Tmavá čokoláda není jen skvělá pochoutka, ale i zároveň velmi nutričně bohatá potravina.

Záleží na kvalitě, podílu kakaa, ale v dnešním článku si ukážeme, že i u nás je takováhle bomba velmi dobře dostupná. Nenajdete ji sice v úplně každém obchodě, ale z dobrého zdroje to bude stát rozhodně za to!

Největším problémem běžně dostupných čokolád „velkých značek“ je příliš vysoký podíl cukru, často odtučněného či umělého mléka a zbytečných plnidel – oplatky, křupky a další „vylepšováky“, které však často sráží celkovou hodnotu čokošky.

Pokud bych měl mít obecně jedno doporučení, tak kupujte čokoládu s obsahem kakaa minimálně o 70 procentech. Velmi zjednodušeně se dá říct, že čím víc kakaa obsahuje, tím lepší, takže třeba v 85% čokoládě už není tolik prostoru pro nežádoucí přísady, u 90% to bude ještě lepší atd.

Vysoký podíl minerálů a antioxidantů

Obsahuje Flavonoidy – v čokoládě je mnohdy vyšší koncentrace než v červeném víně, černém čaji atd., které jsou pro svou bohatost těchto látek dobře známé. Dle výzkumů snižují riziko srdečních onemocnění a zlepšují funkci mozku.

Dále se těšte na nezanedbatelné množství minerálů – za řeč určitě stojí například hořčík, železo a měď.

Obsah dalších tělu prospěšnách látek (MCT olej, kakaové boby)

Na trhu se objevují i výrobky, jež obsahují přidané suroviny, jako je třeba MCT olej nebo pravé nadrcené kakaové boby. O MCT oleji jsem napsal velký článek (zde) – doporučuji přečíst, protože tento tuk je pro nás opravdu bomba. Kakaové boby jsou čistou superpotravinou a navíc dodají čokoládě na křupavosti, jako to mají v běžně prodávaných čokoládách za úkol různé oplatky a křupky.

Dokonale a bez výčitků zapadne do vašeho stravovacího stylu

Ať jíte Low carb, Paleo, Keto nebo cokoliv dalšího, tak se se čtverečkem nebo dvěma nemusíte ničeho bát.

Zatímco většina pochoutek je plná sacharidů, tak čokoláda jich může obsahovat opravdu minimum. Navíc některé z nich jsou vlákninou, což je rozhodně ta lepší varianta.

Nemusíte ji sníst celou…

Mnoho lidí má problém, že jakmile otevřou klasickou čokoládu, tak ji daj na posezení. Nebudu lhát, i kvalitní čokoládu s přehledem sníte naráz, ale tím, že je zde více tuku, méně cukru, tak se můžete uspokojit daleko rychleji a mozek obdrží dříve signál, že dostalo to co si žádalo. Nasládlá chuť, jakási odměna. A to přesně můžete získat ze dvou čtverečků a nemusíte sníst celou tabulku – komu z vás by ale stačily dva čtverečky běžné čokolády? 🙂

Osobně doporučuji >>> tuhle <<< čokoládu. Je kvalitní, skvělá, zdravá a chutná božsky.

Tak do toho. A bez výčitků!