Batátové bramboráky 3V dnešním receptu si ukážeme, jak lze snadno připravit velmi chutnou přílohu, která působí poměrně exoticky, ale po ochutnání zjistíte, že pro vaše chuťové buňky toto není žádná novinka.

 

 

 

 

Batáty jsou k dostání v mnoha obchodech, přesto velká část lidí stále tento druh zeleniny nezná a přehlíží ji. Je to odrůda brambor, které jsou chuťově nasládlé. Složením jsou však vhodňejší, než klasické brambory a velmi se doporučují například i ve dnech, které jsou náročnější na fyzickou aktivitu. Obsahují důležité vitamíny A, B6, C a D. Železo a hořčík jsou dalším výživovým bonusem „sladkých“ brambor, stejně jako vyšší obsah karotenů a vlákniny.

Pokud rádi vzpomínáte na chuť tradičních bramboráků, tak vás dnes jistě potěším. Nejdříve jsem tento recept chtěl pojmenovat „Batátové placky“, nikoliv bramboráky, ale po prvním soustu jsem měl jasno, protože jsem měl chuťově pocit, že doopravdy jím tradiční bramborák.

Uvedené množství je na přípravu přílohy k hlavnímu jídlu pro dvě osoby.

 

Batát – 1 ks (430g)

Vejce – 1 ks

Česnek – 4 stroužky

Sůl – 5 špetek

Pepř – 3 špetky

Majoránka – 3 špetky

 

Batátové bramboráky 1

Příprava je blesková, za pár minut máte vše hotovo. Začneme oloupáním batátu škrabkou, kde postupujeme stejně, jako u brambor klasických. Po očištění použijeme struhadlo a batát najemno nastrouháme do mísy. Nyní přišel čas na rozklepnutí vejce a důkladné promíchání. Dále směs obohatíme o 4 stroužky česneku, který vmícháme najemno naporcovaný. Nakonec přidáme sůl, pepř a majoránku.

Výše uvedené poměry koření a česneku můžete samozřejmě změnit a jsou spíše orientační. Já jsem však byl takto spokojený a například větší množství česneku dodalo příloze ten správný říz.

Batátové bramboráky 2

Na rozpálené sádlo pomalu začneme pokládat bramboráčky. Ještě předtím bych ale upozornil, že je potřeba tvořit raději menší placičky, které se snáze obrací a nemají tak tendenci se trhat. Takže raději utvořte více malých placek, které při tvorbě lehce zmáčkněte, aby došlo k vyždímání přebytečné vody a ucelení bramboráků.

Po zhruba třech minutách bramboráčky otočíme a stejnou dobu necháme smažit i druhou stranu. Placky zezlátnou, snadno se pozná, že jsou již hotové. Kdyby jedno otočení nestačilo, nechte je ještě chvíli smažit, ale nyní už se zvýšenou pozorností, aby nedošlo ke spálení.

Batátové bramboráky 4

Celý proces trvá zhruba 15 minut. Nejtežší částí je zřejmě strouhání sladkého bramboru, protože je o něco tužší, než jsou brambory bílé. Ale samozřejmě se nejedná o nic náročného, spíše tím chci poukázat na celkovou jednoduchost receptu.

Batátové bramboráčky předčily mé očekávání a jedná se o snadnou a velmi chutnou přílohu.

Dobrou chuť a dejte do komentářů vědět, jak jste si pochutnali, Michal.