Obrázek 20.08.13 v 19.21Vejce jsou jedním z největších strašáků dnešní společnosti. Studie, která kdysi mylně označila tuto potravinu za zdraví škodlivou, byla dávno vyvrácena, avšak mnoho lidí má stále vejce spojena s nebezpečím díky zvyšování cholesterolu v krvi. Dnes vám přináším několik důvodů, proč jsou naopak zdravá a jejich konzumace se vůbec nemusíte bát.

Mnoho lékařů stále považuje vejce za škodlivá a doporučují je z jídelníčku odstranit úplně a nebo alespoň jejich konzumaci minimalizovat. Jiní zase doporučují jíst pouze bílky, které cholesterol neobsahují.

Mnoho studií však dokazuje, že nemají žádnou spojitost se srdečními chorobami, jak bylo před desítkami let, po chybné studii, tvrzeno. Navíc se ukazuje, že vejce jsou jednou z potravin, které by neměly chybět v lidském jídelníčku, protože jejich výživová hodnota je obrovská.

Naštěstí se karty obracejí a i mnozí poradci pro „tradiční“ dietu připouštějí, že vajíčka opravdu nejsou tak špatná, jak si většina populace myslí.

12 důvodů, proč jíst vejce

1. Vejce jsou plná vitamínů – obsahují vitamíny B, C, D, E, K

2. Vejce snižují vysoký krevní tlak – peptidy přítomné ve vejcích výrazně pomáhají ke snížení krevního tlaku

3. Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin – jeden kus obsahuje průměrně 6 gramů bílkovin, které jsou pro lidský oranismus důležité

4. Vejce snižují hladinu cholesterolu v krvi – zde je nutno podotknout, že snižují hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „špatného“

5. Vejce jsou vynikajícím zdrojem vápníku – jeden kus obsahuje až 50 miligramů vápníku, což je zhruba 5 % denní doporučené dávky vápníku.

6. Vejce nezpůsobují srdeční onemocnění – naopak látky v něm obsažené pomáhají riziko srdečních chorob snižovat

7. Vejce je vynikajícím zdrojem vitamínu A – díky vitamínu A dochází k lepšímu fungování imunitního systému

8. Vejce obsahují síru – přítomnost síry ve vejcích napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů

9. Vejce pomáhají redukovat váhu – mnoho studií prokázalo, že vejce díky své výživové hodnotě mají velmi dobrý vliv na redukci váhy

10. Vejce jsou vynikajícím zdrojem vitamíny D – většina populace trpí deficitem vitamínu D, kterého je ve vejcích dostatek. Jeden kus obsahuje necelou desetinu denní doporučené dávky tohoto vitamínu

11. Vejce napomáhají zlepšovat paměť – látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť

12. Vejce jsou levná – pokud najdete vhodný zdroj, ideálně z volného chovu, tak mohou být velmi levnou potravinou, která obsahuje mnoho příznívých látek pro lidské tělo

vejce2

Toto bylo 12 důvodů, které ukazují, že vejce jsou příznivou potravinou pro člověka, ale předpokládám, že mnozí z vás budou mít ještě další dotazy, proto budu rád, pokud svou otázku zanecháte v komentářích.

Pěkný den přeje Michal Turna.

>>> Další články, které vás budou bavit <<<

——————

odkazy na studie

http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n10/abs/ijo2008130a.html

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#.VSTq_FwrPo8

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2

http://ajcn.nutrition.org/content/70/2/247.short

http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21134328

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22037012