkách, tak nejenže přicházíte o benefity, ale naopak se vystavujete riziku, že své zdraví poškodíte.

Opravdu tedy sóju rozlišujte - zásadně se totiž liší i vlivem na naše zdraví. Click To Tweet

 

Proč a jak nám sója škodí

Pamatujete, jak jsem o několik řádků výše chválil fytoestrogeny? Zde se dostáváme k rizikům spojeným s konzumací nevhodně upravené a zpracováné sójy, navíc ve větším množství. Fytoestrogeny totiž v takové sóje mohou přispívat k mnohým zdravotním komplikacím – zhoršení činnosti štítné žlázy, kontroly hladiny krevního cukru a nebo také zvýšení rizika nabírání tuku, vzniku některých druhů rakoviny (například prsu) či oslabení kostí.

Dávejte tedy pozor, aby se tento důležitý antioxidant (dále přítomný např. v zeleném čaji a červeném vínu) nestal vašim nepřítelem – jen díky nevhodné formě a příliš velké dávce.

Dále bacha na fytáty – díky nim jsou luštěniny (včetně sójy) často odsuzovány, a já nemohu nesouhlasit. Fytáty zabraňují absorbci nutrientů v potravě. Znamená to tedy, že pojídáním sójy blokujeme vstřebávání důležitých látek, které jsme v potravě přijali. Železo, zinek, vápník a další látky tak přijdou vniveč. Mají také svůj podíl na nadýmání a plynatosti, což má spojitost s tvorbou zánětu v těle. Raději se sóje vyhněte, protože obsahem fytátů se mezi potravinami řadí na nejvyšší příčky.

Sójové mléko patří svou koncetrací fytátů mezi ty nejvýše postavené, tím pádem zdraví nejvíce škodlivé! Click To Tweet

Dále můžeme jmenovat například trávící enzym trypsin, jenž má prsty ve zhoršeném trávení. Následují lektiny, které mají podíl na propustnosti střev a také vzniku autoimunitnách enemocnění. Goitrogeny zase zhoršují funkci štítné žlázy tím, že zabraňují využití jódu. Jak je obecně známo – správná funkce štítné žlázy je pro tělo naprosto zásadní.

 

Tak co, je sója zdravá?

Stále si stojím za tím, že zdravá není. I když jsme si ukázali, že v té nejlepší formě může mít některé zdravotní benefity, tak ji nemohu doporučit.

Pokud si seženete nezpracovanou, fermentovanou a bio sóju (tempeh, miso či natto), tak bych se občasného a střídmého užití zas tak nebál, nic vám to neudělá. Pravidelnou konzumaci však doporučit nemohu – zvlášť když vidím, jaké druhy sójových výrobků se těší na našem trhu popularitě (mléko, nekvalitní proteiny, mouky atd.). Ve světě navíc vládne GMO sója (geneticky modifikovaná), která je z nutričního hlediska tím největším odpadem.

Zajímavou informací může být, že k top producentům GMO sójy patří společnost Monsanto. Ano, ten kolos, který stojí za výrobou aspartamu – látky, proti niž je cukr andílkem 🙂

 

 

Studie a další zajímavé čtení:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9848502

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0303720709001397

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22210487

http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/

http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/