paleojakozivstyl#1Celá myšlenka Paleo/Primal jde mnohem hlouběji než jen na váš talíř. Je to ucelený soubor myšlenek směřující ke zkvalitnění života každého z nás. Rádi bychom kvalitní život měli, ale často zapomínáme, jak důležité je kvalitní palivo. Na kvalitě potravin záleží…

 

 

Příznivci Paleo či Primal rádi zdůrazůjí, že se nejedná o pouhé způsoby stravování, ale celkově o životní styl a způsob přemýšlení. Komunita v České republice se prudce rozrůstá, za což jsem moc rád, ale zároveň si někdy všimnu nepochopení pravidel a zásad. Jak ve stravování, tak v ostatních návycích (10 největších mýtů o Paleo). Rozhodl jsem se vytvořit sérii článků na témata, které se Paleo/Primal životního stylu úzce dotákají a věřím, že mnohým dokáží otevřít oči a pomohou jim posunout se zase o krok dále. A pokud stále váháte, tak zde je 50 důvodů, proč Paleo zkusit.

 

Selským rozumem za kvalitní potravinou

Člověk je přirozeně tvor lenivý a rád hledá zkratky či si vyzobává jen to, co mu chutná (co se mu hodí). Platí to i u stravy a já se kolikrát děsím, co všechno lidé považují za Paleo/Primal a tím pádem i za zdravé. Jedním ze základů žití Paleo jsou kvalitní suroviny. Opravdu si nemyslím, že vše, co nese nálepku BIO je posvátné, ale rád se přikláním k použití selského rozumu. A také doporučuji číst! Mnozí namítají, že je nebaví pokaždé číst etikety. To opravdu není potřeba, protože já osobně kupuji osvědčené potraviny neustále dokola a tak vím, co kupuji a zda je daná potravina v pořádku či není. Ale jednou za čas si raději přečtěte i etiketu u známého výrobku. Nikdo totiž neví, kdy se ti lumpové rozhodnou kvalitní potravinu znehodnotit přidáním chemie nebo jiných dobrot 🙂

 

Továrna na maso vs. Šťasná kravka

Četnosti a míře konzumovaných potravin se budu věnovat jistě v některém z dalších vydání, protože tuším, že až příliš mnoho lidí se domnívá, že pravěká dieta je o neřízené konzumaci vajec (jezte vejce!) a masa. Když pomineme kolik (moc) a jak (moc) často někteří maso konzumují, tak se až příliš často setkávám s lidmi, kteří absolutně neřeší, zda se jedná o maso z malého chovu krmeného a chovaného přirozeně či z “továrny na maso”, kde zvířata pojídají všemožný odpad a mají velmi omezený prostor. Považují ho za naprosto stejné. Ale ono stejné není. Je mezi ním sakra velký rozdíl. Často i cenový, ale zase vám přinese mnohem více živin a pro tělo je mnohem lepším palivem. Obsahuje tak například mnohem více důležitých vitamínů a minerálů. (nabídka kvalitního masa, ale i zde čtěte…)

To samé platí například i pro vejce. Nejenže jsou po rozklepnutí krásná a žloutek září svou sytou barvou, ale i zde je obsah živin vyšší než u těch z konvenčního chovu. I z logiky věci vychází jasně, že slípka, kteřá žije přirozeně, má možnost se vůbec pohybovat (třeba i na čestvém vzduchu) a není odkázána na život v kleci s dalšími deseti tvory, je zdravější a tím pádem je zdravější i její maso a vejce. (samozřejmě lze tento model napasovat i na prasata, krávy a jakákoliv jiná zvířata)

Snímek obrazovky 2015-03-19 v 12.14.27

 

Omyl jménem slanina

A největším kamenem úrazu je dle mého slanina. Slaninu miluji, rád o ni vtípkuji jako o hlavní složce jídelníčku, ale postupem času si často všímám velké chyby a neporozumění mezi některými příznivci Paleo/Primal. Slanina má obrovský obsah tuku a často vídám, že mnozí nakupují balené slaniny od velkovýrobců a nebo z pultů v supermarketech. Taková slanina je však nevalné kvality. Pokud je slanina právě z takových zdrojů, tak povětšinou obsahuje i tělu neprospěšné látky (toxiny), které se zvířatům usazují právě v tuku. Ani přehnaná veterinární péče totiž zvířatům neprospívá a tak se objevují neustále nové a nové informace o antibiotikách v mase z konvenčního zdroje. Opravdu záleží na tom, co zvíře celý život jedlo, jak se pohybovalo a jak s ním bylo zacházeno.

Nedávno jsem někde četl, že slanina a uzeniny jsou největším omylem Whole30 (striktní očistná verze Paleo). Ta myšlenka má něco do sebe, protože tyto výrobky je poměrně obtížné sehnat v odpovídající kvalitě. Podstatná část lidí totiž rozdíly v kvalitě nedokáže rozpoznat. Nebo dokonce nechce a nepřikládá této problematice váhu. Obsažený lepek, konzervanty, přemíra soli a třeba i cukru je nezajímá.

Na druhou stranu musím říci, že slanina ani uzenina za nic nemůžou. Spíše bych to připsal nezodpovědnosti uživatelů a jejich neochotě respektovat pravidla. To, že někdo vyrábí a prodává nekvalitní výrobek přeci neznamená, že jej musíme automaticky kupovat.

Snímek obrazovky 2015-03-19 v 12.16.46

 

Posouvání hranic špatným směrem

Dále bych úvahy mohl vést i nad dalšími surovinami. Třeba u mléčných výrobků (Primal) je kvalita opravdu zásadní a dbá se na přirozeně tučné sýry či smetanu. Jenže někteří posunuli hranici až na mléko či jogurty. Já sice jejich fanouškem nejsem, ale pochopím, že někdo má potřebu je konzumovat. Povětšinou se však jedná o jogurty a mléko velmi nízké kvality a navíc u nich dochází k velké míře zpracování. Výsledkem jsou potraviny, které jsou ochuzeny o to nejlepší, co původní surovina nabízela.

Snímek obrazovky 2015-03-19 v 12.20.14

 

Jídlo je investice

Opravdu nad kvalitou jídla přemýšlejte a vždy se snažte vybírat co nejkvalitnější suroviny, které můžete. Věnujte nějaký čas důkladnému zaučení se a orientaci ve světě potravin. A pokud kupujete výrobek s etiketou, tak si ji přečtěte, protože dost možná budete překvapeni, co může obsahovat některá potravina za svinstva.

Uvažujte o jídle jako o pohonné hmotě a uvidíte, že najednou budete chtití tělu nabídnout jen to nejlepší palivo. Jídlo je opravdu důležité, abychom mohli správně fungovat. Jídlo je investice.