IMG_2878V pátém dílu seriálu Kam pro maso? poprvé překročíme hranice Prahy a podíváme se do rodinného řeznictví, které má ohromnou tradici a vztah k řemeslu se předává již po mnoho generací. V Kostelci nad Labem totiž vládne pan Antonín Matek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pokud máte rádi podniky, kde se povolání dědí z otce na syna, tak na Mělnicku, v Kostelci nad Labem, můžete navštívit řeznictví a uzenářství pana Matka. Tradice podniku sahá až do šestnáctého století, což se jen tak v našich podmínkách nevidí.
 
Na internetových stránkách se dozvíme přesně stanovené datum prvních zmínek o započetí řeznické činnosti.
 
„Tradice sahá už do roku 1548, od kdy je v městské kronice datována zmínka o řeznickém rodu Matků.“
 
Dále se pak prý v objektu vystřídalo několik generací Antonínů Matků, kteří si kromě řemesla předávají i jméno a je vidět, že se doslova jedná o rodinný poklad.
 
Prodejna má také vlastní jatka v Kostelci nad Labem, jelikož si majitel přál prodávat maso, které bude dokonale znát.
 
Možná vám jméno Matek něco říká. Druhá prodejna se nachází na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, ale spíše znáte uzeniny v prodejen Náš Grunt, kde v chladících boxech zanechává velkou stopu a tím se řadí mezi významné dodavatele na poli českých farmářských obchůdků, kde má zmiňovaný řetězec velké zastoupení.
 
IMG_2880
 
Pokud vás zajímá sortiment tak věřte, ze narazíte na výrobky z vepřového, hovězího, krůtího a kuřecího masa. Dále pak následuje velké množství masných výrobků, kde najdeme mnoho chuťovek včatně kolene, tlačenky, škvarků a podobně.
 
IMG_2882
 
Mezi uzeninami a salámy mám pak v oblibě Kladenku, nejdrůznější druhy šunky a vysoce kvalitní klobasy, kterých v prodejně najdete nepřeberné množství.
 
Pan Matek mezi své speciality řadí prodej krůty a selete, kde si s odbornou pomocí jistě vyberete druh úpravy.
 
IMG_2884
 
Široký výběr se nabízí i v oddělení konzerv, kde najdete velmi poctvivě připravené vepřové či hovězí maso ve vlastní šťáve, játra na slanině a nebo i jiné pokrmy, které můžete využívat jako rychlé občerstvení, stejně jako regulerní hlavní jídlo.
 
Lhal bych, kdybych řekl, že Antonín Matek se svým podnikem mi není sympatický. Mně naopak naprosto fascinuje celá jeho síť a cením si jeho snahy, poctivosti a schopnosti připravovat kvalitní produkty za velmi rozumné ceny, které nad cenami některých pražských řeznictví mají veliký náskok.
 
Zřejmě nikdy toto řeznictví nebude dosahovat takové popularity, jako některé prodejny z centra Prahy, ale pro mě je celá atmosféra kolem rodiny Matkových velice přitažlivá a doporučuji vám si na mě vzpomenout, až pojedete přes Kostelec nad Labem, Starou Boleslav či půjdete kolem prodejny Náš Grunt, abyste se zastavili a zakoupili něco ze sortimentu, který Matek nabízí.
 
 
otevírací doba: 
 
Prodejna Kostelec nad Labem
ÚT – PÁ 7:00 – 17:00
SO 7:00 – 10:00
 
Prodejna Stará Boleslav
ÚT – PÁ 8:30 – 17:00
SO 8:00 – 11:00
 
 
Řeznictví a uzenářství Antonín Matek
T.G. Masaryka 99
Kostelec nad Labem
277 13
 
telefon: 602 158 121
email: matek@volny.cz
www.reznictvimatek.cz

 

*fotografie pocházejí z prodejny ve Staré Boleslavi