IMG_0919Paleo se pomalu ale jistě začíná prosazovat a lidé ho berou čím dál vážněji. Může za to i poměrně velké množství publikací, které se tímto životním stylem zabývají. Jednou z novinek na českém trhu je kniha od Daniela Greena, jenž si v životě prošel obrovskou změnou a díky shození 29 kilogramů může být pro mnohé inspirací.

 

 

Ve chvíli, kdy mi kniha dorazila, bylo jasné, že si ji zamiluju. Ti, kdo mě znají, moc dobře vědí, že nejsem žádný extra fanoušek kuchařek. Některé z nich vypadají, jakoby jen převzaly recepty z několika dalších. Nepřinesou nic nového a dokola opakují staré známe kulinářské výtvory. Tato je ale v mnoha ohledech jiná. Je poněkud zajímavější a barevnější.

Publikace se rozkládá jen na 170 stranách, ale i tak je poměrně robustní. Zpracování je totiž velmi kvalitní a použitý papír působí opravdu skvěle, protože na něm fotografie dostávají zcela jiný rozměr.

Prvních několik stran nabízí Greenův pohled na Paleo. Píše, které potraviny jsou povolené, které nikoliv a také vysvětluje proč. Dále vás nálaká na 10 důvodů, proč byste měli Paleo zkusit – samozřejmě přidává některé zdravotní benefity, které jsou z jeho pohledu zásadní pro zdravé tělo a spokojený život.

IMG_0921

Dokonce zmiňuje i pravidlo 80:20, které, dle mého názoru, není úplně ideálním řešením, ale na druhou stranu uznávám, že pokud by se jej lidé celoplošně drželi, tak rapidně ubyde obezních či nemocných jedinců, kteří žijí spíše obrácenou variantou a jedí zdravě zhruba jen z 20 % a zbylých 80 % jejich jídelníčků tvoří nezdravá strava.

Jeho způsob podávání informací je mi poměrně sympatický. Neshoduji se s ním úplně ve všem, ale to je zcela normální. Autor se spíše snaží zlákat co nejvíce lidí a přesvědčit je alespoň k vyzkoušení Paleo diety. Hned za tím samozřejmě nezapomene dodat výsledky některých výzkumů – už za deset dnů se dají objevit první pozitivní přínosy, jako například snížení krevního cukru, tlaku a nebo také špatného cholesterolu.

IMG_0922

Takové informace ocení především začátečníci či mírně pokročilí. Ti si jistě budou pochvalovat i přehledný nákupní seznam, ve kterém najdete potraviny, jež do Paleo stravy patří a jejich pořízením rozhodně nic nepokazíte.

Často kladené otázky shrnují základní dotazy ohledně skupin lidí, pro které je Paleo vhodné. Děti, těhotné ženy, cukrovkáři a další. Green doporučuje Paleo i těmto lidem a já s ním plně souhlasím.

Hlavní částí knihy jsou však recepty. Ty se dělí celkem do 5 skupin.

IMG_0920

Přibližně stovka receptů s použitím mnoha zajímavých surovin vás jistě zaujme. Kdyby snad náhodou chtěl ještě někdo namítat, že je Paleo nuda a pracuje s omezeným počtem potravin, tak mu do rukou vražte tuto kuchařku a jsem si docela jistý, že své tvrzení honem rychle přehodnotí.

Green v receptech prozrazuje i nutriční hodnoty a některé z nich obsahují, na můj vkus, až příliš mnoho sacharidů a naopak málo nasycených tuků, což může zbytečně rychle vyvolávat hlad a člověka méně zasytit. Ale jak jsem již říkal dříve – kdyby se lidé drželi alespoň tohoto…

Velká část receptů je velmi jednoduchých a dají se připravit klidně i za pár minut. Žádné hodiny strávené v kuchyni!

IMG_0923

IMG_0928

Moc se mi líbí práce se surovinami, jako je například avokádo, chřest, ryby a mořské plody. Ty patří mezi mé oblíbené a rád zkouším nové a nové kombinace, a upřímně řečeno jsem jich v této kuchařce našel spoustu.

IMG_0925

Silnou stránkou tohoto díla jsou skvělé fotografie – ty patří mezi jedno z největších lákadel. Ve chvíli, kdy knihu otevřete, tak vás přítomné fotky doslova vtáhnou a budete listovat dál a dál.

IMG_0929

IMG_0930

Další velké plus ode mě autor získává za sekci moučníků – pracuje totiž s ovocem, žádné komplikované dezerty zde nečekejte. Většina z nich je triviálních, chutných a hlavně sexy.

IMG_0934

Kniha mě opravdu zaujala. Některé kuchařky jen prolistuji a odložím. Tato měla však něco navíc a recepty mají opravdu šťávu. Trochu mi připomíná knihu Doktor šéfkuchař (recenze), ale tato má ode mě body navíc za to, že se jedná čistě o Paleo recepty a dokáže vykouzlit mnoho super receptů bez toho, aniž by se opírala (někdy i dost zbytečně) o zdraví neprospěšné potraviny.

Knihu Paleo dieta od Daniela Greena můžete zakoupit na martinus.cz