IMG_9173V následujících čtyřech měsících nás čeká v naší krajině nejteplejší období a já už začínám pozorovat nástup letních trendů i ve stravě. Najednou naše talíře začínají více hrát barvami a vše je veselejší. Jenže často, když dojde na saláty, tak vidím, že je to stále ta stará, nudná a oposlouchaná písnička. Dnes pro vás mám tip na supersvěží letní salát.

 

 

Saláty opravdu miluji a jako přílohu je jím takřka denně. Občas se však setkám s neporozuměním a zcela odlišnou představou o salátech. Mnozí v nich totiž vidí velice monotónní a konzervativní pokrm obsahující papriku, okurku a když se hodně odvážeme, tak snad i olivy.

Pojdmě si ukázat salát, který vás nezklame a ukáže, že i saláty jsou cool a svěží jídlo. Příprava je velice jednoduchá a zabere jen zhruba 3 minutky.

Na 1-2 porce budeme potřebovat:

  • polníček – 100g
  • jablko – 1 velký kus
  • vlašské ořechy – 1 hrst
  • olej z vlašských ořechů – 2 polévkové lžíce
  • balsamico – 2 polévková lžíce
  • med – 1 čajová lžička
  • hrubozrná sůl, pepř – 1 čajová lžička

Polníček propláchneme a necháme okapat, mezitím omyjeme a nakrájíme jablko na kostičky cca 2×2 cm. Do mísy nejprve vložíme polníček, navrh nasypeme jablka a úplně naposledy ještě ořechy. Ty můžeme přepůlit a nebo nechat celé – dle chuti.

IMG_9163

Na závěr vyrobíme ještě jednoduchou, ale velice chutnou zálivku. Na ty se často zapomíná a já si myslím, že salát bez zálivky není salátem 🙂 V hrnku důkladně rozmícháme olej z vlašských ořechů, balsamico, lžičku medu, sůl a pepř.

IMG_9165

Tuto letní zálivku krouživým pohybem vylijeme do salátu tak, aby se dostala pokud možno všude. V tuto chvíli máme hotovo a můžeme několik minut nechat zálivku pracovat a vsáknout se do jednotlivých ingrediencí, s kterými skvěle ladí.

IMG_9168

Jak všichni víme, tak ořechy v kombinaci s jablkem jsou naprosto famózní (Jablkové muffiny s ořechy). Abychom dosáhli maximální svěžesti, tak doporučuji minimálně pár hodin před tvorbou salátu nechat polníček a jablko vychladit, protože v tu chvíli je zážitek zase o něco lepší.

Tento salát je vynikající jak samotný (jako hlavní chod), tak i jako příloha třeba ke grilování.

IMG_9175

Nezapomeňte pak dát vědět, jak jste si ho užili 🙂