Photo 21.10.14 13 24 09Stalo se vám někdy, že jste si procházeli kuchařku a najednou jste začali uvažovat, zda už to není spíše učebnice? Toto je přesně ten případ. Dale Pinnock ve své kuchařce k jídlu přistupuje úplně jinak nez většina autorů. Myšlenka „jídlo jako lék“ mě ihned oslovila a po přečtení prvních řádků mi začala dávat obrovský smysl.

 

 

Hned od první chvíle jsem tušil, že toto je láska na první pohled. Ihned jsem věděl, že byl objeven ten správný způsob, jak na to. Na co? Přeci dostat mezi lidi kuchařku, která bude dávat smysl celé rodině. Dale Pinnock a jeho filosofie se nebezpečně často dotýká Paleo či Primal stravování. Jindy zase uspokojí zbytek vaší rodiny dávkou žitného chleba či luštěnin. Dokáže tedy vnést balanc a nenásilně nabídnout kvalitní stravu, aniž by se někdo u stolu měl cítit omezen.

Strava je pro tělo zásadní a to si veliká část populace neuvědomuje, a nebo tomu nevěnuje dostatečnou pozornost. Hned v úvodu se dozvíte, proč přistupuje Pinnock ke stravě tímto způsobem a proč je vždy lepší dát svému tělu možnost zlepšit zdraví díky palivu, které mu poskytujeme.

Návod, jak používat knihu je také skvělý. Autor představuje 80 receptů, mezi kterými najdeme jak rychlá jídla, tak i náročnější, jenž vyžadují náročnější přípravy a jsou zařazena mezi „víkendová“, kterým máme možnost věnovat více času. Recepty jsou rozděleny do kapitol tak, abychom hledali podle příležitosti a vždy během minutky našli přesně to, co hledáme.

U každého pokrmu najdete značky, které ukazují, na jaká onemocnění má dané jídlo vliv – to je vynikající pomůcka. Vybírat chutné recepty a dělat při tom také něco pro zdraví – to je super kombinace.

Photo 21.10.14 12 31 29Pinnock take představuje desítky surovin a u nich uvádí jejich zdravotní benefity. V některých případech jsem byl opravdu překvapen účinky a ihned jsem se vydal ověřovat informace a musím potvrdit, že autor má úžasný přehled!

Photo 21.10.14 12 30 48

A co je na knize naprosto bezkonkurenční? Grafické zpracování. Opravdu jsem dlouho neviděl tak pěknou knihu. Příjemně se v ní listuje a velké a pěkné fotografie vám ihned napoví, jak úžasně by mohlo jídlo vypadat.

Recepty se drží omezeného množství použitých surovin a na vlastní kůži jsem se přesvědčil, že některé nevyhovující suroviny se dají snadno odstranit či nahradit a ve výsledku to není vůbec poznat. Baví mě ta elegance a možnost jednoduchých úprav bez nutnosti překopání celého receptu. Sám Pinnock k dodržování receptů postupuje poměrně benevolentně a snaží se hlavně inspirovat, nikoliv nařizovat, jak má pokrm vypadat.

Poslední částí je zajímavě zpracovaný přehled možných onemocnění a řada tipů, jak proti nim zbrojit. Jak se zbavit nadýmání, vysokého krevního tlaku, nespavosti či migrény díky jídlu? Doktor šéfkuchař nabízí návody a rady jak na to.

Photo 21.10.14 12 39 29

Mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí knihy Doktor šéfkuchař a za pomoc šířit dobro do našich kuchyní a žaludků 🙂

Knihu můžete zakoupit za 409 Kč – zde.