Mark Sisson byl jednou z prvních postav, které jsem v říjnu 2011 začal sledovat na poli nízkosacharidového stravování. Tento sympaťák s mnoha zkušenostmi a na první pohled super výsledky mě ihned zaujal.
Vždyť už v té době mu táhlo na 60 a věřím, že svou výkonností by strčil velkou část i o polovinu mladších mužů do kapsy. Četl jsem od něj stovky článků, několik knih a před Vánocema se mi do rukou dostala i ta nejnovější v českém jazyce!
Sisson vše podává velmi jednoduše a vlastně vám velmi rychle ukáže, žo to nemusí být žádná věda. To mě na něm vždycky bavilo a podobného stylu se drží i v knize Keto Reset Dieta.
Úvod knihy je na mě možná sice trochu kostrbatý a zkušenějším bude připadat možná nudný a že jsou to snad tisíckrát probíraná témata, ale nováčci si přijdou jistě na své. Pak to ale přijde a kniha začíná nabírat na obrátkách.
Valí se jedno téma za druhým a vše do sebe začne zapadat. Obrovskou výhodou knihy a vlastně i autora je to, že vše podává snadno pochopitelnou formou a na příkladech, které jsou známé běžným lidem. Žádné extrémy, žádné zbytečné pomůcky, žádné nedosažitelné úkoly. Prostě jen život bez hromady cukru. Teda vlastně i bez hromádky… 🙂
Na prvních desítkách stran se dozvíte hodně důležitého z kategorie PROČ a JAK – to je vlastně jedna z těch nejdůležitějších částí. Najít důvod a hlavně motivaci totiž bývá často tím klíčovým. Návodů, tipů, videí a podobných materiálů najdeme všude kolem nás spousty, ale opravdu vykročit je strasně důležité. Co je keto, jak na něj, proč to vlastně dělat, jak to dělat správně, jak to měřit, jak vám může pomoci s fungováním těla i mozku. Mnoho otázek, mnoho odpovědí.
Pak si nový návyk osvojíte během třítýdenního restartu, kdy si zkoušíte krůček po krůčku, co všechno nový životní styl obsahuje. Co jíst? Čeho se nadobro zbavit? Jak dané potraviny mohou ovlivnit váš úspěch? Co pro nás jednotlivé makroživiny znamenají a o co se v našem těle starají? No a pak se vlastně dozvíte, že to celé není jen o jídle, ale i o tom hýbat se, zvedat věci, dokázat ze sebe dostat maximum při sprintu, dokázat vydržet pár hodin nejíst a dokázat pozorovat vlastní tělo. Nechybí ani mnoho tipů pro keto-profíky, kde se dozvíte, jak celé keto zefektivnit a dosáhnout tak ještě daleko lepších výsledků.
Kniha láká také na více než 100 receptů. Miluju jídlo a miluju zároveň hezky vypadající jídlo. Bohužel se v knize receptů dočkáme bez fotografií a abych byl upřímný, tak často vybírám podle toho, jak jídlo vypadá, jak mě zaujme. Vím, že kniha není primárně kuchařkou, ale pár pěkných obrázků by určitě neuškodilo a naopak by mě donutilo k akci – jít a z knížky si fakt něco uvařit. Recepty ale znějí pěkně a často se jedná o fajn kombinace, které stojí za to vyzkoušet a rozhodně nikoho neurazí.
Líbí se mi, že Sisson umí být i přes svojí lidskost a fajn nenásilný projev také pořádně přísný a dá vám jasně najevo, že maximálních výsledků se dočkáte jen při opravdu vysokém úsilí a disciplíně. Je to tak, nic není zadarmo. Poskytuje podrobný návod, ale sám upozorňuje na to, že je to jen a jen na vás a na vašem skutečném odhodlání. Neslibuje výsledky bez píle.
Skvělé je i to, že konkrétně ukazuje na studie a vědce. Pokud se ve světě keto či low carb alespoň trochu orientujete, tak jsme mohli slyšet jména jako Dominic D’Agostino, Peter Attia, Cate Shanahan – a přesně o ta se Mark ve své knize opírá. A vlastně se hodně opírá i o svého parťáka Brada Kearnse, který je spoluautorem knihy a pokud znáte jeho práci, tak jistě víte, že jeho přístup je fantastický a znalosti taktéž. Bohužel Brad není taková značka jako Marka, takže asi navždy zůstane v jeho stínu, ikdyž si troufám říci, že jeho znalostmi a zkušenostmi patří mezi top lidi na poli keto celosvětově.
A víte co? Knihu si kupte a přečtěte. Je to další fajn počin z dílny Sissonova (a přece i Kearnsova!!!) pera, který rozhodně rozšíří vaše obzory a ukáže to, že nemusíte být úplný fanatik na to, abyste keto dali šanci.