Další rok je za námi a určitě si zaslouží menší ohlédnutí a zhodnocení. Rozhodně totiž stál za to, protože rok co rok je Low Carb/Paleo/Primal v našich končinách zajímavějším pojmem a čím dál více lidí ho vnímá. Ne vždy správně, ale i tak cítím velký posun. Komunita roste, tříbí se nám a ukazuje svou sílu. Tak se mi to líbí a tak to má být 😉

 

Stejně jako každý stravovací styl i Low Carb zažil velký boom. Zde to bylo nejvíce v letech 2017 a 2018. I když už se podobně založené styly v Čr rozšiřují posledních několik let a já jsem tím s mou více jak 7 letou zkušeností důkazem, tak loni a letos přišel velký zlom. Low Carb se konečně dostal mezi lidi. Bohudík i bohužel.

Bohudík, protože… se prostě rozšířil, což pochopitelně znamená větší povědomí o tomto stylu stravování a více možností na zlepšení zdraví v naší společnosti. Bohužel, protože… je tím více prostoru pro špatnou interpretaci a možná i zesměšňování na základě nepochopení či (mnohdy záměrného) překrucování.

Jsem ale optimista a vidím v tom hlavně to dobré. Lidí, řídících se principy Low Carb, přibývá a zároveň přibývá i neuvěřitelných příběhů. Shozené klidně i desítky kil, vyléčené kožní problémy, zlepšené zažívání, nárůst energie, zlepšení krevního tlaku, eliminace migrén a tak dále a tak dále. Čím víc takových případů bude, tím lépe. Vím, že je to někdy těžké, ale mluvte o Low Carb nahlas. V říjnu 2011 jsem se začal řídit principy nízkosacharidové stravy a byl jsem za exota. Velmi mírně řečeno. Čelil jsem posměškům a v té době nás tu bylo snad jen pár desítek, kdo jedl záměrně nízkosacharidově podle trendu Low Carb/Paleo/Primal. Ale přineslo to své ovoce – prakticky od začátku jsem se snažil, aby co nejvíce lidí pochopilo, že stravovat se jako naši předci vůbec nemusí být špatná volba. Já jsem viděl výsledky ihned od prvního dne, to mě hnalo nesmírně dopředu. Za první tři měsíce jsem shodil všech 15 přebytečných kilogramů a váhu si držím nějakých 7 let. (zápisky z mé zkušenosti po 5 letech)

Váhu a zdraví si držím i proto, že ke stravě přistupuju jako k něčemu, co mě dokáže léčit a nabít energií. Tato strava mě dělá šťastným a přestože jsem za ni rád, tak k ní nepřístupuji jako k nějakému náboženství. Sám jsem si třeba teď o Vánocích hodně ulítl. Stejně jako každé Vánoce 🙂 Maminčino linecké, řízky, bramborový salát. K tomu potřebný restart po celém roce tvrdé práce. Prostě jsem vypnul a vychutnal si to se vším všudy. Cukrový démon se mě pěkne chytil a už se těším, až 1.1. najedu na přísnější a leta laděný režim.

Před nějakou dobu jsem na Facebooku napsal něco za čím si stojím a stát budu:

Občas tady vidím lidi, jak se moc trápí, řeší, počítají každej gram. Když jsem začínal, tak se tohle vlastně ani trošku neřešilo a přijde mi, že v tom poměru bylo víc lidí, kteří se nakonec dostali tam, kam chtěli.

Berte stravu jako koníček, jako palivo pro tělo. Neřešte každej prd, nestresujte se, ono to přijde samo.

Za těch let padlo tolik cheat dayů, tolikrát jsem přešvihl sacharidy atd., že bych se z toho musel fakt asi zbláznit.

Vím, že o moje výsledky by mohly být ještě mnohem lepší, ale jsem lenoch a lenochem asi navždy zůstanu, ale tohle jsem dokázal tak nějak nijak – žádná přehnaná snaha, prostě jen dlouhodobá práce, to je klíč. To, že budete chtít hned teď, to většinou nikam nevede a naopak vás to stojí hodně psychických sil, což je projeví třeba i na zhoršení hubnutí atd. Stres je zabiják.

Tím asi končím, jen jsem vás chtěl podpořit. Makejte, snažte se, ale fakt s mírou, občas je to nakonec fakt lepší, protože pod tlakem často tělo nedokáže pracovat tak, jak bychom si představovali.

No a tím to asi fakt pro dnešek ukončím. Podle mě je celé stravování o tomto. Dělat to dobře, makat na sobě a pokud nemáme sílu, tak chvíli vypustit, přijmout to a nabrat nové síly. Přístupujte ke stravě s rozumem a nebojte se ulítnout. Vždyť i potěšení k životu patří a občas si „propláchnout tělo“ a mozek přeci není na škodu. Hlavně se z toho neposrat…

Přeji jen to nejlepší do roku 2019!

 

PS: nezapomeňte, že do 1.1.2019 (23:59 hodin) běží spešl 30% sleva na mou knihu Superčlověk – více informací zde